Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowicze

Chciałbym was poprosić o pomoc i możliwość skorzystania z waszego doświadczenia przy doborze obsady, akwarium o wymiarach 170x75x60h

Zdecydowany jestem raczej na ,,mbune''  sporo czytałem na temat obsad i mam trochę mętlik w głowie zmieniałem już chyba 5 różnych obsad

pierwsze dwie propozycje chciałby żeby zostały jako wiodące mam problem w dobrze pozostałych a nie chciałby popełnić jakiegoś błędu w tym temacie :

1. Chindongo Saulosi

2.  Pseudotropheus Acei Luwala

Poniżej wymiennie inne, na które zwróciłem uwagę ale otwarty jestem również na wasze propozycję,  

Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu,

Iodotropheus Sprengerae ,

pseudotropheus livingstonii

Pseudotropheus Polit Lion’s Cove

będę wdzięczny za poradę :)

Opublikowano

Tez najbardziej skłaniałem się do Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu ze względu na pasy :) 

czyli na ten zbiornik mam kupić 40 maluchów? po 10  każdego rodzaju czy  zmienić te proporcje  i więcej Saulosi np.? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie czy do poniższej obsady maluchów , mógłbym spróbować z Malawi Mix i  dodać do obsady 1/4 lub 2/5 gatunek Protomelas sp. steveni taiwan lub Protomelas taeniolatus co myślicie ? 

1. Chindongo Saulosi

2.  Pseudotropheus Acei Luwala

3. Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu, /Iodotropheus Sprengerae ,

Zainteresowała mnie  obsada malawi MIx , może ktoś coś zaproponuje do mojego zbiornika ?

Opublikowano

Kolego, masz duży zbiornik i spore możliwości. Moja rada- wpuszczaj co Ci się podoba, byle ryby nie odbiegały od siebie za bardzo żywieniowo i temperamentnie. Nie ma większych przeciwwskazań do łączenia gatunków, które podałeś. Protomelasa też możesz dołączyć- sam mam, ponoć jako nieliczny z non-mbuna  świetnie się do tego nadaje. Co do ilości ryb i gatunków to również kwestia indywidualna. Sugeruję 4, max 5 gatunków do Twojego zbiornika. Żeby uzyskać harem z 3-4 samicami, myślę ze 10szt z gatunku to min, najrozsądniej chyba 12, a jak chcesz większe stado wielosamcowe to i 20-25.

Obsada Chindongo Saulosi, Pseudotropheus Acei Luwala, Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu oraz Protomelas taeniolatus, bądź steveni, będzie ok.

Acei rosną dość duże, najlepiej czują się w stadku min 8szt (tu akurat rozkład płci nie ma takiego znaczenia, więc możesz kupić od razu docelową ilość)- dałbym ich więcej na Twoim miejscu (10-12) i nie przesadzał z ilością pozostałych. Saulosi też bym kupił więcej niż 10szt, bo z ich jakością bywa różnie- dobrze jest mieć z czego wybierać. 

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Super, bardzo ci dziękuje za konkretną odpowiedź :) zależało mi na opinii kogoś kto próbował u siebie takiego połączenia. To moje pierwsze malawi ale mam doświadczenie z biotopem Tanganiki wiec myślę ,że sobie poradzę, przyznam ,że biotop malawi bardzo mnie zaciekawił duże możliwości ułożenia ciekawej obsady.  

Spróbuje zgodnie z twoją opinią wpuścić Chindongo Saulosi 15-20 szt.  Pseudotropheus Acei Luwala 12 szt. Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu 10 szt. ( może uda się gdzieś wielosamcowo:))

jeśli chodzi o Protomelas taeniolatus wpuścić 8-10 szt ? Czytałem ,że dobrze jest do maluchów mbuny wpuścić trochę większą non-mbunę szukać w takim razie Protomelas taeniolatus  w wielkości 5-7 cm ? czy nie ma to większego znaczenia przy tej obsadzie ?