Skocz do zawartości

Tło BTN 2w1 filtracja i dekoracja

przemo-h

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, eljot napisał:

Wojtek to był żart ja tobie ani nikomu innemu do portfela nie zaglądam :D

spoko, wcale tak tego nie odebrałem :-)

@pozner

Czasem tak jest, że zastosujesz coś, żeby sytuację polepszyć, a potem stwierdzasz, że to coś nie dokońca dobrze działa, bo inne czynniki to blokują. I stosujesz kolejne polepszacze, żeby te czynniki blokujące wyeliminować. Po pewnym czasie orientujesz się, że straciłeś kupę kasy, nie do końca kontrolujesz co pracuje dobrze, również wymaga to nakładu pracy, czasu i testowania co chwilę, a sytuacja za bardzo się nie polepszyła i stwierdzasz, że na dłuższą metę tak nie ma sensu.

Dlatego ja podjłem decyzję, że wracam do standardowych podmianek jak to drzewiej bywało, leję tylko wodę przez żywicę jonowymienną, bo niestety wodociągo za mnie tego nie robią no i przy okazji przez węgiel, bo jak mi powiedzieli mogą chloru dodać, jak będzie jakaś akcja serwisowa, czy awaria.

• Dziękuję 1

Temat, widzę, że był potrzebny. Tyle odsłon i komentarzy w 3 dni, hoho. Póki co, żeby zrobić ostateczne podsumowanie, poczekamy aż "kolega" zaopatrzy się w testy i w sierpniu będziemy dalej mogli kontynuować....

- dopiero w sierpniu, tyle czekać?

- Tak, dopiero. Wtedy planuję wyjazd do Polski na wakacje i tam kupię. Bo w Finlandii nie ma dobrych. 

Pozdrawiam Wszystkich Miłośników Malawi

Edytowane przez Przezda

30 minut temu, eljot napisał:

Tak tak do sierpnia zrobi porządki i dopiero zmierzy ;) 

Dokładnie tak, I od 2005 roku zdjęcia, które zamieszczałem, to były foty ryb, które żyły tydzień, zdychały w wyniku złych warunków i muszę bardzo często zmieniać obsadę.....;)

19 minut temu, michal_j napisał:

Nie masz w Finlandii testów JBL?

A w Finlandii to się tylko dobrze zarabia a w Polsce wydaje....

A poważnie, nie mierzyłem parametrów wody od samego początku, no może pH przy starcie. Nie miałem i nadal nie mam potrzeby sprawdzania wszystkich parametrów, o które toczyła się ta burzliwa dyskusja, bo akwarium broni się samo, tym jak funkcjonuje, w jakiej kondycji są ryby.  Za te kilka miesięcy będzie nawet lepiej zrobić pomiary, kiedy ryby dorosną, Będzie ich więcej, bo już samice podchodzą do tarła. Jak dożyje grupa do sierpnia ;), to będzie tez dowód na to, że, może i takie rozwiązanie filtracji nie jest takie ostatnie. Moim skromnym zdaniem, każdy powinien robić swoje schematy rozwiązań w sposób, jak mu wygodnie, na co go stać i co mu się podoba. Wg zasady mój cyrk moje małpy. I z całym szacunkiem dla Wszystkich nie będę jutro i nigdy dymał do Kuopio 100km w jedną stronę do najbliższego sklepu zoologicznego, żeby na już kupować testy.  Niczego to nie zmieni, wyniki będą trochę później. 

Pozdrawiam Wszystkich

Przezda

• Dziękuję 1

8 godzin temu, Przezda napisał:

Moim skromnym zdaniem, każdy powinien robić swoje schematy rozwiązań w sposób, jak mu wygodnie, na co go stać i co mu się podoba. Wg zasady mój cyrk moje małpy.

Pełna zgoda z jednym małym zastrzeżeniem, podczas eksperymentów nie mogą ucierpieć zwierzaki ( oczywiście to nie uwaga pod Twoim adresem tylko czytających) .

2 godziny temu, suricade napisał:

Pełna zgoda z jednym małym zastrzeżeniem, podczas eksperymentów nie mogą ucierpieć zwierzaki ( oczywiście to nie uwaga pod Twoim adresem tylko czytających) .

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale to nie żaden eksperyment. Firma BTN na swojej oficjalnej stronce opisuje jak to zainstalować i co trzeba z tym robić-czyli nic. 

W różnych krajach każdy ma trochę inne podejście do systemów filtracyjnych i dobrze by było otworzyć oczy i trochę się zainteresować tematem zamiast od razu negować i powiedzieć, że nie wierzę! 

48 minut temu, przemo-h napisał:

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem

Chyba jednak źle ją zrozumiałeś.

49 minut temu, przemo-h napisał:

W różnych krajach każdy ma trochę inne podejście do systemów filtracyjnych

Więc pozwól nam mieć swoje podejście bo na tym forum są ludzie, którzy zajmują się tym większość swojego życia i raczej wiedzą co robią.

52 minuty temu, przemo-h napisał:

dobrze by było otworzyć oczy i trochę się zainteresować tematem zamiast od razu negować i powiedzieć, że nie wierzę! 

Na tym forum już kilka osób testowało tę metodę filtracji i nikt nie neguje, że jest ona skuteczna. Nie wiem coś się tak uparł, że ktoś w to nie wierzy. 

1 godzinę temu, przemo-h napisał:

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale to nie żaden eksperyment. Firma BTN na swojej oficjalnej stronce opisuje jak to zainstalować i co trzeba z tym robić-czyli nic. 

W różnych krajach każdy ma trochę inne podejście do systemów filtracyjnych i dobrze by było otworzyć oczy i trochę się zainteresować tematem zamiast od razu negować i powiedzieć, że nie wierzę! 

Źle mnie zrozumiałeś. Gdybyś trochę pocztał forum znalazłbyś kilka moich postów, w których ploecam taką filtrację. Przezda ma doświadczenie , wie co robi i pisze, ale użył skrótu myślowego "co się komu podoba" , a to już nie jest prawda. Filtracji mamy do wyboru do koloru ale musi ona sełniać swoją funkcję tak żeby ryby miały jaknajbardziej komfortowe warunki.

20 godzin temu, bakus_44 napisał:

Przypominam, że nic na ten temat nie wiemy poza faktem, że ryby żyją- także NO3 może oscylować w granicach 50-100mg/l. Może aż takim pesymistą nie będę, ale dam sobie głowę uciąć, że azotany w tym zbiorniku nigdy nie schodzą poniżej 20mg/l- nawet świeżo po podmianie.... Tydzień bez podmiany przy pełnej obsadzie dorosłych ryb skutkuje zapewne stężeniem rzędu 50-60mg/l. Nieczyszczone kupy może nie podnoszą tego stężenia tak bardzo jakby się mogło wydawać, ale podnoszą i to na pewno. Sorry ale w strefy beztlenowe, skuteczną denitryfikację i cudowne, niezbadane zarazem właściwości rozkładających się kup nie uwierzę.

Żeby się o tym przekonać proponuję zrzutę na test dla @Przezda  :P

Może zbyt ogólnie się wyraziłem. 

Sorki @suricadejeśli zrozumiałem źle.