Skocz do zawartości

Start 150x50x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj im kilka/kilkanaście godzin, same znikną. Ja zawsze po wymianie wkładu zalewam korpus bardzo powoli, a śrubkę do odpowietrzania wykręcam całkowicie, gdy zaczyna lecieć woda wkręcam ją i dopiero wtedy otwieram zawory na full

Opublikowano

Dzisiaj rano musiałem zatrzymać narurowca z powodu małego wycieku w okolicach pompy,podłączę go dopiero w piątek wieczorem,ale korpusy zostały już zalane woda.Trzeba je opróżnić przed ponownym uruchomieniem filtra czy nic się nie stanie jak po tygodniu odpalę z ta sama woda co jest teraz?

Opublikowano (edytowane)

We wtorek żona mierzyła poziom NH4 i było na poziomie 1,5.

Teraz pomiar z dzisiaj:

NH4 0,4

NO2 0,025

NO3 <0,5

Wyglada na to,ze spada NH4 ale pozostałe parametry nie.W tygodniu dodałem tylko MicrobeLift phospate remover i jakieś bakterie z pożywka które były w zoologicznym.Wieczorem dodam amoniaku i zobaczę co się stanie.

Dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar NH4 0,2

NO2 niewykrywalne

NO 3 niewykrywalne

Testy kropelkowe JBL.Co się dzieje z tym amoniakiem?Czyżby bakterie tak szybko go przerabiały,że nienadążam z pomiarem?

Edytowane przez Lamonia
Aktualizacja
Opublikowano

No jak dla mnie to z rybami zdecydowanie za wcześnie. Cykl jakiś taki naciagany. Dodałeś zbijacz fosforanow podczas trwania cyklu.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Lamonia napisał:

Kupiłem test paskowy JBL i na nim pokazuje NO2 0 i NO3 15,wiec z tego wynika,że coś nie tak jest z proszkiem w teście kropelkowym.Zaczynam powoli zamawiać ryby.

To raczej w drugą stronę - testy paskowe są mniej dokładne!

Jak wpuścisz teraz ryby to przy takim poziomie NH4 je pozabijasz!

Amoniaku już nie dodawaj, ani żadnych absorberów!

W dniu 24.11.2018 o 12:21, Lamonia napisał:

i jakieś bakterie z pożywka które były w zoologicznym

Jeszcze jedno - odpuść sobie zoologika 🙂 

Uzbrój się w cierpliwość i czekaj!

Edytowane przez rafalniski
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

NH4 spada mi w oczach,a nie dodawałem nic z wyjątkiem Prodibio,mrożonki,płatków,pózniej dodałem roślinkę,następnie te bakterie z pożywką,3 dni po tym microbelift phospate remover i jak wcześniej pisałem kobieta mierzyła NH4 i było około 1,5 we wtorek to w piątek wieczorem było około 0,dodałem pare kropli amoniaku do poziomu 0,6 i w niedziele wieczorem było 0,2.Żadnego uzdatniacza nie dawałem ani nic z tych rzeczy, w filtrach mam gąbkę,eheim mech pro i ceramikę eheima(to w eheimie który chodzi od 3 tygodni) i narurowiec 3 wkłady sznurkowy i matrix z piaskiem(żwirkiem) koralowym tez 3 wkłady.Gdzies ten amoniak musi się ulatniać,atrament dodałem bo sinice się zaczęły,a testy robię raz na tydzień w weekendy,wiec co mogę więcej zrobić?Nie dodam amoniaku to bakterie pożywki nie bedą miały.Może w tych bakteriach z zoologicznego coś było,sam nie wiem,jak można sprawdzić czy wszystko jest w porządku?

Edytowane przez Lamonia
Aktualizacja
Opublikowano

Co robić - czekać 🙂

Wyłącz światło, zasłoń akwarium kocem lub czarnym workiem na śmieci, jak masz to włącz grzałkę i napowietrzanie. 

Możesz podać Prodibio BioDigest albo inne polecane bakterie bez pożywki. 

Pomiary możesz robić co 3-4 dni. 

Ja przy swoim starcie też myślałem że po 2 tygodniach miałem dojrzały zbiornik, ale szyko po wypuszczenie ryb okazało się że tak nie jest i musiałem się posiłkować "przeszczepem" biologii z dwóch innych akwariów kolegów z forum 🙂

Opublikowano (edytowane)

Żadnego amoniaku nie dodawaj. Raz czy dwa dałeś i koniec. Bakterie nie padną. Tak jak napisał Rafał. Nie grzeb. Dodaj prodibio i za kilka dni testy. Jak wszystko będzie na niewykrywalnym poziomie to zamawiaj ryby. Dodałeś amoniak i jezeli bakterie go przetworzyly to wystarczy. Nie dodawaj go w nieskończoność.

Jaki miałeś poziom fosforanow? Przecież jeżeli cykl wystartował to NO3 powinno skoczyć czyli sinice nie mogły wyskoczyć.

Edytowane przez Gość