Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, będzie Non-Mbuna. Miały tu pływać Mdoki ale raz, że jest problem z ich dostępnością, a dwa podobno bardzo powoli rosną to razem z panem Gażą ustaliliśmy, że będą pływać venustusy, livingstoni i Protomelasy sp. steveni. Co Wy na to? Zależy mi na venustusach. 

Opublikowano

Protomelasy steveni to roślinożercy...w przewadze, więc nie będą pasować do Nimbochromisów. Non mbuna generalnie wolniej rośnie od mbuny. Moje mdoki osiągnęły dojrzałość fizyczną po ok. roku. Czy to długo? Moim zdaniem nie bardzo. Nie sądzę żeby Nimbochromisy szybciej Ci dojrzały.

Opublikowano

Mdoki były w ostatniej ofercie TanMala.
Ja swoje mam od 16 czerwca i nie zgodzę się, że wolno rosną. Po miesiącu zauważyłem znaczny przyrost masy. Mam małe doświadczenie i możliwe, że w pewnym momencie przyrost już będzie wolny.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pozner napisał:

Nie sądzę żeby Nimbochromisy szybciej Ci dojrzały.

Bardzo szybko dojżewają venustusy i livingstonii , a w szczególności kiedy nie mają inne silnej konkurencji. Jako przykład podam układ jaki kupiłem w cichlidenstadl 1+2 samiec 13cm samice po 10cm , obie samice miały już młode w pysku ? . Ogólnie rzec biorąc to osobiście dał bym mdoki, pięknie by się komponowały z venustusami i livingstonii. Ale kupując brał bym mniejsze mdoki , a mniejsze drapole albo nawet najpierw mdoki niech popływają i podrosną , apotem dopiero drapole mniejsze ( one zawsze sobie dadzą radę).

P.S.

Fajny zbiornik tylko szkoda że zabrałeś sobie sporo miejsca kaseciakiem ? 

Edytowane przez stan
Opublikowano

Venustus z livingstonii będą się krzyżować. Protomelas nie pasuje tu dietą- to roślinożerca- będzie, albo zapasiony, albo padnie na bloat.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, bakus_44 napisał:

Venustus z livingstonii będą się krzyżować.

Hmm, skąd ta pewność ?? Dwa jak nawet doszło by do mezaliansu(znikome szanse) to przecież wystarczy nie odławiać samicy i tyle. 

Edytowane przez stan
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, stan napisał:

Hmm, skąd ta pewność ?? 

Bo miałem :) Kiedyś nawet na rodzimym rynku zdarzyło mi się kupić takie bastardy :P

1 minutę temu, stan napisał:

Dwa jak nawet doszło by do mezaliansu(znikome szanse) to przecież wystarczy nie odławiać samicy i tyle. 

No prawda, napisałem tylko informacyjnie, co nie znaczy, że nie można ich trzymać razem. Odchowywania narybku z takiego akwarium jednak nie polecam.

Opublikowano
55 minut temu, bakus_44 napisał:

Bo miałem :) Kiedyś nawet na rodzimym rynku zdarzyło mi się kupić takie bastardy

U mnie samiec venustusa przeganiał samice livingstonii jak tylko podpływały do tarliska i to samo było z samcem livingstonii. Wychodzi jak nic że to Kobit wina te mezaliansy.

56 minut temu, bakus_44 napisał:

Odchowywania narybku z takiego akwarium jednak nie polecam.

Czemu, jeżeli widziałeś tarło no wiesz kto z kim i za ile ?

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, stan napisał:

Bardzo szybko dojżewają venustusy i livingstonii , a w szczególności kiedy nie mają inne silnej konkurencji. Jako przykład podam układ jaki kupiłem w cichlidenstadl 1+2 samiec 13cm samice po 10cm , obie samice miały już młode w pysku ? 

Pisząc o dojrzewaniu miałem na myśli wielkość. Dojrzałość reprodukcyjna jest, tak jak piszesz, znacznie wcześniej i nie dotyczy to tylko drapoli.

Opublikowano
Godzinę temu, kszyszek napisał:

Jeżeli udałoby mi się dorwać Mdoki to chciałbym spróbować z nimi i venustusami

Bardzo dobry wybór, gdybym szedł w non-mbunę też dałbym te gatunki jako podstawę.

1 godzinę temu, stan napisał:

Czemu, jeżeli widziałeś tarło no wiesz kto z kim i za ile ?

Ale nigdy nie ma pewności co się dzieje gdy nie widzisz. Samica może przecież kilkukrotnie podchodzić do tarła, i to raz z tym raz z tym- wtedy potomstwo będzie mieszane- mało to może prawdopodobne, ale możliwe :P No chyba, że odłowisz samicę zaraz po obserwowanym tarle- wtedy to bezpieczne ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.