Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym pozbyć się wew. filtra mechanicznego w postaci Aquael unifilter 1000 czy też (ewentualny zakup AC 2000) na filtr mechaniczny ale zewnętrzny. Czy można np. wykorzystać takie filtry jak:

https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/filtr-fluval-406-o-mocy-1450-lh-zbiorniki-400l-2950

https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/eheim-experience-2426-do-350l-nastepca-2226-3535

https://www.plantica.pl/produkty/filtracja/filtry-akwariowe/zewnetrzne/kubelkowe/eheim-filtr-zewnetrzny-4-2273-do-akwarium-180-350-10407

Chodzi mi żeby było cicho i skutecznie :) aktualnie posiadam Eheim 2275 jako biolog i jest całkowicie nie słyszalny

Chyba że istnieje inne rozwiązanie ;) jestem otwarty na wszelkie propozycje 

Opublikowano

Faktycznie bardzo ciekawa propozycja i na tą chwilę jest to mój wybór nr 1. Jednakże mam okazję zakupić  za bardzo ciekawe pieniążki krótko używany Fluval FX4 czy taki filtr by się sprawdził ?

Mam jeszcze pytanie dotyczące wkładów do tych filtrów, czy wszelkie media wyciągamy i zostawiamy/dokładamy tylko rożnego rodzaju gęstości gąbki ?

Opublikowano

Oczywiście że FX4 się sprawdzi jako mechanik,bo ma lepszy przepływ( bez wkładów: 2650 l/h,a z wkładami 1700 l/h) i wtedy zapewne nie będzie nawet potrzebna pomoc falownika...

57 minut temu, Bastian napisał:

Mam jeszcze pytanie dotyczące wkładów do tych filtrów, czy wszelkie media wyciągamy i zostawiamy/dokładamy tylko rożnego rodzaju gęstości gąbki ?

Stosując FX4 lub inny filtr zewnętrzny jako typowy filtr mechaniczny jako wkłady wystarczą gąbki z zestawu+ewentualnie dodatkowo wata filtracyjna i to wszystko...

Opublikowano
W dniu 28.08.2018 o 01:43, egon44 napisał:

Spróbuj wpierw filtrować na samych gabkach z FX4 bo i to może okazać się skuteczne w filtracji mechanicznej... 

Tak też zrobiłem, wrzuciłem również gąbki z mechanika który był dotychczas. Co do fx4 to moc jest w nim wielka ale wcale taki cichy nie jest - w porównaniu do eheim 2275. Ponadto wylot dwukierunkowy u mnie się nie sprawdza, muszę zmienić na pojedyncze kolanko. Wybór tego filtra w głównej mierze był spowodowany pozbyciem się filtra wew.  a w razie awarii 2275 na podmiankę.  Można powiedzieć że jest to moje pierwsze akwarium i nie mam nic w razie "W" także teraz jestem spokojniejszy :)

Opublikowano

No właśnie w FXach te kierunki są lekko inaczej niż może się wydawać. Zamiast kółka jakie powinny robić odchody aby dostać się do filtra to w amerykańcach jest wylot wzdłuż tylnej szyby i przedniej aby kupy jak najszybciej dostały się do zasysu. Ma to swoje pewne uzasadnienie tj. nie musimy kupować dodatkowych mocnych cyrkulatorów by uzyskać pełny okrąg. W ten sposób dajemy wlot np. z lewej strony a wyloty z prawej. Odnośnie głośności to ile ludzi tyle uszu i opinii. Jedni piszą, że bezszelestny natomiast jest gro osób, które jednak pewne dźwięki słyszą. Jak to ktoś kiedyś powiedział. Pompa mocna to i słychać ją będziemy. A tak podsumowując to jesteś zadowolony z 4 czy jednak gdybyś miał kupować świeżynkę za 850 zł to nie warto? Tak sobie cały czas myślę nad swoją filtracją i gdy to wszystko podliczę to taka 4 już by dawno u mnie kręciła wodą. Niestety eksperymenty czasami kosztują a efekt bywa różny.

Opublikowano

Ponadto wylot dwukierunkowy u mnie się nie sprawdza, muszę zmienić na pojedyncze kolanko.

OT
Mógłbyś napisać czemu wylot się nie sprawdza? Myślę nad zastosowaniem go u siebie i chciałbym poznać wszystkie za i przeciw. Jeśli chciałbyś się go pozbyć to chętnie go od Ciebie odkupię.
EOT

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka