Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedługo przesiadka z 300l na 600l(200x60x50), właściwie to nie przesiadka tylko dostawka :P bo oba akwaria zostają i w obu będzie malawi. 

Na tę chwilę z 300l do 600l pójdzie

- Metriaclima Estherae Red Blue 2+4
- Chindongo Saulosi 1+3(1+2 mam jeszcze dodać, już czekają w mniejszym akwa)
- Metriaclima Elongatus Gold Bar Chimuzulu 2+2
- Cynotilapia Afra Hara 1+1

Czyli wszystko co mam w 300l plus dodatkowe sauloski. 

Wydaje mi się, że 19 mbuniaków na 600l to trochę mało, i teraz moje pytanie :D czy dodać więcej osobników z tych co mam, czy dorzucić jeden gatunek? 

Opublikowano
5 godzin temu, bakus_44 napisał:

To właściwie Twoja decyzja. Ja bym dał więcej saulosi.

na pewno wezmę to pod uwagę ?

będę wdzięczny za jakieś propozycje z mbuny, tak żeby samice nie były śledzie za bardzo 

Opublikowano
9 minut temu, michaladam napisał:

będę wdzięczny za jakieś propozycje z mbuny, tak żeby samice nie były śledzie za bardzo 

Z popularniejszych: Pseudotropheus acei, ps. crabro, iodotropheus sprengerae, labidochromis caeruleus... nie wiem co by tam jeszcze pasowało, ale sporo tego jest.....

Opublikowano (edytowane)

przeglądam od kilku dni internety i jak już mi się samce podobają to samiczki słabiutko, ale nie ma pośpiechu, akwarium jeszcze się klei więc mogę się na spokojnie zastanowić, dlatego założyłem temat z nadzieją że ktoś coś doradzi ?

Elongatus Chailosi mi się podoba i samiczki są w miarę, ale zastanawiam się czy nie za bardzo będą podobne do gold barów?

Edytowane przez michaladam
Opublikowano

Ja zrobiłbym zupełnie inaczej, mianowicie mbunę zostawiłbym w 300l a do sześćsetki zapodał predatory?

Ale temat jest o mbunie, więc pozwolę sobie zaproponować Elongatus Chewre. Ryba petarda, a i samice są spoko :)

Opublikowano

300 planuje zrobić jednogatunkowe, ale co z tego wyjdzie zobaczymy, postawię 600 a potem zabiorę się za 300
a co do predatorów, to nie znam się, na razie podobają mi się mbuniaki i tego się trzymam ?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Bartek_De napisał:

Ja zrobiłbym zupełnie inaczej, mianowicie mbunę zostawiłbym w 300l a do sześćsetki zapodał predatory?

Wbrew pozorom nawet dla mbuny 200x50x60 to nie raj na ziemi i nieskończona przestrzeń, a raczej zbiornik optymalny- dla niektórych gatunków wręcz minimum.

Jakie to predatory kolega poleca do 600l szerokości 50cm? co najwyżej fryeri + venustus 2 gatunkowo ?

Jeśli chcesz cieszyć się z obserwacji zachowań to lepiej nie pchać jak największych ryb do akwarium.

Już nawet @stan powoli uświadamia się w tym, że jego 1147l to za mało dla tak dużych ryb jak większość malawijskich drapieżników.

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano
7 godzin temu, bakus_44 napisał:

brew pozorom nawet dla mbuny 200x50x60 to nie raj na ziemi i nieskończona przestrzeń, a raczej zbiornik optymalny- dla niektórych gatunków wręcz minimum.

będzie 200x60x50h :P

ale predatory to inna bajka, mbuniaki strasznie podrosły przez te 10 miesięcy jak stoi 300l, dlatego chyba zobaczę jak to wygląda z kamieniami i jak przeniosę obsadę, jak będzie pusto to coś dodam, ale chętnie sprawdzę to co mi polecacie, dlatego ten temat :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.