Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie mam pewien problem.. Moja ryba od paru dni ponad tygodnia ma na sobie białe plamki i się ociera.. Pomyslalam ze to pewnie ospa i w zoologicznym pan sprzedawca to potwierdzil.. Dal mi srodek na to i powiedzial zeby podwyzszyc temperature. 
Wlałam specyfik ilosciowe wedlug zalecien i podwyzszylam temperature o 2 stopnie (aktualnie 27*). Po 5-6 dniach plamki nie znikaly, ponowilam porcje wedlug zalecen.. Plamki dalej nei znikaja jest ich coraz wiecej. Tylko 1 rybka jest chora.

Czego to moze byc wina? A moze to nie ospa? Przepraszam jesli taki temat już byl. Na zdjęciu chyba słabo to widać

Akwarium 60l

3 pyszczaki 1Zbrojnik niebieski

PH 7.2-7.4

Karmie raz dziennie wieczorem  tak ze zjadała zostaje ciut na powierzchni ale rano już tego nie ma (karmie koło 21;00) i glonojad taka tabletkę 1 dziennie dostaje 

raz na 1,5-2 tygodnie podmieniam około 30%

59E46830-6F9B-4CA1-AE77-432FFCCF369A.png

126EF997-3F64-475D-BA93-1DB56BD310D3.jpeg

Edytowane przez Weronikaaa_
Opublikowano

W którym miejscu są te plamki? Na całym ciele czy tylko w okolicach głowy?

Czy te białe plamki są tylko zmianami na skórze czy wystają z nich tak jakby kawałki białych wybroczyn?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ospa powoduje bardzo białe, wystające plamki jakby gęstą białą farbą zrobiony kleksik wielkości główki szpilki, tutaj takich nie widać, więc nie obstawiam tutaj ospy.

Edytowane przez Limak86
Opublikowano (edytowane)

Postaram zrobić się jej w domu lepsze zdjęcie. Wszędzie są plamki pisałam ale w szczególności na glowie

Edytowane przez Weronikaaa_
Opublikowano

Podejrzewałem wiciowce, 

Ale one inaczej atakują, ospa to raczej też nie jest bo inne były by szybko też zaatakowane