Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedługo przesiadka z 300l na 600l(200x60x50), właściwie to nie przesiadka tylko dostawka :P bo oba akwaria zostają i w obu będzie malawi. 

Na tę chwilę z 300l do 600l pójdzie

- Metriaclima Estherae Red Blue 2+4
- Chindongo Saulosi 1+3(1+2 mam jeszcze dodać, już czekają w mniejszym akwa)
- Metriaclima Elongatus Gold Bar Chimuzulu 2+2
- Cynotilapia Afra Hara 1+1

Czyli wszystko co mam w 300l plus dodatkowe sauloski. 

Wydaje mi się, że 19 mbuniaków na 600l to trochę mało, i teraz moje pytanie :D czy dodać więcej osobników z tych co mam, czy dorzucić jeden gatunek? 

Opublikowano
5 godzin temu, bakus_44 napisał:

To właściwie Twoja decyzja. Ja bym dał więcej saulosi.

na pewno wezmę to pod uwagę ?

będę wdzięczny za jakieś propozycje z mbuny, tak żeby samice nie były śledzie za bardzo 

Opublikowano
9 minut temu, michaladam napisał:

będę wdzięczny za jakieś propozycje z mbuny, tak żeby samice nie były śledzie za bardzo 

Z popularniejszych: Pseudotropheus acei, ps. crabro, iodotropheus sprengerae, labidochromis caeruleus... nie wiem co by tam jeszcze pasowało, ale sporo tego jest.....

Opublikowano (edytowane)

przeglądam od kilku dni internety i jak już mi się samce podobają to samiczki słabiutko, ale nie ma pośpiechu, akwarium jeszcze się klei więc mogę się na spokojnie zastanowić, dlatego założyłem temat z nadzieją że ktoś coś doradzi ?

Elongatus Chailosi mi się podoba i samiczki są w miarę, ale zastanawiam się czy nie za bardzo będą podobne do gold barów?

Edytowane przez michaladam
Opublikowano

Ja zrobiłbym zupełnie inaczej, mianowicie mbunę zostawiłbym w 300l a do sześćsetki zapodał predatory?

Ale temat jest o mbunie, więc pozwolę sobie zaproponować Elongatus Chewre. Ryba petarda, a i samice są spoko :)

Opublikowano

300 planuje zrobić jednogatunkowe, ale co z tego wyjdzie zobaczymy, postawię 600 a potem zabiorę się za 300
a co do predatorów, to nie znam się, na razie podobają mi się mbuniaki i tego się trzymam ?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Bartek_De napisał:

Ja zrobiłbym zupełnie inaczej, mianowicie mbunę zostawiłbym w 300l a do sześćsetki zapodał predatory?

Wbrew pozorom nawet dla mbuny 200x50x60 to nie raj na ziemi i nieskończona przestrzeń, a raczej zbiornik optymalny- dla niektórych gatunków wręcz minimum.

Jakie to predatory kolega poleca do 600l szerokości 50cm? co najwyżej fryeri + venustus 2 gatunkowo ?

Jeśli chcesz cieszyć się z obserwacji zachowań to lepiej nie pchać jak największych ryb do akwarium.

Już nawet @stan powoli uświadamia się w tym, że jego 1147l to za mało dla tak dużych ryb jak większość malawijskich drapieżników.

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano
7 godzin temu, bakus_44 napisał:

brew pozorom nawet dla mbuny 200x50x60 to nie raj na ziemi i nieskończona przestrzeń, a raczej zbiornik optymalny- dla niektórych gatunków wręcz minimum.

będzie 200x60x50h :P

ale predatory to inna bajka, mbuniaki strasznie podrosły przez te 10 miesięcy jak stoi 300l, dlatego chyba zobaczę jak to wygląda z kamieniami i jak przeniosę obsadę, jak będzie pusto to coś dodam, ale chętnie sprawdzę to co mi polecacie, dlatego ten temat :D