Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie

Dopiero zaczynam swoja przygodę z Malawi w związku z czym mam pytanie

Poroszę powiedzcie mi czy jest wielka różnica w obsadzie akwarium 120x40x50 a 120x50x50 .

Posted

W sumie te 50 litrów na prawdę nie wiele by zmieniało, choć znaczenie ma większa powierzchnia dna. W takim akwarium łatwiej można zaaranżować wystrój. Wydaje się że o ile 3 gatunki w 240 litrach sa zazwyczaj maksymalne o tyle we wspomnianym większym baniaku można je mieć już bez problemu.

Posted

ja bym dodał, że wrażenie głębi we większym jest o mile większe niż by to mogło wynikać z tych 10cm...

zobacz np w galerii mój zbiornik... ta aranżacja która tam jest nie byłaby możliwa przy 40cm baniaku... zwyczajnie miałbym głazy przy przedniej szybie...

Posted

Nawet jakby nie było żadnej różnicy pod względem obsady między tymi akwariami, brałbym 120/50/50 – więcej wody, większa głębia, większe pole manewru, większe pole do popisu z tłem i ułożeniem kamieni.

Posted

Jesli możeci powiedzcie mi czy do takiego baniaczka 120x50x50 wystarczy taka filtracja

Filtr wewnetrzny AQUAEL turbo 650-taki posiadam

Filtr zewnętrzny TETRA TEC EX700 -planowany zakup

Posted
Jesli możeci powiedzcie mi czy do takiego baniaczka 120x50x50 wystarczy taka filtracja

Filtr wewnetrzny AQUAEL turbo 650-taki posiadam

Filtr zewnętrzny TETRA TEC EX700 -planowany zakup

wewnętrzny bym jednak polecił: weipro 1500, fluval 4+, lub jakąś głowicę z gąbką >1000l/h

a ta tetra jednak za mała... min to ex1200, alternatywnie JBL cp500, eheim pro1 ~10-12L pojemności

tak się zastanawiam... skoro zwiększyleś o 10cm w głąb, to polecam też dodać trochę na długości... bardzo polecam... taka mała dygresja :P

Posted

TEtra ex 700 polecana jest do 250L chyba, czy nawet do 200 więc raczej będzie za mała. Jeśli nie stać Cię na nowy zainteresuj się używkami - sama taką mam i w moim przypadku wszystko ok.