Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam takie pytanie do Was. zbiornik 240l jako biolog robi unimax250 a za mechanik aquael circulator 2000. Zakupiłem midikani i unipomp 1500. Pytanie jak umieścić wloty i wyloty filtrów? Unimax wlot i wylot po 1 stronie a midikani  po 2 ? czy mieszać ? w sensie np po lewej wylot z biologa a wlot z mechanika a po prawej wylot z mechanika a wlot z biologa ? 

Wypowiedzcie się jak to powinno wyglądać 

Opublikowano (edytowane)

Wyloty ustaw tak, żeby robić jak najlepszą cyrkulację, np słabszy w lewym tylnym rogu skierowany wzdłuż tylnej ściany i w górę żeby załamywał linię wody (natlenianie), mocniejszy w prawym rogu skierowany na środek przedniej szyby żeby zamiatał brudy. 

Potem zobacz gdzie zbierają się odchody i przenieś tam wlot mechanika. Jeśli nie możesz w tym konkretnym miejscu to najlepiej gdzieś "w górę" obiegu wody, żeby wyłapywał kupy póki jeszcze się ruszają.

Jeśli na wlocie biologa masz prefiltr i chcesz regularnie moczyć łapy w zbiorniku żeby go czyścić to daj go gdzieś blisko dna, w przeciwnym wypadku gdzieś wyżej, żeby nie wciągał dużo syfu bo on nie od tego jest.

Aha, jesli nie masz prefiltrów to nie zapomnij o koszykach na wloty, żeby ci ryb nie poharatało.  

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Zanim odpisałeś zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś :) mam prefiltr eheim  na biologu a na mechaniku założoną końcówkę z unimaxa 250 ta szeroka. ale zastanowie się czy nie założyć tego prefiltra eheim właśnie na mechanika a na biologu dać wlot tak w połowie akwarium i jakąś małą gąbkę na niego . a takie pytanie czy nie warto wymienić wlotu i wylotu z midikani na taki jak jest w unimaxie? rurki będą pasować a wydaję mi się że przepływ na nich byłby większy no i jeszcze jedno wylot z mechanika.

na końcu wylotu jest założona ta końcówka kierunkowa, jak ona ma być ułożona ? na dół tak żeby jak najwięcej "wiało" w podłoże  ? czy może w ogóle jej nie zakładać ?