Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tej listy to : politi, hongi sweden, mphanga, acei, saulosi, demasoni, mbamba, auratus, red red, metriaclima estherae ob 

Ogólnie rybki z paskami i z ubarwiieniem kontrastowym

Opublikowano

Z tego co napisałeś

Opcja nr 1 

Saulosi, Estherae OB, Labidochromis Hongi (tylko ta odmiana Hongi jest sztucznym tworem)

Tu masz ciekawe zestawienie kolorystyczne jedynie samice Hongi będą takie szarobure. Jednak tu występują trzy ryby silnie terytorialne. 

Opcja nr 2 

Mphanga, Auratus, Estherae red red.

Auratus ma ciekawe samice, red red też jest  z fajnymi samicami, Mphanga ciekawe samice ale najsłabsza w tym gronie i najmniej terytorialna przez co samiec może nie wybarwić się w pełni. W tym przypadku spokojnie można spróbować opcję z trzema samcami. 

Opcja nr 3 

Polit, Saulosi, Estherae ob

Polit będzie kontrastował z samcem Saulosi. Samice Polita są szare więc szału nie zrobią. Musisz wziąć pod uwagę to że Polit mimo, że mały to jest zadziorny i może startować nawet do Metriaclimy. W tej grupie Saulosi może być najbardziej zdominowany. 

Moim zdaniem najbezpieczniejsza opcja jest wymieniona obsada z postu nr 7.

Układając obsadę warto też zwrócić uwagę na samice. Samce na zdjęciach zawsze są piękne i w pełni wybarwione co nie zawsze przekłada się na kolory w naszych zbiornikach z powodu zdominowania przez silniejsze osobniki. 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mortis napisał:

Z tego co napisałeś

Opcja nr 1 

Saulosi, Estherae OB, Labidochromis Hongi (tylko ta odmiana Hongi jest sztucznym tworem)

Tu masz ciekawe zestawienie kolorystyczne jedynie samice Hongi będą takie szarobure. Jednak tu występują trzy ryby silnie terytorialne. 

Opcja nr 2 

Mphanga, Auratus, Estherae red red.

Auratus ma ciekawe samice, red red też jest  z fajnymi samicami, Mphanga ciekawe samice ale najsłabsza w tym gronie i najmniej terytorialna przez co samiec może nie wybarwić się w pełni. W tym przypadku spokojnie można spróbować opcję z trzema samcami. 

Opcja nr 3 

Polit, Saulosi, Estherae ob

Polit będzie kontrastował z samcem Saulosi. Samice Polita są szare więc szału nie zrobią. Musisz wziąć pod uwagę to że Polit mimo, że mały to jest zadziorny i może startować nawet do Metriaclimy. W tej grupie Saulosi może być najbardziej zdominowany. 

Moim zdaniem najbezpieczniejsza opcja jest wymieniona obsada z postu nr 7.

Układając obsadę warto też zwrócić uwagę na samice. Samce na zdjęciach zawsze są piękne i w pełni wybarwione co nie zawsze przekłada się na kolory w naszych zbiornikach z powodu zdominowania przez silniejsze osobniki. 

Ale acei itungi są ciemne, czy nie chodziło Ci o luave? 

Opublikowano
7 minut temu, Tonny24 napisał:

Ale acei itungi są ciemne, czy nie chodziło Ci o luave? 

Ze zdjęcia wnioskuję, że jest to Acei Luwala i o tą mi chodziło w obsadzie z #7

Opublikowano
W dniu 12.09.2018 o 19:41, Tonny24 napisał:

Z tej listy to : politi, hongi sweden, mphanga, acei, saulosi, demasoni, mbamba, auratus, red red, metriaclima estherae ob 

Ogólnie rybki z paskami i z ubarwiieniem kontrastowym

A ja zaproponuję -

Chindongo demasoni

Melanochromis auratus

Ewentualnie jako trzeci gatunek dorzuciłbym Metriaclima estherae ob...

Wtedy miałbyś dwa gatunki pasiaków,oraz trzeci gatunek w ciapki ;) 

Jedynie musisz spełnić jeden warunek,mianowicie wypadałoby ułożyć spore gruzowisko z dużą ilością szczelin,aby słabsze osobniki znalazły schronienie przed innymi silniejszymi osobnikami...

• Lubię to 1
Opublikowano

I właśnie o to Mi chodzi demasoni auratus i metriaclima estherae ob te gatunki są idealne jak dla Mnie. kamienie będę układał z serpenit. I teraz czy robić duże jamy między kamieniami. Na składzie nie mam jakichś mega dużych kawałków może wezmę coś od siebie i trochę z netu tylko jaka będę miał gwarancję że z netu dostanę większe skały. Aha i ostatnia kwestia, żeby ostro nie walczyły, bo jak będą chlapać przy tafli wody to żona bedzie się wkurzac że spać nie moze Haha?

Opublikowano
14 godzin temu, Tonny24 napisał:

I właśnie o to Mi chodzi demasoni auratus i metriaclima estherae ob te gatunki są idealne jak dla Mnie.

Tylko zmień tytuł wątku bo to nie są spokojne gatunki ;) no może poza esterkami.

• Lubię to 1