Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odłącz napowietrzacz, sciagnij wężyk z tego aquaela i jego koniec przekrec do góry nogami,wtedy bedzie ci poruszal taflą wody,grzałkie odłącz i kontroluj temperature. Woda bedzie miała skoki temperatury przewaznie w nocy,lecz nie powinny byc wielkie.  Jezeli woda za bardzo się wychlodzi wtedy włącz grzalkie.   

Opublikowano

Czyli sam widzisz, że grzałka grzeje non stop skoro z 28 stopni temperatura wody spada do 23.7 stopni. 

Może jeszcze więcej by Ci nagrzała wodę ,ale nie daje rady skoro masz chłodno w pomieszczeniu.

Ustaw tak żeby nagrzewała do 24-25 stopni.

Opublikowano

Proponuję podłączyć listwę zasilającą sprzęt akwariowy do sieci elektrycznej poprzez watomierz, np. taki:

1655.jpeg

i będziesz znał zużycie na bieżąco.

Druga sprawa to poprawna kalibracja grzałki. Ze zdjęć widzę, że masz Aquael Comfort Zone Gold. One sygnalizują swoją pracę poprzez świecenie kontrolki a kalibracja odbywa się pokrętłem u góry. Zobacz na jaką temperaturę masz obecnie ustawione pokrętło i skoro jest ona za wysoko to przestaw o dwie działki niżej i obserwuj. Jeżeli temperatura ustabilizuje się na zadawalającej wartości, osobiście proponuję 26 stopni, to tak pozostaw, jeżeli będzie jeszcze za wysoka albo za nisko, to przestaw pokrętło o 1 działkę w odpowiednią stronę i znów obserwuj. I tak do momentu aż uzyskasz pożądaną temperaturę. Najważniejsza sprawa przy takiej zabawie to prawidłowo wskazujący termometr, a te potrafią w zależności od egzemplarza w tym samym miejscu wskazywać temperatury różniące się nawet o 3-4 stopnie.

Opublikowano

Widzę że z tym placeniem za prąd to ja mam najlepiej. Prąd mam wliczony w czynsz tak samo i wodę. Całym rokiem płacę tyle samo. Bez względu na to ile zużyte. Dla tego nie muszę się zastanawiać nad tym co i ile prądu lub wody bierze. 

Opublikowano

Ja mam baniak 450l plus dwa mniejsze u dzieci. Łącznie pobór prądu wg producenta filtrów wynosi 76W oczywiście chodzą 24h na dobę a oświetlenie łącznie we wszystkich zbiornikach 50W i świeci od 6-22,23. Grzałek nie włączam gdyż nie mam takiej potrzeby. Za prąd płacę 260-290zł co 2 miesiące. A mam jeszcze troje dzieci w wieku 8mc, 3l i 5l więc pralka chodzi prawie codziennie nie mówiąc już o innych sprzętach AGD... ?

Opublikowano

Ja odkąd postawiłem akwarium, nie zauważyłem wzrostu wysokości rachunków za prąd. Obliczałem jednak, że jakieś 40-50zł/ms powinno mnie to kosztować.