Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Przedstawiam Wam mój zbiornik. 120x40x50 zalane w połowie stycznia 2018. Za filtrację mechaniczną odpowiada Aquael Turbo 1500 z prefiltrem eheima na wacie Symec, biolog na korpusach narurowych z ceramiką, lawą wulkaniczną i purolite A520e, dodatkowo falownik  i skimmer Eheim 350. Pokrywa z białego spienionego pcv własnej roboty, oświetlenie to 8 modółów led 6500k zamontowane na środku pokrywy. Tło czarne spienione pcv. Za wystruj odpowiada czarny łupek i piasek kwarcowy zmieszany z małą ilością żwirku różnej gradacji ( było za biało i aż za sterylnie ;) ) Obsada to Chindongo Saulosi 2+6, Pseudotropheus cyaneorhabdos 1+4 (tu różne głosy że za duży do tego litrażu, narazie podrostki, faktycznie zastanawiam się nad zmianą..). Woda badana testami kropelkowymi JBL. Przy podmiankach stosuję ustrojstwo z wkładem węglowym. 

Tak po krótce to tyle, narazie za mną 9 miesięcy ciągłej nauki o tym pięknym biotopie, w planach na przyszłość oczywiście dużo większy baniak!!

Pozdrawiam wszystkich

Karol Mrozek "Mróz" ;)

20181007_220732.thumb.jpg.3460c38ee130472516e72e521c51293f.jpg20181005_173100.thumb.jpg.0797ce8d47870fd9af1f246f99561023.jpg

Edytowane przez Mróz
Opublikowano

Witaj!

Wszystko pięknie ładnie przemyślane...ale moim zdaniem dałeś zbyt płaskie kamienie...

Przy kamieniach w kształcie brył ułożyłbyś lepsze gruzowisko...

Tak czy inaczej ważne,że Tobie się podoba :) 

Powodzenia ;) 

Opublikowano
47 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Dla mnie wykonałeś kawał dobrej roboty ,tylko ten kamień po prawej stronie jest oparty o szybę czy się mylę :)

Bo jak jest oparty żeby ci skód nie na robił ,bo pyski lubią okropnie kopać. 

Nie nie, kamień ma jeszcze dużo do szkła;) wszystkie kamole ustawione na podkładzie pod panele podłogowe + kratka do umywalek.

4 minuty temu, egon44 napisał:

Witaj!

Wszystko pięknie ładnie przemyślane...ale moim zdaniem dałeś zbyt płaskie kamienie...

Przy kamieniach w kształcie brył ułożyłbyś lepsze gruzowisko...

Zgadzam się egon44 :) jak zaczynałem to wybrałem ten czarny łupek, teraz gdy już widziałem multum zbiorników z fajnymi gruzowiskami to jestem bliski zmianie. Jedyne co mnie narazie trzyma to porośnięte kamole, nie chciał bym zabierać pastwiska pysiom ;)

Opublikowano

Możesz te które masz po prostu poprzestawiać żeby nie wyglądały jak lazania. ;) Moim zdaniem płaskie kamienie są nawet lepsze niż brylaste bo wypierają mniej wody i dają więcej opcji ułożenia gruzowiska. U mnie w środku gruzowiska z płaskich kamieni jest rewir samca Mphangi w ciągu dnia i zbiorowa sypialnia w nocy. Nie wygląda to tak natualnie jak gruzowisko z brył ale rybom to chyba wisi. :) 

• Lubię to 2