Tonny24 Opublikowano 12 Września 2018 Autor #11 Opublikowano 12 Września 2018 Z tej listy to : politi, hongi sweden, mphanga, acei, saulosi, demasoni, mbamba, auratus, red red, metriaclima estherae ob Ogólnie rybki z paskami i z ubarwiieniem kontrastowym
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Września 2018 #12 Opublikowano 12 Września 2018 38 minut temu, Mortis napisał: W/g moich obliczeń zbiornik ma 300 l Zmieniłem litraż w tytule aby nie wprowadzał w błąd. 1
Mortis Opublikowano 12 Września 2018 #13 Opublikowano 12 Września 2018 Z tego co napisałeś Opcja nr 1 Saulosi, Estherae OB, Labidochromis Hongi (tylko ta odmiana Hongi jest sztucznym tworem) Tu masz ciekawe zestawienie kolorystyczne jedynie samice Hongi będą takie szarobure. Jednak tu występują trzy ryby silnie terytorialne. Opcja nr 2 Mphanga, Auratus, Estherae red red. Auratus ma ciekawe samice, red red też jest z fajnymi samicami, Mphanga ciekawe samice ale najsłabsza w tym gronie i najmniej terytorialna przez co samiec może nie wybarwić się w pełni. W tym przypadku spokojnie można spróbować opcję z trzema samcami. Opcja nr 3 Polit, Saulosi, Estherae ob Polit będzie kontrastował z samcem Saulosi. Samice Polita są szare więc szału nie zrobią. Musisz wziąć pod uwagę to że Polit mimo, że mały to jest zadziorny i może startować nawet do Metriaclimy. W tej grupie Saulosi może być najbardziej zdominowany. Moim zdaniem najbezpieczniejsza opcja jest wymieniona obsada z postu nr 7. Układając obsadę warto też zwrócić uwagę na samice. Samce na zdjęciach zawsze są piękne i w pełni wybarwione co nie zawsze przekłada się na kolory w naszych zbiornikach z powodu zdominowania przez silniejsze osobniki. 1
Tonny24 Opublikowano 12 Września 2018 Autor #14 Opublikowano 12 Września 2018 3 minuty temu, Mortis napisał: Z tego co napisałeś Opcja nr 1 Saulosi, Estherae OB, Labidochromis Hongi (tylko ta odmiana Hongi jest sztucznym tworem) Tu masz ciekawe zestawienie kolorystyczne jedynie samice Hongi będą takie szarobure. Jednak tu występują trzy ryby silnie terytorialne. Opcja nr 2 Mphanga, Auratus, Estherae red red. Auratus ma ciekawe samice, red red też jest z fajnymi samicami, Mphanga ciekawe samice ale najsłabsza w tym gronie i najmniej terytorialna przez co samiec może nie wybarwić się w pełni. W tym przypadku spokojnie można spróbować opcję z trzema samcami. Opcja nr 3 Polit, Saulosi, Estherae ob Polit będzie kontrastował z samcem Saulosi. Samice Polita są szare więc szału nie zrobią. Musisz wziąć pod uwagę to że Polit mimo, że mały to jest zadziorny i może startować nawet do Metriaclimy. W tej grupie Saulosi może być najbardziej zdominowany. Moim zdaniem najbezpieczniejsza opcja jest wymieniona obsada z postu nr 7. Układając obsadę warto też zwrócić uwagę na samice. Samce na zdjęciach zawsze są piękne i w pełni wybarwione co nie zawsze przekłada się na kolory w naszych zbiornikach z powodu zdominowania przez silniejsze osobniki. Ale acei itungi są ciemne, czy nie chodziło Ci o luave?
Mortis Opublikowano 12 Września 2018 #15 Opublikowano 12 Września 2018 7 minut temu, Tonny24 napisał: Ale acei itungi są ciemne, czy nie chodziło Ci o luave? Ze zdjęcia wnioskuję, że jest to Acei Luwala i o tą mi chodziło w obsadzie z #7
egon44 Opublikowano 14 Września 2018 #16 Opublikowano 14 Września 2018 W dniu 12.09.2018 o 19:41, Tonny24 napisał: Z tej listy to : politi, hongi sweden, mphanga, acei, saulosi, demasoni, mbamba, auratus, red red, metriaclima estherae ob Ogólnie rybki z paskami i z ubarwiieniem kontrastowym A ja zaproponuję - Chindongo demasoni Melanochromis auratus Ewentualnie jako trzeci gatunek dorzuciłbym Metriaclima estherae ob... Wtedy miałbyś dwa gatunki pasiaków,oraz trzeci gatunek w ciapki Jedynie musisz spełnić jeden warunek,mianowicie wypadałoby ułożyć spore gruzowisko z dużą ilością szczelin,aby słabsze osobniki znalazły schronienie przed innymi silniejszymi osobnikami... 1
Tonny24 Opublikowano 14 Września 2018 Autor #17 Opublikowano 14 Września 2018 I właśnie o to Mi chodzi demasoni auratus i metriaclima estherae ob te gatunki są idealne jak dla Mnie. kamienie będę układał z serpenit. I teraz czy robić duże jamy między kamieniami. Na składzie nie mam jakichś mega dużych kawałków może wezmę coś od siebie i trochę z netu tylko jaka będę miał gwarancję że z netu dostanę większe skały. Aha i ostatnia kwestia, żeby ostro nie walczyły, bo jak będą chlapać przy tafli wody to żona bedzie się wkurzac że spać nie moze Haha
eljot Opublikowano 15 Września 2018 #18 Opublikowano 15 Września 2018 14 godzin temu, Tonny24 napisał: I właśnie o to Mi chodzi demasoni auratus i metriaclima estherae ob te gatunki są idealne jak dla Mnie. Tylko zmień tytuł wątku bo to nie są spokojne gatunki no może poza esterkami. 1
Tonny24 Opublikowano 16 Września 2018 Autor #19 Opublikowano 16 Września 2018 Czyli dalej nie wiem co dać do saulosi żeby było ładnie kolorowo i żyło w zgodzie
eljot Opublikowano 16 Września 2018 #20 Opublikowano 16 Września 2018 Jak spokojnie to do saulosi, rdzawego i esterki OB. Wtedy możesz spróbować saulosi wielosamcowo. 1
Rekomendowane odpowiedzi