Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja posiadam filtr Aquanova 1500 od wczoraj zalany, na razie mi troche buczy bo jest zapowietrzony (zaginajace sie weze) ale dzis przerabiam to na pcv i odpowietrzam to zobaczymy. Na razie moge powiedziec to, ze weszlo w niego 6l ceramiki i to spokojnie, zalal sie bez problemow i nic nie cieknie. Zdam relacje co i jak.

Za pół roku po przeróbce na PCV będziesz miał jeden problem jaki i ja kiedyś miałem - zarośnięte glonem rury, bardzo trudne do czyszczenia przez kolanka. Poznasz to po spadającym przepływie wody. W przezroczystym wężu skalę zarastania zobaczysz naocznie - w rurce PCV to wielka niewiadoma, bo jest nieprzezroczysta.

Filtr buczy przeważnie z zapowietrzenia, luzu wirnika na ośce, lub wibruje magnesik od systemu odpowietrzania gdy jest zbyt słabo blokowany. Przetestuj filtr pod prysznicem w wiaderku bez zaginania węży.

Opublikowano

Witam, dlaczego nie ma tutaj Eheima ??? Ja wczoraj kupiłem 2213 za 190zł z sklepmalawi. Z wkładami wyszło jakieś 250zł. Ktoś pisał, że JBL 500 jest głośny, ja mam go dopiero ponad miesiąc, więc o skuteczności nie mogę się wypowiadać, ale filterek jest cichutki. Co do danych załączonych na stronach internetowych to bzdura. W rzeczywistości CP500 ma gdzieś poniżej 800 l/h przepływu, poza tym duże złoże filtracyjne, jak na razie to polecam go, bo póki co nic się z nim nie dzieje.

Opublikowano
Witam, dlaczego nie ma tutaj Eheima ??? Ja wczoraj kupiłem 2213 za 190zł z sklepmalawi. Z wkładami wyszło jakieś 250zł. ... filterek jest cichutki. ... póki co nic się z nim nie dzieje.

Eheim z tej serii to klasyka i zawsze lepszy wybór nad chińszczyzną. Mój miał dosyć grubą i twardą uszczelkę (nie mam pewności czy oryginalną), która bardzo mi przeszkadzała w jego złożeniu - trzeba było trochę siły użyć. No i bałem się szybkozłączek, że mogą kiedyś cieknąć - ilość potencjalnych punktów do rozszczelnienia jest w takiej konstrukcji sporo większa na drodze obiegu wody.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałbym odświerzyć temat filtrów Jebao ! Proszę Cezarixa, Mjunszajn o jakąś wypowiedź na ich temat. Być może będzie to alternatywa do Atmana, do którego się przymierzam. Myślę o zakupie dwuch Jebao 304 bez wkładów i potem mój wkład bio do środka. Łącznie to około 30 litrów pojemności i 40W prądu ale na 500L to będzię oki.

Ciekawy jestem czy przepływ spada po czasie drastycznie. Jak z ewentualnymi częściami do tego ustrojstwa? Z tego co widziałem na fotkach to Jebao ma chyba lepszej jakości plastik niż Aqua Nova. Dobrze że bakterie nie rozpoznają marki filtra w którym mieszkają bo ... :lol:

Opublikowano

Mjunszajn pisała, że Aqua Nova i Jebao to jest to samo, tylko nazwa inna.

Moja prywatna opinia - nie zmieniałbym Atmana na Jebao, jeśli nie chodzi o względy finansowe. Atamn z pewnością jest pewniejszym sprzętem.

Smith jeszcze pisał o Jebao, testował coś i mówił o przepływach, tylko wtedy było za wcześnie, żeby obiektywnie napisać o jego spadku po jakimś czasie filtracji.

Co do Twojego akwa, to tak jak pisałem w innym wątku, powinien jeden Atman starczyć przy nieprzesadzonej obsadzie. Szkoda prądu, kasy, wkładów itd. Jasne,dwa kubły to lepiej, niż jeden, ale moim zdaniem ten drugi jest zbędny.

Opublikowano

No to ja się ponownie wypowiem :)

Po kolejnych tygodniach testów.

AqaNova NFC1500 - pełen ceramiki po pół roku z prefiltrem (robi jako biolog) - bez problemowy, raz go otwierałem celem wybadania stanu wewnątrz i jest OK nie cieknie nie buczy zawory się wypinają

Jeboao (ten 20W z dwoma wielkimi koszami) - robi za mechanik od około 6 tygodni - wypełnienie włuknina w koszu wstępnie oczyszczającym (to ten dolny) a w tym drugim grys koralowy (od tygodnia), filtr otwieram co 2 tygodnie i czyszczę i jak na razie nie mam uwag.

Jedyna wada tych filtrów (jak na razie) to pobór prądu w rzeczywistości biorą po 25W a nie po 20W.

Ps. Nikogo nie mam zamiaru przekonywać lub namawiać piszę to bo nie wszyscy mają kasę na markowe kubły a może ktoś kupi choć Jebao zamiast wewnętrznego.

Pzdr.