Skocz do zawartości

Start zbiornika o wymiarach: 120x30x40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam wneke w ścianie o wymiarach 120x30x40 gdzie 40 to wysokość akwarium. Czy przy 30 cm szerokości mogę chodowac jakieś pyszczaki? 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

A te 40 cm wysokości to maksymalna wysokość wnęki?  Pytam bo musisz wziąć pod uwagę to ,że jak wstawisz akwa to musisz mieć sporo prześwitu od góry aby  móc coś robić w zbiorniku. Jeżeli odejmiesz te 20 cm wysokości to zostanie mniej więcej 20 cm. A to już nie napawa optymizmem nawet przy innych zbiornikach jak Malawi.

Opublikowano

40 CM wysokości to mój wymysł na akwarium :)wnęka ma w tym momencie 80 a mogę ją przerobić pod sufit, więc wysokość mnie nie trzyma. Tylko szerokość i długość musi zostać bo nie obejde tego. 

Opublikowano
6 minut temu, tabelpl napisał:

40 CM wysokości to mój wymysł na akwarium

To daj na 50 cm. 30 cm zostawisz na "manewry". Kwestia 30 cm głębokości ( szerokość) . Jest to przełknięcia ale wg mnie pod dwoma warunkami: tło robisz z folii samoprzylepnej ( tej  przyklejanej jak naklejka na samochód a nie na krople JBL) albo ostatecznie spienione PCV  3 mm  do środka. W ten sposób zaoszczędzisz na szerokości . Trochę poszedłem w OT  ale to ma uzasadnić obsadę. I obsada to drugi warunek. Czyli nie mogą to być ryby duże docelowo czyli np: Iodotropheus sprengerae , Chindondo saulosi, labidochromis perlmutt  czy inne. Mam nadzieję ,że koledzy doradzą Ci ciekawsze gatunki biorąc pod uwagę tę szerokość akwa czyli 30 cm.

Opublikowano

O super, czyli jest jakaś nadzieja. Co do tła to nie ma innego wyjścia jak te dwa rozwiązania. Mam nadzieję że ktos pomoże w dobraniu obsady.  Dzięki 

Opublikowano (edytowane)

Pójdą bokiem ścianka jest zrobiona z profili i gk więc pójdą między profilami. Jakoś to rozwiąże. Załączam zdjęcie. Półki z gk do po cięcia. 

1542468756304284068897.jpg

Edytowane przez tabelpl