Skocz do zawartości

Akwarium 240l - start

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o podłożu - Piasek koralowy, aragonit ? 

opis:

Piasek koralowy, aragonit

Naturalne podłoże do biotopów morskich, Tanganika, Malawi.

Piasek koralowy to naturalne podłoże do akwarium w bardzo jasnym odcieniu. Piasek jest drobny, maksymalnie do 1mm. Poniżej przedstawiamy zdjęcia, aby pokazać Państwu jakość tego produktu. Podłoże doskonale się nadaje do akwarium morskiego, a także do biotopów z pielęgnicami afrykańskimi. Piasek wykazuje właściwości buforujące i podwyższa i stabilizuje Kh/pH. Piasek może być stosowany we wszystkich typach akwariów, za wykluczeniem biotopów z rybami lubiącymi bardzo kwaśną wodę.

Frakcja +- 0,3-1mm

Opublikowano

Witaj na forum!

Co do podkładu pod kamienie to wystarczy sama mata którą posiadasz...Kratki są zbędne...

W kwestii podłoża to jako podłoże wybierać piasek o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej może pylić w zbiorniku)...Możesz też zakupić piach z pobliskiej żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych o których wyżej napisałem nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystycznie piaski(tu już wybór należy do każdego z Was,co komu się podoba)...

Ja u Siebie posiadam szary piasek mieszanej gradacji(foto poniżej) zakupiony za dosłownie grosze w pobliskiej żwirowni,także osobiście bym go Tobie polecił...Szkoda wydawać kasę na piasek koralowy o którym piszesz w powyższym poście...                                                                                             Ps.Jeśli nie masz go gdzie zakupić to zapraszam do Siebie ;) 

1925111414_Szarypiasek.thumb.JPG.76b90d7b01a41d49b48ae5ecb7eddf40.JPG

Testy wody posiadasz,to proszę powiedz mi jakie masz parametry w wodzie kranowej?

W dniu 5.08.2018 o 13:19, Bastian napisał:

Posiadam również filtr wewnętrzny  Aquael unifilter 1000 czy taki mógłby być ? 

Miałem ten filtr w 200l zbiorniku i od razu napiszę że będzie za słaby na Twój litraż...

Poczytaj też ten temat -

Oraz ten -

• Lubię to 1
Opublikowano

@egon44 i to jest fajny piasek Ja właśnie zakupiłem żwir rzeczny 0,8-2 i bede mieszał go ze swoim piaskiem (kreisel) żałuję, że nie zrobiłem tego od razu, bo teraz będę mial trochę roboty

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W takim razie jadę do Castoramy do Kreisel 099  czy 25 kg na zbiornik 240l wystarczy ?

Na luzie, jeszcze zostanie. Pomyśl nad żwirem rzecznym bo takie dno wyglada bardziej naturalnie

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

To może jako podłoże wykorzystam Kreisel a w niektórych miejscach powysypuje żwir rzeczny o większej granulacji ?

Opublikowano
19 minut temu, Bastian napisał:

To może jako podłoże wykorzystam Kreisel a w niektórych miejscach powysypuje żwir rzeczny o większej granulacji ?

Zobacz u Siebie w pobliskiej żwirowni czy nie ma takiego piasku mieszanej gradacji...Ja u siebie za swój dałem 2zł za jedno 10l wiaderko...

Oczywiście możesz tak zrobić i wymieszać Kreisel z żwirem...

Opublikowano

Jednak Kreisel to nie do końca to czego szukałem :) i jest strasznie brudny : P Zakupiłem piasek wapienny o granulacji 1.0 - 1.5 - bardzo fajny. Straszne mleko przy płukaniu ale po osadzeniu w akwarium woda dość szybko odzyskuje klarowność.  Zdecydował się na start zbiornika bez WA. Zakupiłem BioDigest w ilości 4 ampułek. Może ktoś podpowiedzieć w jakiej kolejności ewentualnie okresie czasowym podać ampułki oraz pokarm i w jakiej ilości ?  

Opublikowano (edytowane)

Piasek w akwarium z pyszczakami nie bedzie dlugo lezal w jednym miejscu. Ja swoje 20kg plukalem praktycznie przez caly dzien w partiach po jakies 2kg. Niewdzieczna praca (snil mi się ten cholerny piasek nastepnej nocy:D ) ale lepiej zrobic raz a dobrze na poczatku niz potem frustrowac się na mleko w baniaku. 

Poza tym jesli jeszcze nie kupiles cyrkulatora to tego nie rob bo nie wiesz nawet czy bedzie potrzebny. Te pieniadze wydaj lepiej na mocniejszego mechanika (np. na swietnego AC2000 z prefiltrem wypelnionym wata akwarystyczna), wywal niepotrzebna deszczownie i zamiast niej skieruj wylot biologa tak zeby wspomoc cyrkulacje w zbiorniku. Jesli po jakims czasie zauwazysz, ze kupy zalegaja na dnie i nie da się zmienic konfiguracji filtrow zeby je wymiataly to wtedy dokupisz i dodasz falownik. 

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 1
Opublikowano
33 minuty temu, Bastian napisał:

Zdecydował się na start zbiornika bez WA. Zakupiłem BioDigest w ilości 4 ampułek. Może ktoś podpowiedzieć w jakiej kolejności ewentualnie okresie czasowym podać ampułki oraz pokarm i w jakiej ilości ? 

To teraz dokup jeszcze bakterie z pożywką. Start na pożywkę z pokarmu będzie trwał kilka tygodni dłużej niż na WA. Bakterią masz dostarczyć konkretną porcję amoniaku, a nie żeby czekały az poakrm zacznie gnić i w wyniku tego wytworzy się amoniak. Możesz dać Tropical Bacto-active lub Sera Bio Nitrivec, nie inne konkretnie któreś z tych, bo mają dobrą pożywkę i same bakterie są nienajgorsze, daj dawkę z opakowania x 3 a po 2 dniach ampułkę Prodibio Biodigest. Pierwszy pomiar NO2 po tygodniu od dodania bakterii z pożywką, następne co 3 dni, kiedy zacznie spadać NO2 możesz zacząć mierzyć NO3.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.