You can post now and register later.
If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.
@Moonlight ja mam u siebie dwa wloty w postaci rury kanalizacyjnej 50mm wepchniętej w moduł i do tego idealnie mi wpasowały się kratki wentylacyjne do drzwi. Narybek na pewno wciągnie jeśli jakiś w ogóle przeżyje ale jakoś muszę z tym żyć 😉
Tego się obawiam. Mam wizje, że te wciągnięte rybki rosną między gąbkami, a ja nawet o tym nie wiem 🙈
A taka na moskitiery, to chyba zaraz się zapcha... @Vrzechu , co masz na wlocie swojego modułu?
Dobrym rozwiązaniem będzie też siatka na moskitiery. Nawet chyba lepszym niż siatka tynkarska. Znajdziesz czarną bez problemu, jest wyjątkowo elastyczna i ma drobne oczka. Na allegro kupisz pewnie za grosze.
Możesz zerknąć w sklepach budowlanych np. Leroy lub Casto. Mają na metry siatki do zaciągania kleju na styropian (elewacja budynku) wziąć kilka różnych grubości i poprzymierzać w module. Siatka jest cienka i plastyczna, więc łatwo ją ułożysz wewnątrz modułu. Dodatkowo kosztuje niewiele.
Obawiam się że jeśli chcesz uniknąć wciągnięcia naprawdę mikro narybku to żadna siatka nie będzie wystarczająca. Konieczny będzie chyba kompromis pomiędzy wielkością oczek siatki a wielkością narybku zabezpieczonego przed wciągnięciem...
Dzięki @lukBB za pomysł, wątki w sumie już jakiś czas temu przeczytane, ale u mnie takie zaślepki się nie nadadzą, bo otwory są nieregularne, zrobione jako szczeliny skalne, muszę od wewnątrz modułu wkleić jakąś siatkę i po zasypaniu gąbkami już nie będzie do niej dostępu. Dlatego zastanawiam się, jakie minimalnie oczka, żeby się nie zapchało, ale jednocześnie zabezpieczyło mikro rybki przed wciągnięciem. Może ktoś z doświadczenia wie, że jakaś konkretna (mała) wielkość oczek na pewno się zapcha, a jakaś nieco większa (ale wciąż nieduża) może już nie...
Recommended Posts