Skocz do zawartości

Zabezpieczenie akwarium na czas remontu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety czekam mnie za kilka dni dosyć spory remont w domu.
O ile ekipa remontowa twierdzi, że wszystko będzie tak zabezpieczone żeby się nie kurzyło to jednak mam pewne obawy :) 

W jaki sposób najlepiej zabezpieczyć akwarium w czasie remontu, szczególnie podczas prac prowadzonych w jego najbliższym sąsiedztwie (ściana z tyłu i sufit)?
Remont ma trwać w sumie 2-3 tygodnie, ale prace w pobliżu samego akwarium (salon/kuchnia) będą prowadzone przez kilka dni po kilka godzin dziennie i będą obejmować głownie szpachlowanie i malowanie.
Czy wystarczy przykryć akwarium folią albo owinąć streczem, czy potrzebne jest dodatkowe napowietrzanie zbiornika?

Czy ktoś ma doświadczenia na tym polu, którymi mógłby się podzielić?

Opublikowano

Pierwsza moja myśl, skrajna co prawda, to obłożenie szkła styropianem ... ;) Widziałem niejednokrotnie fachmajstrów w akcji - a to drabina im poleci i coś rozbije, a to coś wywrócą, a to obracając się z poziomicą strącą coś z półek... :)

Opublikowano
Teraz, luck83 napisał:

Pierwsza moja myśl, skrajna co prawda, to obłożenie szkła styropianem ... ;) Widziałem niejednokrotnie fachmajstrów w akcji - a to drabina im poleci i coś rozbije, a to coś wywrócą, a to obracając się z poziomicą strącą coś z półek... :)

Weź mnie nie strasz :) 

Moja żona wpadła natomiast na świetny pomysł i stwierdziła żebym po prostu przesunął akwarium :)
Nawet jak zleję połowę wody to i tak mam 50 kg szafka ze stelażem, 50 kg samo akwarium, 50 kg skały i piasek, do tego jeszcze 100 litrów wody i już mam 250 kg :) 

Opublikowano (edytowane)

Jak będziesz przesuwał, to podłoż coś pod płytę dolną szafki, żeby nie porysować paneli/parkietu :) Ja u siebie podłożyłem kawałki filcu i raz że gładko się sunęło, to dwa- żadnych rysek. W taki sposób przesunąłem swoją 240stkę (ciężka szafka, kamieni z 120kg, woda, piach, itd.)
No chyba, że masz dywan/wykładzine to powinno sunąć jak po śniegu  :).

Edit: doczytałem, że masz stelaż. Hm, no to podłóż pod nóżki poziomujące grubszy filc, chyba, że masz płytę pod nózkami jeszcze:) 

Edytowane przez luck83
Opublikowano

Na podłodze mam panele, a od spodu stelaża mam przyklejoną gąbkę taką jak na górze.

20170615_150842_resized.thumb.jpg.5450bbc236d9861732fb03aa6c2666d7.jpg

Pewnie da się całość przesunąć, ale obawiam się, że te gąbki mogą się pozrywać :( 
No chyba żeby jakimś cudem udało mi się podnieść akwarium z jednej strony i podłożyć coś pod spód i to samo zrobić z drugiej strony?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rafalniski napisał:

Kurcze chłopaki nie pomagacie mi z tym przesuwaniem, bo wychodzi na to że żona ma rację :)

Po co przesuwac? Sprzedaj to i postaw wieksze ktore bedzie stalo na starym i na nowym miejscu. Bedzie i wilk syty i owca cala ?

Edytowane przez mlody.czub
  • Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, mlody.czub napisał:

Po co przesuwac? Sprzedaj to i postaw wieksze ktore bedzie stalo na starym i na nowym miejscu. Bedzie i wilk syty i owca cala ?

Pomysł fajny, ale niestety nie mam miejsca na większe akwa :(  

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka nasowa się oblozenie styropianem. Z drugiej strony jednak ktos się wypowiadal już na ten temaz. Zakryl akwarium na kilka dni kocem i po odkryciu rybki byly non stop bardzo plochliwe i dziwnie się zachowywaly. Z tego co pamietam to trwalo to u niego bardzo dlugo wiec nie wiem czy jest dobrym pomyslem zakrywac akwarium na dluzsza mete. Moze tylko zabezpiecz baniak przed kurzem, a reszte szyb zostaw otwarte. Gdy cos oslonisz automatycznie przestajesz uwazac, gdy jest odsloniete uwazasz caly czas. Sam robie w budowlance wiec przykladam uwage do takich rzeczy. Mozesz zawsze na godzine czy dwie zakryc kocem gdy trzeba cos zrobic bezposrednio przy akwarium - tak tylko na chwile.

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.