Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Tomasz78 napisał(a):

Ale nowy jest jasny a po użyciu robi się ciemny jak purigen ale po regeneracji nie jaśnieje tylko pozostaje dalej ciemny, dlaczego?

Ponieważ Purigen regenerujesz wybielaczem, który również usuwa kolor, natomiast Purolite regenerujesz solanką. Pewnie po regeneracji wybielaczem również byłby biały, ale czy Purolite można poddać działaniu wybielacza tego nie wiem.

Opublikowano

Dobre pytanie, nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Zawsze moczyłem w gorącej solance przez godzinę, czasem trochę dłużej (jak zapomniałem:P) następnie płukałem pod bieżącą wodą i działało.

Opublikowano (edytowane)

Pytam bo mocze od wczoraj, zalewałem już 4 razy solanką i dalej oddaje herbaciany kolor, choć już nie tak ciemny jak przy pierwszych solankach.

Logicznym byłoby gdyby regeneracja 100% następowała po braku oddania już koloru, tylko czy nowy czasem nie oddaje koloru...

Edycja:

Zalałem solanką nowe złoże A520E, nie oddaje koloru, woda jest czysta, więc logicznym wydaje się że regenerować trzeba tak długo aż złoże przestanie oddawać kolor, tym samym logicznym tokiem myślenia wygląda na to że regeneracja przez jednorazowe godzinne czy kilkugodzinne moczenie nie daje 100% zregenerowania.

Edytowane przez Tomasz78
Opublikowano

Dziwne. Regeneruję już ok 6-7 lat nie pamiętam dokładnie ale tę samą żywicę.

Ostatnio specjalnie próbowałem i drugi raz oddało ledwo ledwo.

Moczę ok 0,5-1 godziny. Roztwór dość gorący bo do wrzątku dodaję soli i jak się rozpuści dodaję żywicę.

• Lubię to 1
Opublikowano

Sól kuchenna nie nadaje się do regeneracji Purolite. Kup sobie sól do zmywarek, albo taką w tabletkach do systemów zmiękczania wody pitnej. Ja regenerowałem około 1l Purolite. W 2l gorącej wody rozpuszczałem 20 tabletek soli.

• Lubię to 2