Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale mimo wszystko kolega @uciu ma rację, opis może wprowadzić w bład.

17 godzin temu, uciu napisał:

Do korpusów narurowych potrzebujesz wkręcić złączki https://sklep.wodbud.com.pl/pl/p/Zlaczka-PVC-U-25-x-32-x-34-GZ-KIFV/521 dzięki czemu będziesz mógł na nie nasunąć rure PVC 32mm

@rekawiczka słowo "rurę" należałoby zmienić na "kształtkę" i będzie ok.

Edytowane przez Bartek_De
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Co do budowy to mam pewne uwagi i przy  kolejnej budowie wprowadziłbym zmiany:

1. bardzo ważna zmiana - w przypadku zaworu spustowego umieszczonego przed pompą ,samą pompę zamontowałbym poziomo ( niestety ,zassanie wody w obecnej sytuacji nie gwarantuje dotarcie wody do pompy ), lub w pionie ale w jednej lini z zaworem ( wówczas po odkręceniu zaworu woda opadnie do pompy )

2. Wygodniej byłoby mieć zawór spustowy za pompa ( zassanie wody spowoduje brak problemu z punktu 1)

3.W miarę miejsca JEDNAK warto przemyśleć zawory przed/za ,każdym korpusem biologicznym ( tak dla wygody wymiany i odpowietrzania -odpowietrzymy pojedynczo a nie wszystkie naraz ) 

Edytowane przez mazilo
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam małe problemy po dojrzeniu zbiornika z NO2 . Poziom przed zarybieniem wynosił 0,035 ,natomiast dzień po zarybieniu to 0,1 . Dodałem sera toxivec i poziom spadł do 0,01 . Po około tygodniu ,poziom NO2 wzrósł do 0,075.

Fultr biologiczny to trzy puszki Matrix .

Wyglada na to ze biologia coś ruszyła , ale nadal kuleje . 
Naszła mnie taka myśl , na poprzednich stronach pokazałem foto iż dekle z puszek zasypowych zostały przewiercone( dlaczego ? uważni - doczytali ) , czy w związku z tym woda która  przepływa bezpośrednio , a co za tym idzie, szybciej przez puszkę ( w oryginale strumień uderzałby w zaślepione wieczko i rozlewałby się na boku - przepływ byłby mniejszy ) i bakterie są wypłukiwane z biologi ?

Edytowane przez mazilo
Opublikowano
13 minut temu, mazilo napisał:

Wyglada na to ze biologia coś ruszyła , ale nadal kuleje . 

Naszła mnie taka myśl , na poprzednich stronach pokazałem foto iż dekle z puszek zasypowych zostały przewiercone( dlaczego ? uważni - doczytali ) , czy w związku z tym woda która  przepływa bezpośrednio , a co za tym idzie, szybciej przez puszkę ( w oryginale strumień uderzałby w zaślepione wieczko i rozlewałby się na boku - przepływ byłby mniejszy ) i bakterie są wypłukiwane z biologi ?

Nie ma czegoś takiego jak wypłukiwanie bakterii. Po prostu masz świeży zbiornik i to normalne zjawisko. Do puki no2 nie jest większe niż 0.3 ppm to spokojnie czekaj i kontroluj. Nie lej też żadnych specyfików. Co najwyżej daj ampułkę Prodibio Biodigest i kontroluj  to no2.

• Lubię to 3
Opublikowano

Ok, doszukuje się problemu w każdym szczególe . 
Ok, zrobię jak radzisz .Dla świętego spokoju sprawdziłem wartość NO2 wody przepuszczone przez ustrojstwo które wynosi 0,01 

Opublikowano

Tak  szczerze , nie denerwuje was te chlapania wody ( dźwięk) wypływającej z narurowca do akwarium  ?

😱😱😱 Dzizus...... 

Jeśli skieruje wypływ pod lustro wody to trzeba będzie zamontować napowietrzacz , czy wystarczy sam ruch lustra wody ?

Opublikowano
Teraz, mazilo napisał:

Jeśli skieruje wypływ pod lustro wody to trzeba będzie zamontować napowietrzacz , czy wystarczy sam ruch lustra wody ?

Wystarczy sam ruch tafli wody. Na styku tafli czyli woda - powietrze dochodzi do największego natlenienia.

• Lubię to 1