Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od tygodnia o niczym innym nie myślę...

tak mi się zwiększało to akwarium nowe i zwiększało, aż 3 dni temu wymyśliłem, że przecież niezależnie od mojej sytuacji mieszkaniowej ten zbiornik będzie ostateczny i nie ma co się oszukiwać...

zacząłem myślenie od 375-tki, ale zważając na powyższe to szybko ewoluowałem...

przez 150x60x60 czyli 540 - strasznie mi się podoba głębokość i "głębia" - no i jest to szkło w miarę poręczne do przeprowadzki... oraz wejdzie tam gdzie obecne... no tu prawda jest taka że wreszcie po pomiarach i pewnym kompromisie weszłoby 160x60x60 czyli malutka 576-tka :P

później było w myślach 180x55x55 czyli też 545-tka - to cholernie uniwersalne i IMHO bajeczne jeśli chodzi o parametry i proporcje! naturalnie wymaga wyrzucenia mebli i totalnej demolki w pokoju, ale to już detal... narazie mój skryty faworyt

natomiast ostatnio zastanawiam się nad klasyczną 500-tką czyli 200x50x50 - i tu jest problem bo trochę przydługa, IMHO też proporcje nie te (bardziej lubię wszystkie wymiary w 1/3 do długości), ale przez swoją standardowość będzie pewnie trochę taniej... tylko że brak głębi... poza baniakiem Milca żadna 500tka tego typu mi nie podchodzi... tylko że to jest 2 metry... i dlatego mam taką masakrę z wyborem

dodam że poza moimi demasoni, estherae i tropheopsem dorzuciłbym napewno labeotropheusa i MOŻE coś jeszcze, ale MOŻE...

chociaż gdyby 150cm to nawet jego nie, tylko jakiś mniejszy gatunek...

a no i nie byłoby tak łatwo gdyby nie pewne ale... otóż w tym mieszkaniu z przyczyn ogrzewania podłogowego muszę zalać max 400l... i nie ma bata... więc każde z powyższych będzie zalene nie do pełna - przynajmniej do przeprowadzki... i nie mówcie że przecież styropian pod ogrzewaniem dużo może - widać ktoś przyoszczędził, bo moja 240tka siadła 6mm (z podłogą dookoła)

ratunku! nie chcę popełnić "mojego błędu" raz drugi...

głosując weźcie proszę pod uwagę takie argumenty jak:

dobro ryb, swoboda aranżacji, odczucia subiektywne, fakt konieczności zalania nie-do-pełna, przeprowadzka, rewolucje w pokoju, widok optyczny, koszt...

Opublikowano
:D widzę, że masz problemy ze snem :lol: ...dobro ryb, swoboda aranżacji, odczucia subiektywne, fakt konieczności zalania nie-do-pełna, przeprowadzka, rewolucje w pokoju, widok optyczny, koszt...wszystko na TAK! Bierz 2 metry...tylko możesz skończyć z powyrywanymi włosami jak Barian 8)
Opublikowano

wstrzymaj się do przeprowadzki :) i wtedy zmień... moze akurat wejdzie ci cos dlugiego z glebia i podloga nie siadzie :) cierpliwość - cnota akwarysty :D

Opublikowano

No, łatwiej jest w nowym lokum urządzić zbiornik, poczekać aż dojrzeje i przenieść lokatorów. Na twoim miescu gdybym robił nowy zbiornik w starym mieszkaniu to przy przeprowadzce już bym budował trzeci.

Opublikowano

Zastanawia mnie dlaczego nie ma 200x60x60 wygląd tego akwarium przy 200x50x50 jest jak niebo a ziemia.

Więc jeżeli nie było by takiej opcji jak 200x60x60 (w końcu to też standart - i częsciej widywany niż 500 l) to wybrał bym 180x55x55.

Opublikowano

tak, ale 200x60 to już 720L... za duży baniak... nie jestem osobą która koniecznie musi iść w litraż, wręcz wolałbym mieć dwa baniaki po 500L niż jeden 1000...

co do czekania na przeprowadzkę... to za miesiąc, akurat jak miałem kupować zbiornik ma się okazać czy w okolicach czerwiec/lipiec się przeprowadzam, jeśli tak to nnowy będzie odpalony dopiero w nowej lokalizacji przed przeprowadzką, ale jeśli się stąd nie ruszam, to odpalam tutaj... cierpliwy >6miesięcy nie jestem bo mi ryby rosną, a moje ryby są zbyt bitewne do tej 240-tki :P

Opublikowano

ja też wolał bym mieć 2 x 500l niż 1 x 1000l, ale mowimy tutaj 60 cm czy 50 cm - różnice pewnie w kosztach nie są za wielkie a wygląd baniaka przy tej długości jest znaczący więc tak jak pisałem jeżeli nie 200x60x60 to lepszy będzie ten 180.

Opublikowano

Jeśli problem jest w podłodze to są 2 opcje.\

- większy baniak na szerokości przy tym samym litrażu rozłoży Ci ciężar na większą powierzchnie

- 20 minut zabierze Ci zdemontowanie kilku paneli i sprawdzenie co jest pod spodem i dlaczego tak siada. Można to jakoś wylać jakąś zaprawą na wymaganą wysokość...

Opublikowano

Dla mnie od długości bardziej liczy się głębia. Także w takim akwarium chyba siły lepiej się rozłożą. No i pokombinował bym z podłogą w takim wypadku. Rozebrał panele i jakoś wzmocnił w tamtym miejscu.

Opublikowano

Makok, ja radziłbym Ci się wstrzymać do przeprowadzki. Przewieźć szkło też problem, ale problem to faktycznie zdecydować, w momencie gdy kluczowe pytania pozostają bez odpoweidzi. Popieram tez opcję zrobienia 200x60 - to już bajka, a jeśli ma to być docelowy baniak to w ogóle. Dlatego wstrzymaj się chłopie - 6 miesięcy ani sie obejrzysz, serio, a będziesz miał jasną sytuację.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Każdy kiedyś zaczynał. Lepiej, gorzej, średnio. Każdy popełnia gafy, a nie myli się ten kto nic nie robi. Może nie miałeś kolego najlepszego startu, a i tak witamy Cię w naszym gronie. Pisz, poczytaj, regulaminy czasami również.  Na ludzi się nie obrażaj, pomimo różnych charakterów, to jednak fajni ludzie. Z moderatorami raczej nie staraj się kłócić, bo to starzy wyjadacze, może nie wszystkim zjedli rozumy, ale w przypadku utrzymywania porządku na forum, znajomości regulaminów to nikt im w drogę nie wchodzi, bo zazwyczaj mają tę wiedzę w jednym palcu. Gdy coś przeszkadza Ci w forum masz prawo do swoich uwag i możesz śmiało pisać, zawsze ktoś z Zarządu się wcześniej czy później nad tym pochyli i Ci odpowie. A teraz życzymy Ci korzystania z forum, tak jak chcesz, byle by zgodnie z regulaminem i pamiętaj, że inni również mogą pisać tak jak chcą, byle by zgodnie z regulaminem. Pozdrawiam  
    • To jest pewien problem, choć na razie nie aż tak duży. Aktualna obsada ma około roku, więc nie są to ryby  duże i pewnie składają mniej ikry. W mojej ocenie pływa około 10 sztuk drobiazgu i kilka podrostków w wielkości już niekonsumpcyjnej. Generalnie, to chyba mimo takiego zagruzowania spora część narybku jest zjadana. Te mniej gapkowate udaje mi się odłowić siatką, ale to było dosłownie kilka sztuk. Te nieco bystrzejsze uciekają do komina, skąd czasami udaje mi się je odłowić, albo dalej do sumpa, gdzie na pewno je wyłapuję, choć czasami trochę gonienia z tym jest.  Włożyłem do sumpa kotnik  otworem do boku i część uciekinierów tam włazi - wtedy odłowienie nie stanowi żadnego problemu. U mnie komin i sump są główną metodą eliminacji narybku, pomijając oczywiście wyjadanie przez starsze ryby, bo tego nie jestem w stanie ocenić. Myślę, że około 50  rybek odłowiło się tą drogą. Kombinowałem różne pułapki na narybek, ale żadna się nie sprawdziła. To znaczy pułapki były świetne, tylko narybek nie dorasta do mojego geniuszu. Odłowiony narybek trafia do żłobka - jak mnie najdzie wena, to go opiszę, a potem, jak rybki trochę podrosną,  do sklepu.  
    • Kolega trochę jak ksiądz udzielający nauk małżeńskich 😉  
    • Na tym forum nikt się nigdy nie śmiał z kogoś, kto nie miał akwarium i przyszedł po poradę - jest dokładnie odwrotnie, nowy szukający rad od razu zyskuje szacunek, bo dowodzi że zależy mu/jej na dobru ryb - a to jest na tym forum najważniejsze. Trzymamy kciuki za Twoje akwarium, podziel się relacją jak już je założysz. Ale z radami poczekaj aż będą sprawdzone - najlepiej kilka lat. 
    • @hilux dobrze. Przepraszam. Czasem trochę mnie ponosi. Chciałem tylko podzielić się wiedzą i sam też się czegoś nauczyć. Malawi to dla mnie coś nowego. Właśnie zakładam swój zbiornik i bardzo chciałem tu dołączyć. I wiedziałem, że każdy będzie się ze mnie śmiać gdy powiem, że jeszcze nie mam akwarium malawi. Ale właśnie je zakładam i będę miał tą obsadę.  Jeszcze raz przepraszam. Będę publikował dalej gdy już będę miał akwarium 
    • Ooooo. Ale ładne. Serio masz mega ładne akwarium👍👍👍 Otoczaki pięknie się komponują w połączeniu z tymi rybami. Sam jeszcze nie mam akwarium malawi Ale właśnie je zakładam i będzie tego samego rozmiaru.
    • Tak się składa, że nie interesuje mnie kariera na tym forum. Dołączyłem tylko i wyłącznie po to żeby uczyć się lub ewentualnie innych. Jestem już kilkuletnim akwarystą I to prawda- nie mam jeszcze malawi. Ale dzięki między innymi waszemu forum nauczyłem się bardzo wiele i oczarowała mnie magia malawi. Mam już plan pełniej obsady do mojego akwarium malawi.  Pierwsze akwarium dostałem gdy miałem 5 lat i mam je do dziś. Obecnie mam w domu 2 zbiorniki i zakładam trzecie czyli moje malawi.
    • Chłopie, nie masz nawet ryb w akwarium a się wymądrzasz? Ręce opadają.  Napij się wody, połóż w cieniu i przemyśl swoją karierę na tym forum, bo póki co idzie w złym kierunku. 
    • @poznerw poście napisałem, że mam już akwarium dlatego, że no akwarium skały już mam i filtr z grzałką I mam już przemyślaną całą obsadę. Mogłem już napisać, że mam to akwarium.  Co do giętkozębów nie mam stu procent pewności jaki to gatunek ale jestem prawie pewien, że to synodontis njassae. Dostanę je od znajomego, który ma akwarium Tanganika I mówi, że te giętkozęby nie pasują mu do biotopu. A skoro tak to najprawdopodobniej są to synodontis njassae. Nawet jeśli to ten drugi z jeziora Tanganika to on też może żyć z pyszczakami. 
  • Tematy

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.