Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najważniejsza pojemność złoża, przepływ w kuble nie jest już taki ważny. Jeśli potrzebujesz kubła na teraz tylko i nie masz kasy to taki z 3-4 litrami już starczy. Np. te starsze eheim classic lub fluval 103.

Ja jednak polecam troszke doinwestować i kupić większego ale wiadomo że tej kasy czasem nie ma. Ale wg. mnie nawet właśnie taki głupi fluval 103 czy eheim jest lepszym rozwiązaniem od kaskady z 1 litrem czy dwoma wkładu.

Przedewszystkim w kaskadzie woda najpierw idzie do pompy i ta sie szybko zapycha i nawet prefiltr nic nie daje.

Opublikowano

Do 700l/h to max, ale sądzę, że i takie modele, które mają niespełna 500l/h też dałyby radę. Różnica jest jednak taka, że i te z przepływem 500/h i te z przepływem 700l/h cenowo różnią się paroma złotymi, a zdarza się, że i poborem prądu prawie wcale się nie różnią-kwestia 2-3W max :wink: dlatego lepiej zawsze większy przepływ :D

Opublikowano

myślę, że fluval, może JBL, bo wada, o której pisano, jest ponoć w modelu 250.W niższym, czyli 120, już nie. Tetra 700 jest też dobra, pobiera tyle samo prądu, co fluval 205 :wink:

Opublikowano

Czyli widze że fluval króluje ?? ;] To będę sie rozglądał za fluval-em eheim-em. Ewentualnie tetra

Opublikowano

głośność praktycznie żadna, w sumie tylko ruch wody w wężach wywołuje jakieś odgłosy. Sprawuje się idealnie od prawie roku, aktualnie wcały jest wypełniony wkładem biologicznym i tylko na wierzchu ma pasek włókniny przy 112 l wystarcza za filtr mechaniczny i biologiczny (tylko włókninę trzeba co 2 tygodnie wywalić i włożyć nową.