Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zostałam zaskoczona pytaniem " Co kupić zakładając akwarium malawi ?". Może wspólnymi siłami stworzymy listę niezbędnych do startu zakupów?

To co nasuwa się tak na szybko:

1. Akwarium z szafką lub stelażem, pokrywa/oświetlenie , filtracja, podkładka pod akwarium, podkładka pod kamienie, termometr, tło, piasek, kamienie, siatka do łapania ryb, wąż do podmian

2. Testy kropelkowe firm: NO3 ( JBL lub salifert), PH o dokładnym zakresie skali powyżej 7 (zoolek, JBL ?), GH/KH ( zoolek, JBL ?)

3. Bakterie startowe :Prodobio biodigest, Seachem Stability, Tropical Bacto -active ???

4. Dodatkowa ceramika do filtra ?

5. Coś do uzdatniania wody np. Seachem Prime, Tropical Antychlor, Novo Lab Aqua Condit itp.
6. Czyścik/skrobak do szyb
7. Listwa połączeniowa, tzw przedłużacz na co najmniej 5 gniazd

Ewentualnie:

1. Elementy potrzebne do budowy "ustrojstwa"
2. Klips do złapania węża o górną krawędź akwarium

3. Testy kropelkowe: NO2 , NH3, NH4

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 7
Opublikowano

5. Coś do uzdatniania wody np. Seachem Prime
6. Ewentualnie elementy potrzebne do budowy "ustrojstwa"
7. Czyścik/skrobak do szyb
8. Listwa połączeniowa, tzw przedłużacz na co najmniej 5 gniazd
9. Klips do złapania węża o górną krawędź akwarium
...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Powiem ze nie którzy zachowują się jak dzieci w piaskownicy ,nasz biotop Malawi nie jest taki trudny trzeba trochę wysiłku, i poczytać posty,wszystko jest opisane; biało na czarnym;
Tomku, myślę że taka lista może być pomocna dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z akwarystyką, a nie wiedzą od czego zacząć

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, Bartek_De napisał:

5. Coś do uzdatniania wody np. Seachem Prime
6. Ewentualnie elementy potrzebne do budowy "ustrojstwa"
7. Czyścik/skrobak do szyb
8. Listwa połączeniowa, tzw przedłużacz na co najmniej 5 gniazd
9. Klips do złapania węża o górną krawędź akwarium
...

Tomku, myślę że taka lista może być pomocna dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z akwarystyką, a nie wiedzą od czego zacząć

Masz rację w tym temacie postu :) ,czasem trzeba poszukać na forum wałkowane są tematy o zakładaniu i sprzęcie do naszego Biotopu. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Masz rację w tym temacie postu  ,czasem trzeba poszukać na forum wałkowane są tematy o zakładaniu i sprzęcie do naszego Biotopu. 
Oczywiście taka lista nikogo nie zwolni od zgłębiania wiedzy zawartej na naszym forum i tu masz rację

Opublikowano

@suricade Agnieszko......ja myślę ,że po zebraniu wszystkich wskazówek , rad, warto temat zmienić w artykuł ale w taki sposób aby nie dublować FAQ. Jeżeli napisze się , że  trzeba kupić filtr  czy grzałkę to musi być ta myśl rozwinięta z opisami jaka moc grzałki do jakiego akwa itd. Widzę tutaj naprawdę wielki potencjał na fajny artykuł  bez dublowania FAQ. Zresztą co ja będę uczył panią redaktor:)

• Lubię to 4