Skocz do zawartości

Start 150x50x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, rafalniski napisał:

Co robić - czekać 🙂

Wyłącz światło, zasłoń akwarium kocem lub czarnym workiem na śmieci, jak masz to włącz grzałkę i napowietrzanie. 

Możesz podać Prodibio BioDigest albo inne polecane bakterie bez pożywki. 

Pomiary możesz robić co 3-4 dni. 

Ja przy swoim starcie też myślałem że po 2 tygodniach miałem dojrzały zbiornik, ale szyko po wypuszczenie ryb okazało się że tak nie jest i musiałem się posiłkować "przeszczepem" biologii z dwóch innych akwariów kolegów z forum 🙂

Zaciemnić raczej nie mogę ponieważ mam roślinkę,dodam tą ampułkę Prodibio i zobaczę wyniki w sobotę rano.Grzałka jest temp.27stopni.

8 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Żadnego amoniaku nie dodawaj. Raz czy dwa dałeś i koniec. Bakterie nie padną. Tak jak napisał Rafał. Nie grzeb. Dodaj prodibio i za kilka dni testy. Jak wszystko będzie na niewykrywalnym poziomie to zamawiaj ryby. Dodałeś amoniak i jezeli bakterie go przetworzyly to wystarczy. Nie dodawaj go w nieskończoność.

Jaki miałeś poziom fosforanow? Przecież jeżeli cykl wystartował to NO3 powinno skoczyć czyli sinice nie mogły wyskoczyć.

Fosforanów nie mierzyłem na początku,ale woda zaczęła się robić mętna po po kilku dniach i zaciemnilem zbiornik,po 4 dniach wszystko OK,ale w następnym tygodniu znowu się zrobiła mleczna i zaciemnienie nie pomogło,na dodatek przez brak światła roślinka marnieć zaczęła.Dlatego dodałem troszkę atramentu.

Opublikowano

Jeżeli używałeś atramentu to musisz dobrze napowietrzać akwa, bo stosowanie tego środka robi przyduchę dla ryb - a skoro nie ma tlenu to i bakterie mogą przystopować.
Jeżeli nie masz napowietrzacza, to podnieś cyrkulator tak, żeby poruszał taflą lub nawet zaciągał powietrze.
Nie wiem jak bardzo jesteś emocjonalnie związany z tą roślinką, ale może na czas startu akwa daj sobie z nią spokój, a jak biologia się ustabilizuje to wtedy ją posadzisz na nowo :) 

Pamiętaj tylko, że bakterii Prodibio jest kilka rodzajów i stosować masz tylko BioDigest.

Opublikowano

Dawałem Biodigest,roślinkę dopiero niedawno posadziłem,cyrkulator chodzi na pół gwizdka ponieważ kubełek i narurowiec ruszają taflą chyba wystarczająco ale jak coś to go podkręce,ale czego nie rozumiem to gdzie się podziewa amoniak,w tydzień spadł z 1,5 do prawie zera.

Opublikowano
Godzinę temu, Lamonia napisał:

Dawałem Biodigest,roślinkę dopiero niedawno posadziłem,cyrkulator chodzi na pół gwizdka ponieważ kubełek i narurowiec ruszają taflą chyba wystarczająco ale jak coś to go podkręce,ale czego nie rozumiem to gdzie się podziewa amoniak,w tydzień spadł z 1,5 do prawie zera.

U mnie było podobnie, więc nie ma się czym stresować - tak działa pierwszy etap startu baniaka.

Teraz czekasz na powolny wzrost NO2, potem jego spadek i następnie wzrost NO3

Polecam lekturę obowiązkową:

Od razu proponuję też zakup Kordon AmQuel Plus - ale na razie go NIE stosuj tylko trzymaj w razie W.
Może się bowiem okazać, że pomiary pokażą, że biologia jest ok, ale jak wpuścisz ryby i zaczniesz je karmić to nagle może skoczyć NH4 i NO2 :) 
Wtedy właśnie zastosujesz Kordon 🙂 

Opublikowano
W dniu 27.11.2018 o 13:36, rafalniski napisał:

U mnie było podobnie, więc nie ma się czym stresować - tak działa pierwszy etap startu baniaka.

Teraz czekasz na powolny wzrost NO2, potem jego spadek i następnie wzrost NO3

Polecam lekturę obowiązkową:

Od razu proponuję też zakup Kordon AmQuel Plus - ale na razie go NIE stosuj tylko trzymaj w razie W.
Może się bowiem okazać, że pomiary pokażą, że biologia jest ok, ale jak wpuścisz ryby i zaczniesz je karmić to nagle może skoczyć NH4 i NO2 :) 
Wtedy właśnie zastosujesz Kordon 🙂 

A mógłbyś polecić coś w zastępstwie Kordon,tutaj mam problem ze zdobyciem,może coś Seachema?

Sprawdzilem parametry wody i wszystko OK,czyli NH4 0 

NO2 0,025

NO3 <0,5

Ph 7,7

Opublikowano

Jutro przyjeżdzają ryby

10 szt Hary

10 szt Saulosi

2  szt Itungi

Mam nadzieje,ze wszystko będzie w porządku,przez ostatni tydzień nie dawałem żadnej pożywki ani nic,wpuściłem tylko rybkę jedną.