mazilo Opublikowano 22 Listopada 2018 #1 Opublikowano 22 Listopada 2018 W końcu..........czasu troszkę minęło ale wykończenie mieszkania dobiegło końca ....Pokoje wykończone jak również pomieszczenie pod akwarium. Akwarium 500l (140x60x60) wystawione przednią szybą do salony . Pod akwarium przeznaczone jest pomieszczenie (niestety z pralką i suszarką ) w którym zamontowany będzie zlewozmywak i oddzielna elektryka . Wiele już się naczytałem i ciągle poszerzam swoją wiedzę ........ Oświetlenie będzie oparte na led SAMSUNG ze ściemniaczem . Filtr oczywiście narurowy i tu proszę o wszelkie uwagi .......... W zakresie budowy filtra liczę na waszą ogromną wiedzę i wszelki projekty. Z aranżacją akwarium ruszę po montażu filtra . Wnętrze standardowo piasek + skały serpentynit . 111111111111 1
kwiq Opublikowano 23 Listopada 2018 #2 Opublikowano 23 Listopada 2018 Pięknie to wygląda, zazdrosczę Układ 3 mechaniki + 3 biologi + 1 chemia na pompie 25/60 spokojnie wystarczy.
bakus_44 Opublikowano 23 Listopada 2018 #3 Opublikowano 23 Listopada 2018 z takimi perspektyami wstawiłbym tam z 2tys litrów Trochę przyoszczędziłeś na wielkości zbiornika, na pewno będzięsz tego żałował- no ale całość wygląda fajnie
Loobo Opublikowano 23 Listopada 2018 #4 Opublikowano 23 Listopada 2018 To samo miałem napisać szkoda, że taki mały zbiornik przy takich możliwościach oświetlenie baniaka wieczorem może Ci się odbijać w telewizorze.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Listopada 2018 #5 Opublikowano 23 Listopada 2018 24 minuty temu, Loobo napisał: oświetlenie baniaka wieczorem może Ci się odbijać w telewizorze. Bardziej TV w akwa...kiedyś tak miałem . Ma to niestety bardzo dużą wadę wg mnie...większość czasu będziesz ( autor tematu) siedział Ty czy rodzina tyłem do akwa. Całkiem inaczej poznajesz swój zbiorniki, ryby gdy masz możliwość swobodnego siedzenia przodem i oglądanie tego co się dzieje w zbiorniku. Wiem to teraz . No ale generalnie Twój zbiornik ładnie wygląda wraz z otoczeniem ( meble) . To co napisałem dotyczy tylko praktycznej strony obserwacji ryb:)
mazilo Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2018 Macie racje w tym co piszecie Docelowo /przyszłościowo akwarium ma pełnić funkcję akwarium morskiego dlatego takie wymiary jak nie inne.Faktycznie, po wycięciu otworu i wstawieniu ,troszeczkę żałowałem ,że jak docelowo/przyszłościowo to nigdy nie wiadomo kiedy . Troszkę się pospieszyłem i baniaczek zamówiłem ..........-cóż ,też będzie pięknie .Jedyną przeszkodą był strach czy ciężar przy akwarium większym wytrzyma ogrzewanie podłogowe . Miejsce akwarium było wielokrotnie przemyślane ...........,będzie troszkę problem z wygodną obserwacją ale trzeba sobie radzić . Kwiq coś więcej o budowie,plisv
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Listopada 2018 #7 Opublikowano 24 Listopada 2018 1 godzinę temu, mazilo napisał: Docelowo /przyszłościowo akwarium ma pełnić funkcję akwarium morskiego dlatego takie wymiary jak nie inne Czy szukasz pomocy w doborze sprzętu filtracyjnego do akwa z rybami z Malawi czy do morskiego. Jeżeli to drugie to nie to forum.
mazilo Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 24 Listopada 2018 Na dzień dzisiejszy do niewiadomo kiedy - może i wcale, nie nastąpi przesiadka na akwarium morskie . W chwili obecnej oczywiście MALAWI Potrzebuje pomocy w budowie filtra od podstaw .... Wczesniej zajmowałem się akwarystyką holenderską (dobrych kilka lat),ale czas na zmiany
Bartek_De Opublikowano 24 Listopada 2018 #9 Opublikowano 24 Listopada 2018 To może od razu buduj sumpa, potem przesiadka będzie łatwiejsza i szybszaWysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
mazilo Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 24 Listopada 2018 Sump na chwile obecną odpada
Rekomendowane odpowiedzi