Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Was wszystkich serdecznie po dłuuuuugiej przerwie... budowie domu, przeprowadzce, wykończeniówce i ogólnym braku czasu na wszystko.... aż po ponad 3 latach przyszedł czas na come back i nowe, większe malawi, a tak właściwie to dwa :)

Zanim o rybach .... prośba o rzucenie okiem na moje propozycje filtracji, bo pewnie trochę to wszystko przez czas mojej nieobecności ewoluowało.

Skłaniam się ku tradycji, czyli kubły / głowice, nie chcę sumpów , kaseciaków ani narurowców choć wiem, że mają sporo zalet.

Duży, wydajny kubeł wypełniony gąbką+watą jako mechanik

Mniejszy kubeł wypełniony ceramiką jako biolog + prefiltr

Cyrkulator - w zależności od potrzeb.

Prośba jakie konkretnie filtry i  konfiguracje polecacie do akwa 200x50x60 i 120x50x60?

Edytowane przez misiek80
Opublikowano

Pytanie tak ogólnie postawione, że nie dziw się że jest brak odzewu. 

Każdy z nas ma swoje preferencje i w wielu innych postach znajdziesz podobne informacje. 

Podaj zakres cenowy, chyba, że kasa nie gra roli to też usłyszysz wersję na bogato. 

Opublikowano

Gra rolę, natomiast wszystko ma być nowe i śmigać, najlepiej każde akwa na dwóch kubłach jeden jako mechanik, a drugi biolog.

Od jednego z kolegów z forum dostałem propozycje oparte na FX-6 i Eheimach.

Popatrzyłem na te filtry i:

600 l akwa - FX-6 jako mechanik i Eheim 2217 jako biolog (albo Eheim 2275)

360 l akwa - FX-6??? jako mechanik  i Eheim 2215 jako biolog (albo Eheim 2273).

Opublikowano

Nowe Eheimy w chwili obecnej mają słaby stosunek jakości do ceny.

Ja bym szedł:

600L FX-6 z prefiltrem (plus ewentualnie cyrkulator jeśli będzie trzeba)

300L Unimax 700 lub 500 z prefiltrami , albo modny ostatnio Midikani 800 z pompą Unipump 1500

Opublikowano

600 L sam FX-6 z prefiltrem jako i mechanik i biolog w jednym?

300 L sam Unimax 700 (lub 500) z prefiltrem jako i mechanik i biolog w jednym?

Jako prefiltr masz na myśli np. HW-603 ?

Opublikowano

Niestety HW w FXie nie zda egzaminu. Primo strasznie spowalnia przepływ i secundo rury od FXa to właśnie rury a nie węże - HW ma 16/22mm. Możesz pomyśleć na prefiltrami narurowymi połączonymi równolegle. Co prawda będziesz do FXa zaglądał rzadko ale tak duży kubeł chciałeś jako mechanik więc dorabianie czegoś przed nim chyba nie ma sensu.

Unimaxy 500 lub 700. Są osoby, które je chwalą. Jest dużo osób, które są zadowolone z tych filtrów - nawet na tym forum. Ale pamiętaj, że mają dwa węże wlotowe i dwa wylotowe. Możesz wtedy łatwiej opanować cyrkulację jednak pamiętaj, że wydajność dzielisz na dwa.

Unipump i Midikani też fajna opcja. Zapoczątkował ją @AndrzejGłuszycai jest z tego rozwiązania bardzo zadowolony - Midikani ma bypass. Kolega @agentj23ostatnio wystartował baniak na dwóch takich zestawach i na chwilę obecną nie narzeka - bo nie ma ryb. 😉😋 Aha. Andrzej ma ryby. 😉

Opublikowano

Mam FX w 450 l i powiem ci ze to niewypał. Niby fajnie Sika,niby ma wielką ilość złoża. Ale Co z tego ? Mechanika powinienes czesto czyscic.A to bydle jest wielkie. Więc  Gdzie Tu sens gdzie logika. Na Co ci FX z ogromną iloscią gąbek skoro bedziesz go czyscil Co powiedzmy 2 tyg? I Tu skłaniam się DO propozycji Jerrego. Unipump i Midikani i w razie potrzeby falownik i spoko. 

Opublikowano

Zaproponowałem rozwiązanie z unipumpem i midikani bo z tego co czytam to osoby posiadające ten zestaw go bardzo chwalą. Mam tylko jedno ale. Gdy masz "klasyczny" kubeł to otwierasz go co kilka miesięcy - biologa i czyscisz wszystko co potrzeba. Sprawa oczywista. A jak się ma to rozwiazanie gdy przyjdzie do konserwacji? Mam tutaj na myśli pompę.  Niestety aby wyjąć wirnik i go wyczyścić musisz rozebrać cały układ. Pompa nie ma żadnych zaworów odcinajacych. Nie atakuje tego rozwiązania, nie mówię, że jest be. Po prostu zastanawiam się co będzie gdy.

Opublikowano
2 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

Unipump i Midikani też fajna opcja. Zapoczątkował ją @AndrzejGłuszycai jest z tego rozwiązania bardzo zadowolony - Midikani ma bypass. Kolega @agentj23ostatnio wystartował baniak na dwóch takich zestawach i na chwilę obecną nie narzeka - bo nie ma ryb. 😉😋 Aha. Andrzej ma ryby. 😉

Tak jak napisał kolega @Jerry_jerry to dobry zestaw. U mnie chodzi od miesiąca na razie w sterylnym zbiorniku bez ryb ale muszę przyznać, że moc siku jest bardzo dobra w porównaniu z oryginalną pompą Midikani co powinno się przełożyć na wydajność. Mam dwa takie zestawy i nie zauważyłem przez ten czas żadnych wycieków i nieszczelności np. przy pompie czy samym filtrze. Bypass to genialne rozwiązanie w swojej prostocie. Ułatwia czyszczenie filtra. Sprawa czyszczenia czy dostępu do pompy wygląda tak. Mam pompę poza akwarium, za tylną ścianą zbiornika na wysokości dna. Węże wychodzą z szafki i tam jest kubeł. Jak chciałem rozebrać pompę to wyłączam wszystko. Wyciągam węże wylotu i wlotu (mam z tej samej strony) i przekładam do wiaderka. Trochę wody wyleci, następnie rozkręcam pompę i np. czyszczę. Później trzeba znów włożyć ją do akwa i zestaw odpowietrzyć np. zasysając od strony wlotu wodę ustami ;) wszystko zależy jak będą wypuszczone rurki i umieszczone pompy. Najpierw miałem w środku szafki ale nie sprawdziło się takie rozwiązanie to umieściłem je na zewnątrz i jest tak mi wygodniej.

Opublikowano

Po co czyścisz? Ja tylko raz rozebrałem z ciekawości i nie widzę powodów do czyszczenia. Praktycznie była taka sama jak zamontowałem. Po takich manewrach czy też pierwszym rozruchu włóż w wylot wężyk ciut węższy od wylotu, uszczelnij dłonią , jedn zasys i woda idzie.