Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minutes ago, szymon.horbacz said:

@Bartek_De czy cyrkulator mam uznać za filtrację mechaniczną ? Sory za te głupie pytanie ale nie jestem jeszcze aż tak obyty 

OK, to wiele wyjaśnia. :)

W skrócie:

Filtracja mechaniczna - wyłapywanie z wody kup, resztek roślin, jedzenia, etc. Kluczowa dla Malawi bo pyszczaki lubią dużo jeść i dużo syfić.

Filtracja biologiczna - bakterie, które przerabiają silnie trujący amoniak na szkodliwe azotyny a później na mniej szkodliwe azotany. 

Cyrkulator - falownik, który wspiera obieg wody w razie potrzeby, nijak jej nie filtruje. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
9 minut temu, szymon.horbacz napisał:

Jak dobrze rozumiem to pojęcie, to ma to być zewnętrzny filtr wraz z przyłączonym prefiltrem 603, Filtra zewnętrznego szukam gdyż nie wiem sam jaki dobrać, myslałem nad aq unimax 250 lecz chętnie usłyszę o alternatywach tego typu 

Jeśli zdecydujesz się na unimaxa (biolog) i AC2000 (mechanik) to pod unimaxa nie podpinaj już żadnego HW

Opublikowano

A że tak zapytam jeszcze, czy jest też filtr równie dobrze polecany co unimax ? Głównie chodzi mi o dokładny model bo tego jest tyle że sam już nie wiem jaki,(cenowo zbliżony do unimax 350-400 zł ) 

Opublikowano
7 minutes ago, szymon.horbacz said:

Jak dobrze rozumiem to pojęcie, to ma to być zewnętrzny filtr wraz z przyłączonym prefiltrem 603, Filtra zewnętrznego szukam gdyż nie wiem sam jaki dobrać.

W akwarystyce nie ma, że coś ma być i już - są różne rozwiązania, każde ma plusy i minusy a jedyne co gwarantuje pośpiech to problemy. Napij się wody, usiądź w cieniu i odpowiedz sobie na jedno ważne pytanie: czy ryby w akwarium, które przejąłeś po tacie umierają, chorują albo zachowują się nienaturalnie? Jeśli tak to jak najszybciej wymień im 25% wody i opisz co się dzieje. Jeśli nie, to niczego nie zamawiaj na zapas tylko wczytaj się w forum a jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj tu w temacie. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, hilux napisał:

W akwarystyce nie ma, że coś ma być i już - są różne rozwiązania, każde ma plusy i minusy a jedyne co gwarantuje pośpiech to problemy. Napij się wody, usiądź w cieniu i odpowiedz sobie na jedno ważne pytanie: czy ryby w akwarium, które przejąłeś po tacie umierają, chorują albo zachowują się nienaturalnie? Jeśli tak to jak najszybciej wymień im 25% wody i opisz co się dzieje. Jeśli nie, to niczego nie zamawiaj na zapas tylko wczytaj się w forum a jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj tu w temacie. 

Ale kolega napisał, że ten stary filtr już niedomaga, przerywa... i dlatego chce wymienić

5 minut temu, szymon.horbacz napisał:

A że tak zapytam jeszcze, czy jest też filtr równie dobrze polecany co unimax ? Głównie chodzi mi o dokładny model bo tego jest tyle że sam już nie wiem jaki,(cenowo zbliżony do unimax 350-400 zł ) 

W tym przedziale cenowym mogę Ci polecić:

Fluval 306 https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/250-450l/filtr-fluval-306-zewnetrzny-o-mocy-1150-lh-2947

Opublikowano
37 minutes ago, Bartek_De said:

Z cyrkulatorem nie przesadziłeś, wręcz zamówiłeś za słaby. U siebie w 240l przerabiałem już kilka, JVP-101 (3000l/h) porażka, JVP-102 (5000l/h) spoko, ale daje dość wąski strumień i wymiatał mi piasek, teraz mam Sobo WP-300M (7500l/h) i jest ok, on z kolei ma szerszy strumień i wydaje się dmuchać słabiej niż JVP-102

Za to u mnie w 240l kaseciak z Atmanem 306 (2000l/h) obrabia cały baniak a kupy nie zalegają na dnie. Pewnie płacę za to mniej naturalnym wyglądem akwarium, bo u mnie kamienie są tak ustawione żeby woda swobodnie krążyła dookoła. Jak pisałem - nie ma jednej słusznej drogi, zawsze płaci się coś za coś. :) 

3 minutes ago, Bartek_De said:

Ale kolega napisał, że ten stary filtr już niedomaga, przerywa... i dlatego chce wymienić

Jeśli pracował przez lata to dodatkowy tydzień czy dwa wytrzyma. ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, hilux napisał:

Za to u mnie w 240l kaseciak z Atmanem 306 (2000l/h) obrabia cały baniak a kupy nie zalegają na dnie. Pewnie płacę za to mniej naturalnym wyglądem akwarium, bo u mnie kamienie są tak ustawione żeby woda swobodnie krążyła dookoła. Jak pisałem - nie ma jednej słusznej drogi, zawsze płaci się coś za coś. :) 

Dokładnie, wszystko zależy od aranżacji, ale też nie możesz porównywać strumienia z pompy 2000l/h który jest bardzo wąski z szerokim strumieniem falownika o tym samym przepływie

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ale ja nie porównuję falownika z pompą. :) Porównuję (zgrubnie) efekty - w moim akwarium z kamieniami ustawionymi pod sprawny obieg wody (5 cm wolnego dookoła) jedna pompa pchająca 2000l/h załatwia cyrkulację. U Ciebie akcent wystroju jest położony na naturalny wygląd, więc falownik 3000l/h nie wyrabia. Dwa różne podejścia do wystroju i filtracji, dwa różne efekty wizualne. I tylko jeden z nas dwóch ma zdjęcie baniaka w podpisie. :D

Ale najważniejsze jest to, że i Twoje i moje ryby są zdrowe, szczęśliwe i zadowolone z życia. :)

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 1