Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy potraficie porównać do czegoś gęstość zmieszanego z wodą ceresitu? (np podobny do ciasta na naleśniki, albo do miódu itd?) (To moje pierwsze tło, pierwszy ceresit w rękach i jestem totalnie zielona xD)

Opublikowano

Naleśników nigdy nie robiłem, a tło i owszem, wiec Cr musi być odrobinę gęstszy od ciasta naleśnikowego, a rzadszy od drożdżowego :D

Opublikowano

Ja robiłem naleśniki :twisted:

Jak napisał M_sobo, musi być gęstsze, niż wspomniane ciasto, nawet to na pierwszą warstwę :wink: ja mieszałem ręcznie, to nie jest problem :D Następne warstwy mogą być takie, jak..... budyń? :roll: hehe, ale na pewno nie, jak ciasto drożdżowe. No chyba, że do wspomnianego już łatania dziur :wink:

Opublikowano
Ja robiłem naleśniki :twisted:

Jak napisał M_sobo, musi być gęstsze, niż wspomniane ciasto, nawet to na pierwszą warstwę :wink: ja mieszałem ręcznie, to nie jest problem :D Następne warstwy mogą być takie, jak..... budyń? :roll: hehe, ale na pewno nie, jak ciasto drożdżowe. No chyba, że do wspomnianego już łatania dziur :wink:

rotfl.gif

to ja dodam od siebie... do malowania może być jak roztopiona tabliczka czekolady, a do wypełnienia jak płynny karmel - wszystko zależy jak komu wygodniej i łatwiej...

proponuję Ci potestować na kawałku tła rozrabiając sobie najpierw płynny a potem dodając więcej i robiąc gęstszy... w trakcie malowania - przecież i tak będziesz kładła >1 warstwy - a tła nie da się przecież "zepsuć" malowaniem - zbadasz którym Ci wygodniej pracować i taką konsystencję rozrobisz w wiadrze... też stopniowo :wink:

Opublikowano

Natalia ja już porównań kulinarnych nie będę stosował ;), bo nawet przy cieście naleśnikowym są różne szkoły (francuska, polska rzadka, polska gęsta, polska męska (chodzi o grubość) ;) ), ale polecam po prostu rozrobić trochę CRu i nałożyć na tło. Po kilku pierwszych maźnięciach będziesz wiedzieć i widzieć co i jak - zapewniam! Jak za bardzo będzie Ci zaprawa spływać, dosypujesz CRu, jak nie będzie się rozsmarowywać - odrobinę wody, mieszasz, próbujesz i znowu nakładasz. To naprawdę proste.

O może takie porównanie - CR powinien mieć konsystencję maseczki oczyszczającej z aloesem do twarzy ;) Teraz już na pewno się nie pomylisz :D

Powodzenia!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Hey :D

Kupiłam na giełdzie kilka kg ceresitu z zamiarem stworzenia tła.

Witam.

To mój dziewiczy post :D Ale nawiązując do tematu. Wypatrzyłem że jesteś z Wawy, gdzie kupiłaś Ceresit w ilości mniejszej niż 25 kg? Byłbym wdzięczny za namiary, bo włąśnie skończyłem budowę swojej pokrywy DIY z PCV i następnym projektem będzie tło Ceresitowe, chyba że wymyśle coś innego.

Pozdrawiam Rafał

Opublikowano
Kupiłam na giełdzie kilka kg ceresitu z zamiarem stworzenia tła.

Ceresit w sklepie występuje tylko w postaci 25 kilogramowych worków, mniejszą ilość można kupić tylko od kogoś komu zostało, albo na giełdzie - jak koleżanka.