Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, wegorzwegorzewski napisał:

Po jakim czasie trzeba regenerować?

To nie jest bieg na czas  - to się regeneruje jak się zapełni i już nie adsorbuje NO3 - objaw - zacznie ci rosnąć w baniaku NO3 powyżej tego poziomu jaki był zazwyczaj utrzymywany.

Opublikowano

A ja sobie myślę, że jak Cię najdzie ochota a parametry będą ok to też możesz sobie zregenerować, nie czekając aż zacznie rosnąć ;) Wszystko zależy jak często robisz testy - jak co tydzień to zauważysz wzrost odpowiednio wcześniej, jak raz na dwa miesiące, jak ja (gdy mnie najdzie ochota ;) ) to lepiej wcześniej zrobić regenerację niż za późno ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Godzinę temu, wegorzwegorzewski napisał:

NO3 - 10 

Może być?

Ja bym regenerował jak poziom NO3 dojdzie do poziomu między 20-30 ale to moje osobiste zdanie...

Przy tym co masz to bym zostawił jak jest...

• Dziękuję 1
Opublikowano
11 minut temu, egon44 napisał:

Ja bym regenerował jak poziom NO3 dojdzie do poziomu między 20-30 ale to moje osobiste zdanie...

..ja nawet nie regeneruję. Po prostu wymieniam..ostatnio działał u mnie 9 miesięcy..ale podmianki robię co tydzień.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w 360l brutto - 1 litr działa już od lutego bez regeneracji. Cały czas utrzymuje NO3 na poziomie 5ppm. Podmieniam także około 30l tygodniowo dla płukania gąbki w kaseciaku.

Edytowane przez kwiq
Opublikowano

Hmmm.. Chyba i u mnie już niedługo przyjdzie czas, bo 1kg na 360l netto działa już od grudnia, podmianki 10% wodą RO/DI jak odparuje poniżej korony czyli jakoś raz na 3m-ce. Jeszcze kilka tygodni temu NO3 -10

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Może mi ktoś przypomnieć czy dobrze czytałem,że Purolite nie działa powyżej Ph-8 ? Regenerowałem filtr 10 czerwca trzy razy,później 22 lipca dwa razy a w akwarium mam NO3 około 45.Albo za dużo karmię i się syfi woda,albo wcześniej miałem za dużą przerwę w regeneracji i teraz aktualne regeneracje utrzymują ten jeden poziom. Jakiś czas temu podniosłem i utrzymuję sobie KH-6 ale przez to Ph mam 8,1-8,2.

Opublikowano
59 minut temu, inmar napisał:

Może mi ktoś przypomnieć czy dobrze czytałem,że Purolite nie działa powyżej Ph-8 ? 

Też mi się to obiło o uszy ale tak na dobrą sprawę sam używam Purolite u siebie i żywica działa bez zastrzeżeń a również mam pH na poziomie 8.1-8.2...

Zanim zregenerujesz purolite i oddasz go do użytku to zrób większą podmiankę wody bo mając NO3-45 to mogło być tak że żywica szybko się zapchała i stąd brak jej działania...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.