Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rafalniski napisał:
Tylko rurki od HW-302 są dopasowane do węży 16/22 i dlatego pasują do rurek 20 Aquaela. 
Zasys do Hw-304 może mieć grubsze rurki bo jest dopasowany do węży 20/26, więc tu może być problem z kompatybilnością z Aquaelem.

Ale mam rurkę pvc 20mm więc luz

@egon44  coś udało mi się nagrać. Pierwszy bez redukowania, dwa kolejne żeby bardziej zobrazować ciśnienie, jeden z rurką 20mm drugi z wężem 16mm

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
Opublikowano
8 godzin temu, Bartek_De napisał:

coś udało mi się nagrać. Pierwszy bez redukowania, dwa kolejne żeby bardziej zobrazować ciśnienie, jeden z rurką 20mm drugi z wężem 16mm

Fajnie, gratuluję filtracji, śmiga super, z tym że to pokazujesz na filmach jest dokładnie odwrotne od Twojej interpretacji.
Każda zwężka (szybszy przepływ) zmniejsza, a nie zwiększa ciśnienie ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano
26 minut temu, troad napisał:

Fajnie, gratuluję filtracji, śmiga super, z tym że to pokazujesz na filmach jest dokładnie odwrotne od Twojej interpretacji.
Każda zwężka (szybszy przepływ) zmniejsza, a nie zwiększa ciśnienie ;) 

Zgadza się i dlatego użyłem słowa zobrazować, ale niefortunnie się wyraziłem, bo rzeczywiście chodziło mi o szybkość wypływu wody :)

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 19.09.2018 o 12:41, rafalniski napisał:

Ja u siebie zamieniłem jeden z zasysów Multikani wymieniłem na HW-302, który też ma regulowaną długość i skimmer. Na szczęście udało mi się dopasować rurki od Aquaela i w ten sposób pominąć ten regulowany kawałek rurki ze skimmerem. 

Po kilku tygodniach testów wróciłem jednak do dwóch rurek Multikani :) 
Powód - rurka od HW-302 ze względu na regulację długości jest wewnątrz dosyć mocno zwężona - jakoś nie zauważyłem tego na początku :) 

20181020_170100.thumb.jpg.6fd410e02bdaf0ab5e0dcb9f266c0551.jpg

Na górze wąż silikonowy 15/21, pod spodem rurka Aquaela 20mm, a po prawej wąski odcinek zasysu HW-302.

W dniu 19.09.2018 o 12:41, rafalniski napisał:

Teraz kombinuję wymianę przyłączy w HW-602 na takie o większym przekroju, ale chcę pozostawić taką samą funkcjonalność. Jak ogarnę temat na pewno pochwalę się na forum ?<span>

Zrobiłem w tym temacie mały research -rozebrałem mojego HW-602 na części, dokładnie pomierzyłem wszystkie otwory i udało mi się nawet dopasować plastikowe przyłącza 3/4" (głównie z systemów nawadniania :)).
Problemem okazał się jednak zawór - nie udało mi się znaleźć plastikowego zaworu 3/4" lub nawet 1/2", którego wewnętrzna średnica byłaby większa niż 9 czy 12 mm :( 
Zawór od HW ma wewnątrz ok 12 mm więc nic na zmianie nie zyskam
  :( 
Oczywiście alternatywą są zawory metalowe, ale wymuszają one konieczność zastosowania również metalowych przyłączy i kolanek, a z tym to już za dużo zabawy.
Poza tym metalowe zawory i przyłącza byłyby zbyt ciężkie w stosunku do masy samego HW i obawiałem się, ze mogłyby go uszkodzić.
Inna sprawa to koszty - przy plastikach mogłem się zamknąć w kwocie ok 50 PLN a przy metalu 100 PLN to niestety minimum :( 

Pogodziłem się więc z tym co mam i dalsze modyfikacje HW odpuszczam, no chyba że trafię gdzieś na odpowiedni zawór :)  

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopię trochę temat.

Kombinuję z wężami 12/16  i 16/22 A mianowicie.

Filtr ma węże 12/16  I chcę zastosować  rurki przelewowe Aquael ale tam pasuje wąż 16/22.

Czy jak zastosuję redukcję z 12/16 na 16/22 przed rurkami przelewowymi to może to wpłynąć na mniejszą wydajność filtra?

Opublikowano
Odkopię trochę temat.

Filtr ma węże 12/16  I chcę zastosować  rurki przelewowe Aquael ale tam pasuje wąż 16/22.

Czy jak zastosuję redukcję z 12/16 na 16/22 przed rurkami przelewowymi to może to wpłynąć na mniejszą wydajność filtra?

Raczej nie, bo wlot i wylot z filtra i tak jest 12/16

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, GOLUMN napisał:

Odkopię trochę temat.

Redukcja zdławi ci przepływ. 

Spróbuj na gorąco naciągnąć wąż 12 na rurkę Aquaela, jak wejdzie to masz po problemie 🙂