Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dużo inkubujących samic (powyżej 5 prawie zawsze) i w związku z tym dużo młodych których nie odławiam, ale prawie zawsze kilka wpada mi do komina i docelowo do sumpa i nie mam sumienia wrzucać ich z powrotem do akwarium więc lądują w kotniku i tu pojawia się problem z dużą umieralnością. 

W kotniku karmię je np. spiruliną 2-3 ziarenka skruszone na pył lub płatek też pokruszony jak się da.

Kotnik jest  siatkowy, ale jest w sumpie i dorosłe nie mają do niego dostępu.

139120276_Mode25_08_2018.thumb.jpg.68ea844d670d88ac63b2edcde924f1f1.jpg

Jeszcze w misce

A w kotniku są młode z tygodniową różnicą wieku.

Tak to wygląda.

20180826_193329.thumb.jpg.71c37d367574a2fa451dcc15e6f59e2e.jpg

Może macie jakieś sugestie lub patenty jak sprawić by młode chociaż kilka przeżyły!!!

Opublikowano

Skoro w kotniku masz rybki w różnym wieku to większe i silniejsze eliminują te mniejsze i słabsze... Zwłaszcza że nie mają tam żadnych kryjówek...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam aktualnie 8 samic inkubujacych. To raczej stała sytuacja od dłuższego czasu. Młode kryją się po kamieniach. Niestety jeszcze żadne nie przeżyło.

Dodam kamoli, będzie jeszcze więcej kryjówek... może coś się naturalnie uuchowa?

Opublikowano
7 minut temu, Jusza napisał:

Mam aktualnie 8 samic inkubujacych. To raczej stała sytuacja od dłuższego czasu. Młode kryją się po kamieniach. Niestety jeszcze żadne nie przeżyło.

Dodam kamoli, będzie jeszcze więcej kryjówek... może coś się naturalnie uuchowa?

Ułóż centymetr nad dnem taki kamień, u mnie sporo przeżywało.?

IMG_3440.JPG

• Lubię to 2
Opublikowano

Spoko pomysł z tym kamieniem, ale ja wystroju akwarium do czasu redukcji odsady nie planuję zmieniać ?

A z tą przeżywalnością to sam nie wiem - może po prostu część młodych jest zbyt słaba by przeżyć w kotniku jak już je odłowię.

Na razie mam 6 młodych przetrwały już miesiąc więc może coś z tego będzie ?

Tak na marginesie to i tak będę je komuś oddawał bo u mnie w akwarium i tak za ciasno!!!!

1587795975_Mode22_09_2018.thumb.jpg.9a4dc792fe54c2735d6218cdf6d2d21c.jpg

Opublikowano

A co mam zrobić pyśkom korki w tyłki powtykać ? same się mnożą.

A odławiam je z sumpa a nie z akwarium i nie mam sumienia wrzucać je z powrotem do akwarium na pewną śmierć ?