Pawel8512 Opublikowano 10 Września 2018 #1 Opublikowano 10 Września 2018 Witam klubowicze Chciałbym was poprosić o pomoc i możliwość skorzystania z waszego doświadczenia przy doborze obsady, akwarium o wymiarach 170x75x60h Zdecydowany jestem raczej na ,,mbune'' sporo czytałem na temat obsad i mam trochę mętlik w głowie zmieniałem już chyba 5 różnych obsad pierwsze dwie propozycje chciałby żeby zostały jako wiodące mam problem w dobrze pozostałych a nie chciałby popełnić jakiegoś błędu w tym temacie : 1. Chindongo Saulosi 2. Pseudotropheus Acei Luwala Poniżej wymiennie inne, na które zwróciłem uwagę ale otwarty jestem również na wasze propozycję, Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu, Iodotropheus Sprengerae , pseudotropheus livingstonii Pseudotropheus Polit Lion’s Cove będę wdzięczny za poradę
eljot Opublikowano 12 Września 2018 #3 Opublikowano 12 Września 2018 Do tych wybranych. Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu, Iodotropheus Sprengerae , Wpuściłbym po 10 maluchów czekał, może uda się gdzieś wielosamcowo.
Pawel8512 Opublikowano 13 Września 2018 Autor #4 Opublikowano 13 Września 2018 Tez najbardziej skłaniałem się do Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu ze względu na pasy czyli na ten zbiornik mam kupić 40 maluchów? po 10 każdego rodzaju czy zmienić te proporcje i więcej Saulosi np.?
eljot Opublikowano 13 Września 2018 #5 Opublikowano 13 Września 2018 Przy większej ilości większe szanse na dobranie pożądanych układów ale też większy kłopot przy redukcji ;). 1
Pawel8512 Opublikowano 13 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 13 Września 2018 no właśnie pewnie tez będę miał ten kłopot;/ dziękuje bardzo za pomoc i poradę
Pawel8512 Opublikowano 10 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 10 Października 2018 Mam pytanie czy do poniższej obsady maluchów , mógłbym spróbować z Malawi Mix i dodać do obsady 1/4 lub 2/5 gatunek Protomelas sp. steveni taiwan lub Protomelas taeniolatus co myślicie ? 1. Chindongo Saulosi 2. Pseudotropheus Acei Luwala 3. Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu, /Iodotropheus Sprengerae , Zainteresowała mnie obsada malawi MIx , może ktoś coś zaproponuje do mojego zbiornika ?
Pawel8512 Opublikowano 11 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 11 Października 2018 Czy ktoś coś podpowie w temacie obsady malawi mix ?
bakus_44 Opublikowano 11 Października 2018 #9 Opublikowano 11 Października 2018 Kolego, masz duży zbiornik i spore możliwości. Moja rada- wpuszczaj co Ci się podoba, byle ryby nie odbiegały od siebie za bardzo żywieniowo i temperamentnie. Nie ma większych przeciwwskazań do łączenia gatunków, które podałeś. Protomelasa też możesz dołączyć- sam mam, ponoć jako nieliczny z non-mbuna świetnie się do tego nadaje. Co do ilości ryb i gatunków to również kwestia indywidualna. Sugeruję 4, max 5 gatunków do Twojego zbiornika. Żeby uzyskać harem z 3-4 samicami, myślę ze 10szt z gatunku to min, najrozsądniej chyba 12, a jak chcesz większe stado wielosamcowe to i 20-25. Obsada Chindongo Saulosi, Pseudotropheus Acei Luwala, Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu oraz Protomelas taeniolatus, bądź steveni, będzie ok. Acei rosną dość duże, najlepiej czują się w stadku min 8szt (tu akurat rozkład płci nie ma takiego znaczenia, więc możesz kupić od razu docelową ilość)- dałbym ich więcej na Twoim miejscu (10-12) i nie przesadzał z ilością pozostałych. Saulosi też bym kupił więcej niż 10szt, bo z ich jakością bywa różnie- dobrze jest mieć z czego wybierać. 2 1
Pawel8512 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #10 Opublikowano 12 Października 2018 Super, bardzo ci dziękuje za konkretną odpowiedź zależało mi na opinii kogoś kto próbował u siebie takiego połączenia. To moje pierwsze malawi ale mam doświadczenie z biotopem Tanganiki wiec myślę ,że sobie poradzę, przyznam ,że biotop malawi bardzo mnie zaciekawił duże możliwości ułożenia ciekawej obsady. Spróbuje zgodnie z twoją opinią wpuścić Chindongo Saulosi 15-20 szt. Pseudotropheus Acei Luwala 12 szt. Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu 10 szt. ( może uda się gdzieś wielosamcowo:)) jeśli chodzi o Protomelas taeniolatus wpuścić 8-10 szt ? Czytałem ,że dobrze jest do maluchów mbuny wpuścić trochę większą non-mbunę szukać w takim razie Protomelas taeniolatus w wielkości 5-7 cm ? czy nie ma to większego znaczenia przy tej obsadzie ?
Rekomendowane odpowiedzi