Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Bartek_Deczyli jednak się zdecydowałeś? ? Podłączam się do prośby Bartka bo może ujrzą światło dzienne nowe fakty. A może jakieś fotki, krótki filmik z jego pracy tj. przepływ i głośność?

Opublikowano
7 minut temu, Jerry_jerry napisał:

No właśnie w FXach te kierunki są lekko inaczej niż może się wydawać. Zamiast kółka jakie powinny robić odchody aby dostać się do filtra to w amerykańcach jest wylot wzdłuż tylnej szyby i przedniej aby kupy jak najszybciej dostały się do zasysu. Ma to swoje pewne uzasadnienie tj. nie musimy kupować dodatkowych mocnych cyrkulatorów by uzyskać pełny okrąg. W ten sposób dajemy wlot np. z lewej strony a wyloty z prawej. Odnośnie głośności to ile ludzi tyle uszu i opinii. Jedni piszą, że bezszelestny natomiast jest gro osób, które jednak pewne dźwięki słyszą. Jak to ktoś kiedyś powiedział. Pompa mocna to i słychać ją będziemy. A tak podsumowując to jesteś zadowolony z 4 czy jednak gdybyś miał kupować świeżynkę za 850 zł to nie warto? Tak sobie cały czas myślę nad swoją filtracją i gdy to wszystko podliczę to taka 4 już by dawno u mnie kręciła wodą. Niestety eksperymenty czasami kosztują a efekt bywa różny.

Jeśli chodzi o wydajność to naprawdę robi wrażenie (bardzo grube węże 24mm) ale dopiero jak zatkałem jeden z odpływów a drugi skierowałem  na tylną szybę  zaczęło ładnie pracować i odchody które zostawiają ślimaczki Military Helmet zaczęły ładnie się przesuwać i znikać. Na tą chwilę z prawej strony mam zamontowany filtr biologiczny t.j. wlot przy tylnej szybie (prefiltr Eheim) a wylot w formie falownika skierowany na taflę wody w kierunku środka przedniej szyby. Mechanik tj. fx4 ma wlot z lewej strony przy tylnej szybie (kratownica z zestawu, bardzo fajna) a wylot skierowany wzdłuż tylnej ścianki - takie ustawienie ładnie kręci wodą :) Co do eksperymentowania to też w międzyczasie zakupiłem cyrkulator Aquael reef 4000, skimer  i chiałem dokupić Aquael 2000 i chyba dobrze że zdecydowałem się na fx4. Teraz odnoszę wrażenie że wystarczy fx4, ale 100 % opinię będę mógł napisać po wpuszczeniu rybek. Dodatkowym atutem tego filtra jest możliwość podmiany wody czy też czyszczenia filtra poprzez taki gadżet na dole :) i 3 lata gwarancji :P 

1 minutę temu, Bartek_De napisał:

OT
Mógłbyś napisać czemu wylot się nie sprawdza? Myślę nad zastosowaniem go u siebie i chciałbym poznać wszystkie za i przeciw. Jeśli chciałbyś się go pozbyć to chętnie go od Ciebie odkupię.
EOT

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Nie sprawdza się ponieważ gdy ustawie jeden wylot wzdłuż tylnej szyby to siłą rzeczy drugi wylot skierowany jest na przednią szybę ewentualnie na środek przedniej szyby i powoduje u mnie niepotrzebny wir (wylot z biologa mam skierowany na środek przedniej szyby) . Przepraszam Cię ale nie sprzedam, ponieważ nie wiem co wymyślę za jakiś czas i wtedy może mi być potrzebny taki podwójny wylot :) Stawiam że tego typu wylot ma rację bytu gdy jest tylko jeden wlot i wylot z filtra zewnętrznego a wspierają go filtry wew. cyrkulatory/falowniki. 

Proszę mieć na uwadze że to tylko moje spostrzeżenia, nie mam żadnego doświadczenia w akwarystyce tzn. mam 2 tygodniowe :) 

Opublikowano
3 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

@Bartek_Deczyli jednak się zdecydowałeś?

Chcę przetestować wlot i wylot na grubszych wężach, tylko teraz, po przeczytaniu Twojego postu wyżej, zastanawiam się czy ten wylot dwukierunkowy nie zaburzy mi cyrkulacji

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Bartek_De napisał:

... zastanawiam się czy ten wylot dwukierunkowy nie zaburzy mi cyrkulacji

Akurat to jest najmniejszy problem ponieważ zawsze możesz zdjąć wylot dwukierunkowy i dać kolanko kątowe pcv. Gdzieś nawet widziałem taki myk na youtube.

I jeszcze drugi filmik.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No dobra, to pochwalę się swoim mechanikiem, jak trafnie nazwał go Jarek@Jerry_jerry jest to "pseudo narurowiec na wężach" ja go nazywam nawężowiec
Korpus 3/4, wszystkie kształtki i zawory również 3/4, węże 16/22, pompa Aqua Nova N-RMC 4000. Przepływ z wkładem (wata Jbl symec nawinięta na rurkę po sznurku) 1200l/h W planach wymiana węży na 20/24 aby zwiększyć przepływ.
824e52641dcedc871f4d4542a36510d7.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

@Bartek_De ciekawy patent z korpusem + Aqua Nova N-RMC 4000 ...Tak jak piszesz wymiana obecnego węża na wąż większej średnicy doda mocy przepływowi wody...

Widzę że jako wkładu mechanicznego w korpusie używasz waty JBL(tak apropo co ile wymieniasz watę?),a próbowałeś może patentu z wkładem sznurkowym?

Opublikowano
[mention=7984]Bartek_De[/mention] ciekawy patent z korpusem + Aqua Nova N-RMC 4000 ...Tak jak piszesz wymiana obecnego węża na wąż większej średnicy doda mocy przepływowi wody...
Widzę że jako wkładu mechanicznego w korpusie używasz waty JBL(tak apropo co ile wymieniasz watę?),a próbowałeś może patentu z wkładem sznurkowym?
Zdecydowałem się na korpus, bo wcześniej mialem hw 603 i się zapowietrzał, uszczelka nie wytrzymała podciśnienia. Założyłem to tydzień temu więc nie mogę jeszcze nic powiedzieć o częstotliwości wymiany waty. Po tygodniu jest dość mocno zabrudzona, ale przepływ nie spadł. Co do sznurka to nie próbowałem, bo mam tej waty całe kilogramowe opakowanie i wystarczy mi to na bardzo dlugo

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek_De napisał:

Zdecydowałem się na korpus, bo wcześniej mialem hw 603 i się zapowietrzał, uszczelka nie wytrzymała podciśnienia. Założyłem to tydzień temu więc nie mogę jeszcze nic powiedzieć o częstotliwości wymiany waty. Po tygodniu jest dość mocno zabrudzona, ale przepływ nie spadł. Co do sznurka to nie próbowałem, bo mam tej waty całe kilogramowe opakowanie i wystarczy mi to na bardzo dlugo

Rozumiem czyli z tego co piszesz ma się rozumieć że w obecnym patencie nie masz problemów z zapowietrzeniem korpusu jak to się miało w przypadku prefiltra HW?

Opublikowano
Rozumiem czyli z tego co piszesz ma się rozumieć że w obecnym patencie nie masz problemów z zapowietrzeniem korpusu jak to się miało w przypadku prefiltra HW?
Dokładnie. Teraz tego nie ma. Korpus ma dwa oringi i na pewno jest przystosowany do większych ciśnień czy podciśnień niż kubełki HW. Teraz czuję się bezpieczniej

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym wstępnie podsumować pracę fx4 jako mechanika w moim zbiorniku. Na wstępie muszę wspomnieć, iż musiałem zmienić węże z zestawu na 16/22 ze względu na zbyt małe otwory w koronie zbiornika. Oczywiście spowodowało to ograniczenie jego pracy  ale i tak jest bardzo dobrze.  Na wlocie został zamontowany oryginalny wlot który bardzo dobrze się sprawdza.

2126620100_PF151bFluvalIntakeStrainerforFX5FX6ExternalFilters-600x800.thumb.jpg.a8b1ca2016595e6a229258557365d0f2.jpg

Nie montowałem żadnego prefiltra żeby sprawdzić jak to będzie. Po 4 tygodniach w końcu do niego zajrzałem i w środku wszystko w porządku (wewnątrz tylko fabryczne gąbki). Przez cały ten czas robiłem cotygodniowe podmianki wody 30% oraz kontrolowałem parametry:

NO2: 0,01

NO3: 10-20

Woda przez cały czas krystalicznie czysta. Za kolejne 4 tygodnie zrobię dokumentacje fotograficzna oraz nagram jakiś filmik poglądowy :) 

Podsumowując użytkowanie - filtr Fluval FX4 mogę z czystym sumieniem polecić. Jest bardzo wydajny na wężach 16/22 a przy oryginalnych pokazuje co potrafi. 

p.s. Przy następnym razie sprawdzę jak działa możliwość podmiany wody przez filtr.

Edytowane przez Bastian