Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zazwyczaj padają tu pytania o filtr do jakiegoś (konkretnego) akwarium. Chciałem odwrócić pytanie: jakie największe akwarium do filtra Tetra ex 700?

Pytanie wiąże się z kosztami (których jak najbardziej chcę uniknąć) powiększenia zbiornika. Obecnie w moim mini Malawi 112l pracuje ww. filtr zewnętrzny jako biologiczny oraz Aquaszut junior N 500 jako mechaniczny.

Wiem, że problem jest bardziej złożony i zależy od jakości wkładów, obsady, karmienie itd. Myślałem o jakimś baniaku 240l (120x40x50) i obsadzie P. Saulosi (2+6) i Iodotropheus Sprengerae (2+6). Czy taka filtracja da rade?

Opublikowano

Producent podaje do 240 litrów . Wiesz ... to sprawa skomplikowana ale jak się chce to wiele mozna . Chcesz obnizyc koszty -dokup na allegro puszty pojemnik do filtrów narurowych [jakieś 40-50 złotych ] i powiększ pojemność filtra dołaczając go do filtra . Pompa da radę . Mozesz tez np. kupic uszkodzony filtr kubełkowy i w ten sam sposób połaczyć . Filtr kubełkowy ,gdy nie spełnia roli filtracji mechanicznej, nie musi miec dużego przepływu -chodzi raczej o pojemność .

Tymczasem dla pysiów zbiornik 240 to ,jak dla mnie, absolutne minimum - i lepiej dać bylejaki filtr niż oszczedzać na miejscu dla ryb .