Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A cały kosz w damskim ciuszku może być? (widziałem tu gdzieś taki patent).

I jeszcze pytanie: A520E  bardziej się nada do Ultramaxa 2000 czy do FX6 (przymierzam się do zakupu) tzn. lepiej jak jest mocniejszy czy spokojniejszy przepływ.

Opublikowano
1 godzinę temu, darkon napisał:

Lepszy jest wolniejszy przepływ.

Zgadza się👍 Dodatkowo purolite powinna pracować pod ciśnieniem. Przykładowo w moim narurowcu woda doprowadzana jest do korpusu z tą żywicą, rurą 3/4" z prędkością ponad 2000L/h a wypływa z niego wężykiem 6mm z prędkością około 0,5 litra na minutę, woda wręcz przeciska się przez całą powierzchnię złoża i wtedy ma to sens.

20211103_151303.thumb.jpg.03fa76fd6a8a5a61e5e3336e61d8a7ea.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

woda wręcz przeciska się przez całą powierzchnię złoża i wtedy ma to sens.

Dlatego ważnym "szczegółem" jest to aby  skarpeta umieszczona z purolite w kuble była jak najbardziej płasko umieszczona czyli max ma mieć 1 cm grubości właśnie też po to aby woda spokojnie przez purolite przepływała a nie ją ( żywicę) omijała. Czyli zasada taka sama ..wolno ma przepływać przez purolite. Ten 1 cm to taki szacunkowy 1 cm. Kiedyś ktoś na forum miał grubiej i skutkiem tego było , że woda ją opływała i działanie jej było mało skuteczne.

6 godzin temu, Rafał80 napisał:

Na 400l starczy 1 l?

Teoretycznie tak ale to zależy od tego jak wysokie masz NO3 w wodzie w akwa. Jak masz w  okolicy 30 to ja bym jeszcze nie stosował a już tym bardziej gdy masz zdecydowanie niższe.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek_De napisał:

Zgadza się👍 Dodatkowo purolite powinna pracować pod ciśnieniem. Przykładowo w moim narurowcu woda doprowadzana jest do korpusu z tą żywicą, rurą 3/4" z prędkością ponad 2000L/h a wypływa z niego wężykiem 6mm z prędkością około 0,5 litra na minutę, woda wręcz przeciska się przez całą powierzchnię złoża i wtedy ma to sens.

20211103_151303.thumb.jpg.03fa76fd6a8a5a61e5e3336e61d8a7ea.jpg

Nie znam się na narurowcach, ale ten bilans jest niemożliwy z fizycznego punktu widzenia ;) Woda musi Ci wpływać i wypływać z tym samym natężeniem przepływu, co najwyżej wypływa mniejszą rurką pod większym ciśnieniem

0,5 L/min = 30 L/h , a nie 2000 L/h

Opublikowano

Czyli jednym działa pod ciśnieniem, innym po prostu wepchana do kubła (gdzie mamy raczej podciśnienie). Czytałem, że ktoś zamierzał cały koszyk wypełniony medium luzem owinąć materiałem i tak zaaplikować - wiadomo czy zdało to egzamin?