Skocz do zawartości

[600-700L] Obsada Non-Mbuna wg schematu A+B+C+D+E ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Limak86 napisał:

Chodzi o różnice wielkości czy co?

Tak, malawijskie synodontisy są dostępne tylko z odłowu. Z tego powodu są już spore. Napisałem tak, gdyż obawiam się, że mogłyby zrobić krzywdę innym rybom (pewnie dużo mniejszym od nich). Synodontisy to ryby prowadzące nocny tryb życia i mogłyby stanowić zagrożenie dla takiego śpiącego malucha. Ale może się mylę. Najlepiej, gdyby@tom77 wypowiedział się w tej kwestii, gdyż ma te ryby. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, pozner napisał:

malawijskie synodontisy są dostępne tylko z odłowu. Z tego powodu są już spore. Napisałem tak, gdyż obawiam się, że mogłyby zrobić krzywdę innym rybom (pewnie dużo mniejszym od nich). Synodontisy to ryby prowadzące nocny tryb życia i mogłyby stanowić zagrożenie dla takiego śpiącego malucha. Ale może się mylę. Najlepiej, gdyby@tom77 wypowiedział się w tej kwestii, gdyż ma te ryby

Synodontis njassae nie stanowi u mnie zagrożenia dla ryb o tak zwanej wielkości handlowej (ok.kilku centymetrów). Mam ten gatunek (łącznie 5szt) w dwóch akwariach non-mbunowych - nie zauważyłem,  by gdzieś nie pasował lub z czymś kolidował.

Limak86 - moim zdaniem "zbaczasz" w stronę akwarium bez grzebacza/kopacza i bez typowego toniowca. Ale to tylko moje zdanie:)

Edytowane przez tom77
Opublikowano

Mam dla Ciebie bardzo ciekawą obsadę z czterema gatunkami średniej wielkości...dlatego cztery. Dwa dość terytorialne z non mbuny, czyli Copadichromis melas (w TM pod nazwą midnight mloto) i Lethrinops albus. Do tego nieterytorialny Otopharynx/Mylochromis sp. torpedo blue i nieterytorialny yellow. 

Opublikowano (edytowane)

Doczytałem, że melas jest wg. Ciebie zbyt mroczny, więc może zamiast niego Aulonocara maylandi? 

Edytowane przez pozner
Opublikowano
21 godzin temu, tom77 napisał:

Limak86 - moim zdaniem "zbaczasz" w stronę akwarium bez grzebacza/kopacza i bez typowego toniowca. Ale to tylko moje zdanie:)

Tak @tom77 wiem, że zaczynam odbiegać od założeń z Twojego tematu, ale to tylko dlatego że nie przyświeca mi hasło "mało brzydkich samic" :) Dla mnie nie ma brzydkich samic, istotniejsze dla mnie żeby samice się różniły między gatunkami (jedna jakieś pasy, druga kropki a inna jednolita) :)

Bez typowego toniowca jakoś sobie poradzę, tetrastigma wydaje się wszędobylska i jest dość duża, placidochromisy też niemałe i wypełniają przestrzeń chyba wystarczająco żeby zrekompensować optyczny brak jakiegoś Copadichromisa.
Co do grzebacza to faktycznie nie chciałbym zrezygnować z Lethrinopsa, zachowaniowo wydaje się to najbardziej interesująca "kategoria" non-mbuna. Ale jak miałyby być tylko 3 gatunki to właśnie Lethrinopsa najłatwiej odrzucić bo generalnie jest najbardziej kłopotliwy w sensie dopasowania do pozostałych gatunków...
Nie potrafię się zdecydować ostatecznie w którym kierunku pójść z obsadą... może jakiś impuls ostatecznie zadecyduje o kompozycji ostatecznej :)

• 4 lata później...