Bartek_De Opublikowano 28 Czerwca 2019 #31 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Redukcja zdławi ci przepływ. Spróbuj na gorąco naciągnąć wąż 12 na rurkę Aquaela, jak wejdzie to masz po problemie Nic nie zdławi. Filtr ma fabrycznie węże 12/16Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 2
GOLUMN Opublikowano 28 Czerwca 2019 #32 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Czyli śmiało mogę redukcję przed rurkami przelewowymi zastosować? Kombinuję tak bo sposób mocowania tych rurek jak dla mnie jest idealny. Zastosowałem je w eheimie 2275 tylko tam są węże 16/22 I bez redukcji wszystko pasuje.
rafalniski Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor #33 Opublikowano 28 Czerwca 2019 56 minut temu, Bartek_De napisał: Nic nie zdławi. Filtr ma fabrycznie węże 12/16 Średnica wewnątrz redukcji będzie pewnie 9 lub 10mm więc coś tam zdławi
Bartek_De Opublikowano 28 Czerwca 2019 #34 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Średnica wewnątrz redukcji będzie pewnie 9 lub 10mm więc coś tam zdławi Podejrzewam, że będzie taka sama co średnica króćców wychodzących z filtraWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Czyli śmiało mogę redukcję przed rurkami przelewowymi zastosować? Kombinuję tak bo sposób mocowania tych rurek jak dla mnie jest idealny. Zastosowałem je w eheimie 2275 tylko tam są węże 16/22 I bez redukcji wszystko pasuje.ŚmiałoWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
GOLUMN Opublikowano 28 Czerwca 2019 #35 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Bardzo wam dziękuję.Zakładam redukcję.
Falcowski Opublikowano 29 Czerwca 2019 #36 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Rozważając precyzyjnie hydrodynamikę, to każda zwężka, każdy karb wewnątrz rury, każde kolano, zawór, nawet łuk powoduje zaburzenie laminarności strugi i tym samym spadki i na każdym takim obiekcie występuje kolejna strata nawet, jakby potem nie wiadomo jak duża średnica za obiektem weszła. Każda rura mniejszej średnicy tak samo powoduje mniejszy przepływ, ze względu na lepkość dynamiczną. Oczywiście straty mogą być niewielkie, zatem jeśli doświadczenie kolegów i koleżanek wskazuje, że będzie dobrze, to nie ma co się przejmować.
Rekomendowane odpowiedzi