Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

posiadam akwarium Diversy 450L ( 150x60x50 ) obcenie jestem na etapie ponownego startu i zakupu sprzetu do akwarium. Baniak dostalem z dwoma filtrami. jeden to EXUS 1200 a drugi do Eheim 2126 ( z termostatem )

czy mam te filtry zostawic czy kupić inne ( jeden lub dwa ? ) tak samo zastanawiam się na wymine tego eheima z termostatem na jakis inny. z termostatem  ( a moze bez grzalki i zakup grzalki osobnej ? ) 

pytania: 

1 . czy miec dwa filtry w akwarium czy jeden np: Eheim 3e 2178

2. czy np zostawic tego  eheima co mam ztermostatem i kupić np Eheim 2275 ?

3. a moze jakas inna konfiguracja 

4. a jesli usune ehaima z grzalka to wtedy jaka grzalka ?

dziekuje za pomoc

Opublikowano

Ja osobiscie bym zostawił oba. Do Eheim wsadzil bym matrixa lub inne zloze biologiczne i przed nim jakiś prefiltr. A Exus zostawilbym z samymi gąbkami jako mechanika.  Ewentualnie dokupilbym jakis cyrkulator gdyby obieg wody byl nie wystarczajacy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem te filtry , które posiadasz będą za słabe na mechanika , chyba , że będą pracowały razem , lepszy by był Eheim 3e 2178 jako mechanik  - ma 1850 l/h , a exus jako biolog + falownik

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

ok. zakupilem dwa prefiltry do obydu filtrow

HW-603 Pre Filter for External Filter Min. 2000L/H Marine Aquarium Dolce SunSun

i falownik

jebao RW8 Aquarium WaveMaker & Wireless Controllor 700 to 8000L/H

tak obydwa filtry beda pracowaly razem. po jednej dwa zasysy do obydwu , a po drugiej stronie kawarium dwie gole rurki ( bez deszczownika ) jako wysys. od storny zasysu ustawie falownik skeirowany na tyl akwarium mniej wiecej na srodek. 

ps. Tomkud ok jesli bym się zdecydowal na to by wywalic Eheima i kupić 2178 to wtedy musze wsadzic grzalki 

czyli jakie ?

a moze ten 2275 eheim ? i zostawic drugi Eheim co mam  ? 

dodam tylko ze dopiero zaczynam przygode z akwarium malawi... akwarium z tym co mam dostalem jako prezent. 

teraz od dwoch tygodni szukuje się do startu i czytam wiec bede wdzieczny o kazda pomoc

Edytowane przez kpaprocki
Opublikowano

Moim zdaniem idziesz w koszty. Mógłbyś  zbudować  wąskiego kaseciaka   a napęd  byłby  zarys dwóch  filtrów  które masz.  Bilogiczne złoża  byłyby w kubełkach. Nie potrzeba  wtedy  prefiltrow i masz mechanika z sumowaną siłą zysysu dwóch filtrow. Jak byś  nie miał  tego falownika  to wtedy  mógłbyś  zbudować  kaseciaka na  falowniku. Czyli byłaby  mechanika, biologia  i cyrkulacja  w jednym. 

Opublikowano
31 minutes ago, Tom74 said:

Moim zdaniem idziesz w koszty. Mógłbyś  zbudować  wąskiego kaseciaka   a napęd  byłby  zarys dwóch  filtrów  które masz.  Bilogiczne złoża  byłyby w kubełkach. Nie potrzeba  wtedy  prefiltrow i masz mechanika z sumowaną siłą zysysu dwóch filtrow. Jak byś  nie miał  tego falownika  to wtedy  mógłbyś  zbudować  kaseciaka na  falowniku. Czyli byłaby  mechanika, biologia  i cyrkulacja  w jednym. 

Tom jako ze jestem noobem moglbys sprecyzowac w takim razie jak to zbudowac z tego co mam ??

Opublikowano

Tu masz opisane jak się buduje kaseciaka. Po prostu zamiast umieszczac w nim osobna pompe kolega Tom74 proponuje ci wykorzystanie dwoch kubelkow jako zasysu. Kaseciak robi za mechanika, kubelka za biologa, który bedzie zasysac czysta wode ze srodka kaseciaka a wyloty umiescisz tak, zeby napedzaly obieg wody w baniaku. 

• 3 tygodnie później...