Skocz do zawartości

Start zbiornika o wymiarach: 120x30x40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem nie namawiam. Czasami ktoś z zewnątrz dostrzega to czego sami nie widzimy. W takim razie jeśli wymiary 120x30x50 to jeden gatunek saulosi z dwoma samcami i ok. 8 samicami. Albo dwa gatunki haremy czyli 1+3/4.

Sam pisałeś, że wysokość Ciebie nie ogranicza więc może pójść w tym kierunku?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki, tamte dwa akwaria to bomba.

Niby mogę piąć się w górę ale czy to ma sens? Akwarium może trochę śmiesznie wyglądać. Przodu nie chce za bardzo wysuwac bo wtedy zbiornik wyjdzie poza sciankę. Dzięki za sugestie Panowie. Jak zacznę pracę wstawię parę fotek. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tabelpl napisał:

Akwarium może trochę śmiesznie wyglądać

Śmiesznie mogłoby wyglądać na szafce, a zabudowane, do tego z dobrze przemyślaną aranżacją, czarnym tłem i odpowiednim oświetleniem może to mieć sens. Jarek @Jerry_jerry dobrze radzi, idź w wysokość i będzie ok :)

Czarne tło odpowiednio zacienione tworzy niesamowitą głębię

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

@tabelplwedług mnie nie musisz iść zaraz w wysokość 80, 90 ale spokojnie 60. Patrząc na akwa od frontu nie zobaczysz głębokości ale szerokość i wysokość już tak. Dla przykładu powiem Tobie, że taki Aquael Glossy 120 ma właśnie wymiary 120x40x60 i wygląda to całkiem zacnie. Tak jak już pisałem to każdy centymetr jest dla ryb dodatkową przestrzenią a dla Ciebie większą możliwością doboru obsady i podziwiania ryb. Tak jak napisał Bartek to czarne tło i światło maksymalnie z przodu i efekt murowany. ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Jerry_jerry napisał:

Tak jak napisał Bartek to czarne tło i światło maksymalnie z przodu i efekt murowany. 

Z tego co pamiętam, chyba u Ciebie Jarku belka leży na wzmocnieniu i wygląda to zacnie:)

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Belka Retrofit 16w leżała na wzmocnieniu przednim. Niestety ten model daje zbyt żółte światło. Dlatego też obecnie powrocilem do swojego starego oświetlenia czyli JBL marine day 39w, który bardzo ładnie wybarwia ryby i daje fajne białe światło. Aby nie dostać niekontrolowanego wysypu glonów świece dosyc krótko czyli 7 godzin. Swietlowke umieściłem na oryginalnych mocowaniach w pokrywie ale zastosowałem odblysnik asymetryczny i zaciemnilem tło. Przód i środek akwa mam bardzo ładnie doswietlone a tyl przyciemniony. :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nastąpiła mała zmiana :) Akwarium będzie stało w innym miejscu a co za tym idzie głębokość będzie 40. 

Dokładne wymiary to 120x40x40 I tak już zostaje. Widoczne z dwóch stron. 

Pytanie co do filtracji. W środku planuję dać filtr 1000L/H. Zewnętrzny JBL i teraz pytanie czy wystarczy e902 czy dopłacić do 1502. 

Opublikowano
6 minut temu, tabelpl napisał:

Pytanie co do filtracji. W środku planuję dać filtr 1000L/H. Zewnętrzny JBL i teraz pytanie czy wystarczy e902 czy dopłacić do 1502.

Jeśli tylko pod biologię to spokojnie wystarczy e902. Jak chcesz ciąć koszty to nawet unimax 250 pociągnie Ci biologię bez problemu. Gorzej z mechanikiem, 1000l/h to za mało. Popraw mnie jeśli źle Cię zrozumiałem. Planujesz jeden filtr w środku o przepływie 1000l/h (mechanik) i drugi, zewnętrzny JBL e902 (biolog)?

Opublikowano (edytowane)

Tak dokładnie. To jako mechanik proponujesz 2000 l/H i biolog e902? 

Nie ma problemu z tym unimaxem? Trochę tańszy jest 

Edytowane przez tabelpl