Jump to content

Filtracja do zbiornika 200 l

Siwy880

Recommended Posts

Witaj! 

W Twoim przypadku zrobiłbym tak... 

Zakupiłbym prefiltr HW-603A którego podpiął bym pod główny filtr czyli HW-304b... W ten sposób ograniczysz otwieranie głównego filtra w którym jako złoże biologiczne będzie 0,5-1l np. ceramiki, a prefiltr HW-603A z gąbkami w środku będzie służył jako mechanik zatrzymujący wszelkie zanieczyszczenia... 

Drugą rzeczą jaką bym kupił to falownik, który odpowiednio ustawiony załatwi cyrkulację, napowietrzanie wody, oraz zalegają odchody na piasku, bo z Twojego wpisu podejrzewam że masz kłopot właśnie z odchodami ryb które zalegają na piasku... 

6 godzin temu, Siwy880 napisał:

Mam filtr hw 304b jak ustawić wlot i wylot i jaki dokupić filtr wewnętrzny żeby była dobra cyrkulacja.

Możesz przykładowo dać zasys po prawej stronie akwa a wylot po lewej kierując  go na środek  przedniej szyby . Ale bez końcówki na wylocie..niech woda leci całym przekrojem rurki .

6 godzin temu, Siwy880 napisał:

i jaki dokupić filtr wewnętrzny żeby była dobra cyrkulacja.

...możesz dokupić sam cyrkulator Aquael 2000  i do niego gąbkę  lub prefiltr jak na zdjęciu niżej. Ma to tę wadę ,że jest po prostu w akwa. Zamontuj go obok zasysu biologa ale wylot skieruj na tylną szybę. Podałem Ci ustawienie jakie mam w akwa 120x40x50 . Nie jest to złotą receptą bo będziesz jeszcze musiał wziąć pod uwagę aranż. Ale w takim ustawieniu u mnie obywa się bez falownika..Falownik możesz dokupić jak dojdziesz do wniosku ,że to co masz nie jest w efekcie zadowalające.

Zamiast oryginalnych gąbek mam włożoną ciasno watę akwarystyczną..woda kryształ.

2 godziny temu, egon44 napisał:

Zakupiłbym prefiltr HW-603A którego podpiął bym pod główny filtr czyli HW-304b

No i tutaj Andrzeju będą problemy. Też w swoim życiu miałem taki etap gdzie do 304 chciałem wpiac 603 jednak jak się okazało średnica węży jest inna. 603 ma 16 a 304 już 18 mm. Oczywiscie możemy przejść na 16 w całej filtracji ale to już może znacząco zdlawic filtr. Można też pomyśleć nad eheimowskim prefiltrem jednak to już cotygodniowe moczenie rąk. W zasadzie na samym początku sprobowalbym z eheimem a gdy ta opcja stanie się męcząca to kolega już zmieni filtr na inny bo ten go będzie denerwować.;)

Odnośnie cyrkulacji do spróbuj tak. Wylot z prawej lub lewej strony wzdłuż tylnej szyby. Zasys z prawej lub lewej (w zależności gdzie dasz wylot) ale naprzeciwko wylotu. Do tego cyrkulator na bocznej szybie dmuchajacy na środek przedniej szyby. Cyrkulator po tej stronie gdzie wylot z hw. Dzięki temu kupy powinny krążyć i ostatecznie wpadać do zasysu. 

Edited by Guest

1 minutę temu, Jerry_jerry napisał:

No i tutaj Andrzeju będą problemy. Też w swoim życiu miałem taki etap gdzie do 304 chciałem wpiac 603 jednak jak się okazało średnica węży jest inna. 603 ma 16 a 304 już 18 mm. Oczywiscie możemy przejść na 16 w całej filtracji ale to już może znacząco zdlawic filtr.  

Masz rację...Kurde zapomniałem o innych średnicach węży ;) 

Zawsze można prefiltr HW zastąpić korpusem narurowym...

Twoja oraz Andrzeja opcja z prefiltrem Eheima też się sprawdza,bo kiedyś sam z niej korzystałem,ale tak jak wspomniałeś łapy trzeba moczyć aby wyjąć prefiltr w celu czyszczenia czy wymiany waty...Co kto lubi :) 

@Siwy880 kolegom chodzi o takie połączenie prefiltra Eheim z Aquaelem 2000.

27785399_1914614261900121_25938360_o.thumb.jpg.558eb0ae830ed8d8aa1a5e1fa9b510f0.jpg

21 minut temu, egon44 napisał:

@Siwy880 kolegom chodzi o takie połączenie prefiltra Eheim z Aquaelem 2000.

Mi bardziej chodziło by założyć prefiltr eheima na zasys 304 - tylko nie wiem jak ze średnicami.

Albo jest tak jak napisał @egon44możesz pójść w rozwiązanie poniżej.

Ja u siebie mam Unimaxa 500, który ma dwa wloty. Na jednym stosuje prefiltr narurowy ze sznurkami 50 mikronów a na drugim od soboty hula hw-602 z gąbkami i watą.

55 minutes ago, Jerry_jerry said:

Mi bardziej chodziło by założyć prefiltr eheima na zasys 304 - tylko nie wiem jak ze średnicami.

Tak z marszu nie pasuja ale mozna je spasowac. Nacinasz koncowke jednej z rurek od 304 w kilku miejscach, delikatnie doginasz to co zostalo zeby zmiescilo się w glowice eheima i montujesz na wcisk. Przy czyszczeniu nie wyciagasz samego prefiltra tylko jedno zlacze wyzej, to na rurce od 304. 

Swoja droga to AC2000 z eheimowskim prefiltrem powinnien byc w kazdym domu jako zapas na wypadek awarii podstawowej filtracji albo jakiejs buby z parametrami. Swietny filtr. :)  

Edited by hilux