Skocz do zawartości

Akwarium 240l - start

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hmm a nie prosciej by bylo zrobic przeszczep biologii z tego dzialajacego baniaka co stoi obok? 

Oczywiście, że tak byłoby najprościej, ale zauważ, że zbiornik stoi od 3-4 tygodni i raczej dojrzałej biologii w nim nie ma

Ja swoje 20kg plukalem praktycznie przez caly dzien w partiach po jakies 2kg. Niewdzieczna praca (snil mi się ten cholerny piasek nastepnej nocy ) ale lepiej zrobic raz a dobrze na poczatku niz potem frustrowac się na mleko w baniaku. 

To prawda, mój Kreisel był jakby zanieczyszczony cementem wypłukanie go to było coś strasznego, ale warto było

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Aha, te 3-4 tygodnie mi umknely :icon_redface: ale skoro nie ma zgonow a rybki zachowuja się normalnie to znaczy ze moze cos tam się jednak powoli biologuje. 

@Bastianrobiles pomiary wody w tej stodwunastce?

Opublikowano (edytowane)

Po jednym dniu filtracji nastała jasność w baniaku :). Na chwilę obecną zamontowałem prefiltr Eheim na zasys biologa a w planach jest zakup AC2000 również z prefiltrem Eheim które wypełnione będą watą JBL. Wylot z biologa zostawię tak jak jest tzn jako falownik bo ładnie rusza taflą wody :) (jak coś nie zagra to wtedy wykorzystam dodatkowy cyrkulator) Jeśli chodzi o drugi zbiornik 112l który stoi z boku to sam się dziwię że te biedne rybki jakoś przeżyły, ponieważ nawet nie jestem sobie w stanie przypomnieć całego procesu tworzenia bo był taki chaos (na swoje wytłumaczenie mogę tylko powiedzieć że sugerowałem się podpowiedziami Pani ze sklepu zoologicznego :( ) (testy jakie robiłem dwa dni temu to ph 7,9 - No2 0,025).  W związku z powyższym wole cierpliwie poczekać i nauczyć się odpowiedniego przebiegu tworzenia życia w akwarium :) 

Darkon - wczoraj został zalany baniak i włączona filtracja (biolog + wew) dzisiaj wyklarowało już wodę. Czy dzisiaj można dodać np. Tropical Bacto Active a po dwóch dniach ampułkę Prodibio Biodigest (wszystko wlewamy do baniaka czy do filtra ?) następnie pomiary wedle rozpiski którą mi napisałeś ? I oczywiście pomijamy dodawanie pokarmu do akwarium. 

Stworzyłem po ciężkich trudach tabelkę do pomiarów, szału nie ma ale chyba będzie bardziej przejrzyście

09.08.2018 w 12-24-07.png

Edytowane przez Bastian
Opublikowano
12 minut temu, Bastian napisał:

Darkon - wczoraj został zalany baniak i włączona filtracja (biolog + wew) dzisiaj wyklarowało już wodę. Czy dzisiaj można dodać np. Tropical Bacto Active a po dwóch dniach ampułkę Prodibio Biodigest (wszystko wlewamy do baniaka czy do filtra ?) następnie pomiary wedle rozpiski którą mi napisałeś ? I oczywiście pomijamy dodawanie pokarmu do akwarium. 

Jak najbardziej możesz dzisiaj wlewać Tropical Bacto Active, daj dawkę z opakowania x 3 a po 2 dniach ampułkę Prodibio Biodigest. Zwiększona dawka Bacto Active jest po to, żeby zostało dużo pożywki dla bakterii z Prodibio, które to są bardziej agresywnym szczepami w kolonizowaniu podłoży niż bakterie Tropicala. Wszystko lejesz do akwarium, no chyba że masz ochotę otwierać filtr to możesz do niego, to ani nie pomoże ani nie zaszkodzi w rozwoju cyklu azotowego.

• Lubię to 2
Opublikowano
4 godziny temu, Bastian napisał:

Jednak Kreisel to nie do końca to czego szukałem :) i jest strasznie brudny : P Zakupiłem piasek wapienny o granulacji 1.0 - 1.5 - bardzo fajny. Straszne mleko przy płukaniu ale po osadzeniu w akwarium woda dość szybko odzyskuje klarowność. 

Kilka lat temu miałem ten niby piasek dolomitowy,a raczej kruszoną skałę tego kamienia...Choćby nie wiem jak długo go płukać to i tak będzie robił mleko z wody...Oczywiście tak jak napisałeś po wrzuceniu go do zbiornika filtracja ogarnie zmętnienie...

Drugą ważną sprawą którą należy brać pod uwagę to ten piasek ma ostre końce przez które ryby mogą się pokaleczyć(znaczy ich pyszczki)...To skłoniło mnie do jego zmiany po jakimś tam czasie użytkowania...

Trzecia sprawa to na takim piasku strasznie widać odchody ryb i nie wygląda to estetycznie...

• Lubię to 2
Opublikowano

Trochę bije po oczach ta biel, ale Tobie ma się to podobać koniecznie dołóż więcej skał, bo pyszczaki lubią kryjówki

• Lubię to 1
Opublikowano
11 minut temu, Bartek_De napisał:

Trochę bije po oczach ta biel, ale Tobie ma się to podobać emoji4.png koniecznie dołóż więcej skał, bo pyszczaki lubią kryjówki

W rzeczywistości nie jest aż tak biały :) zdjęcie robione kalkulatorem więc trochę podkreślił ten "biały". Co do kamieni to kupiłem wszystkie jakie były  na stanie w pobliskim sklepie ogrodowym i czekam na dostawę, a to trochę potrwa. Planowałem je dołożyć jak już zakończę cykl. 

• Lubię to 1