Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam na imię Bartek .  Po kilkunastu latach postanowiłem powrócić do Malawi (stara miłość nie rdzewieje) Jest to moja druga przygoda z tym biotopem więc pewną wiedzę i doświadczenie już posiadam, co nie znaczy, że nie przyjmuję krytyki i porad. Cały czas czerpię z tego forum, bo to prawdziwa kopalnia wiedzy i super pomysłów jak na przyklad "ustrojstwo", ale do rzeczy. Jeśli chodzi o zbiornik to mój wybór padł na zestaw Juwel Rio 240 niestety warunki lokalowe nie pozwoliły na większy. Zestaw w kolorze białym (trudno było polemizować z kobietą ;P) Wymiary standardowe 120x40x50

Podłoże:

Piasek kwarcowy Kreisel - ok 15kg skały to serpentynit ok 70-80kg

Tło:

Juwel Stone Granite

Oświetlenie:

Juwel Multilux Led58W (2x29W)

Filtracja:

Jako mechanik pracuje prefiltr HW-603 wypełniony watą JBL Symec, plus jedna z gąbek, która byla na wyposażeniu tego prefiltra (ta czarna) współpracuje z nim pompa obiegowa Aqua Nova N-RMC 4000 ze sterownikiem. Jest spora nadfiltracja, pompa pracuje na 2/3 wydajności, woda kryształ.

Jako biolog pracuje Eheim 2273, media to: jeden ze standardowych wkładów Eheima, biomech wymieszany z matrixem do tego 250ml Purigenu i 250ml PhosGuardu plus grys koralowy ok 2kg

Cyrkulacja:

Sun Sun JVP-101 3000 l/h

Obsada:

Pseudotropheus Elongatus Mphanga x11

Pseudotropheus Elongatus Chewere x11

Pseudotropheus Elongatus Chailosi x11

Oczywiście obsada do redukcji. Czemu po 11szt? Otóż Pan Darek Gaża u którego brałem ryby zrobił mi taki gratis :) miało być po 10szt. Jestem pod wrażeniem jego hodowli, no ale to już inny temat.

Pozdrawiam wszystkich.

Kilka zdjęć

20180612_182826.jpg

20180612_183006_Richtone(HDR).jpg

20180612_183115_Richtone(HDR).jpg

20180612_185027_Richtone(HDR).jpg

20180612_185620_Richtone(HDR).jpg

Posted

Witam nowego kolegę  ☺  Zastanawia mnie tylko dlaczego zdecydowałeś się na 3 odmiany pseudotropheus elongatus w jednym zbiorniku...? ?

Posted
4 minuty temu, Robson79 napisał:

Witam nowego kolegę  ☺  Zastanawia mnie tylko dlaczego zdecydowałeś się na 3 odmiany pseudotropheus elongatus w jednym zbiorniku...? ?

Mam nadzieję, że to nic złego. Bardzo podoba mi się elongatus. Myślę, że ładnie skomponują się kolorystycznie. Oczywiście mam świadomość, że mogą się krzyżować

Posted

Witaj na forum!

Techniczną stronę ogarnąłeś na 5 z + ... 

No ale co do obsady miałbym wątpliwości...Moim zdaniem masz za dużo pasiaków(mowa o samcach),oraz podobne do siebie samice...Następna sprawa to to o czym masz świadomość,czyli możliwe krzyżowanie tych gatunków...Ale to temat już na inny dział...

Powodzenia :)