Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz . Nawet jak był suchy to powinien działać. Używałem takich kilkuletnich piwnicznych złogów i testy pokazywały, że jest ok. Słyszałem, że nieszczelnie zamknięty po długim leżakowaniu wymaga regeneracji/formatowania solą, ale mój suchy jak pieprz robił od razu swoją robotę. Przeplukałem czystą wodą i do absorbera. Działał normalnie. Test NO3 na wylocie filtra zrób i będziesz wiedział czy Twój też działa jak trzeba.

Opublikowano (edytowane)

Gąbkę albo watę, żeby się granulki trzymały w kupie i nie przeleciały do następnych komór. Jak masz puchę przezroczystą, to owiń folią alu, żeby nie było dostępu światła, bo lubi przerastać glonami i potem kłopot z ich usunięciem miałem.

Edytowane przez pulpet
Opublikowano

Ja obserwuję ryby. Jak stają się płochliwe to znaczy że absorber się wyczerpał i NO3 rośnie.

Średnio raz na 3-6 m-cy ale ja mam dwie puszki w narurowcu zasypane.

Regeneruję sola Finish do zmywarek bo producent podaje, że skład jest bez niechcianych składników.

Opublikowano

Najlepiej zrobić test wody na wylocie filtra po zasypaniu żywicą. Zobaczysz o ile zbija NO3. Potem co jakiś czas powtórzyć i masz jasność ile mniej więcej czasu minie, zanim się zapcha.To nie apteka,  tydzień z podwyższonym NO3 nic rybom nie zrobi. Ja mam osobny absorber i staram się tak ustawić przepływ, żeby trzymał NO3 20-25. Przy niższych wartościach słabo rosną glony, a ja uwielbiam zielone kamienie. Ryby też nie narzekają, jak jest co skubać.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przeglądałem ten i inne wątki i nie znalazłem konkretnej informacji jak robić formatowanie wstępne purolite. Jakim roztworem soli, jaka temperatura wody jak długo itp. Czy ktoś mógłby podrzucić te informacje?

• 4 miesiące temu...