szwagier1983 Opublikowano 7 Czerwca 2018 #21 Opublikowano 7 Czerwca 2018 U siebie montowałem grzejniki na taśmie i się z co 2 lało, dałem konopi i ani kropelki
Junior8 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor #22 Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Ja na hydraulice w domu mam wszystkie połączenia gwintowane na konopi reszta zgrzewane oczywiście. Moim zdaniem jak cos dobrze profesjonalnie zrobione to nie ma prawa cieknąć woda. no ale to będę robił sam pierwszy raz wiec różnie moze to byc Czy polecicie jakies korpusy na filtry i gdzie kupowaliscie? Czy standard allegro czy ceneo? Do instalacji na 32mm to przyłącze 1''na krpusie brać tak? Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Junior8
Junior8 Opublikowano 12 Lipca 2018 Autor #23 Opublikowano 12 Lipca 2018 szukam zaworka 1/2 cala na 1/4 cala na wężyk i jakoś nie mogę nigdzie dostać, wszędzie braki magazynowe. moze ktos podrzuci jakis link jak ma jakiś dobry sklep.
rekawiczka Opublikowano 14 Sierpnia 2018 #24 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 On 6/7/2018 at 1:53 PM, Junior8 said: Ja na hydraulice w domu mam wszystkie połączenia gwintowane na konopi reszta zgrzewane oczywiście. Moim zdaniem jak cos dobrze profesjonalnie zrobione to nie ma prawa cieknąć woda. no ale to będę robił sam pierwszy raz wiec różnie moze to byc Czy polecicie jakies korpusy na filtry i gdzie kupowaliscie? Czy standard allegro czy ceneo? Do instalacji na 32mm to przyłącze 1''na krpusie brać tak? Korpusy kupilem na allegro. Wybrałem wersję an 3/4 cala oraz takie kształtki - https://sklep.wodbud.com.pl/pl/p/Zlaczka-PVC-U-25-x-32-x-1-GZ-KIFV/523. Wkręcasz taka kształtkę w korpus a na nia nachodzi rura 32mm, co pozwala Ci zaoszczedzić troche miejsca. Tak mam zrobione u siebie, a patent podpowiedział mi @aurban6. On 7/12/2018 at 9:51 PM, Junior8 said: szukam zaworka 1/2 cala na 1/4 cala na wężyk i jakoś nie mogę nigdzie dostać, wszędzie braki magazynowe. moze ktos podrzuci jakis link jak ma jakiś dobry sklep. Zawsze mozesz rozwazyc redukcje
Junior8 Opublikowano 28 Października 2018 Autor #25 Opublikowano 28 Października 2018 Filtracja działa Odbiega bardzo od projektu jaki planowałem ale mialem spore ograniczenia zeby włożyć to wszysto pod akwarium a miejsca tylko 106 cm. Po wielu kombinacjach udalo się i co najwazniejsze dziala nic nie cieknie :). Troche czasu mi to zajęło pierwszy raz w życiu zgrzewałem i wykonywalem tego typu hydrauliczne rzeczy. Nie było to skomplikowane az tak jak by się wydawało jak stanąłem przed rozłożonymi elementami i wszystko na bardzo małej przestrzeni. Pompa działa bardzo dobrze na 1 biegu pobiera 7W ograniczyłem opory przepływu dajac dwa kolanka 45° zamiat 90° przy srednicy 32mm pracuje bardzo fajnie. Kolanka 90°tylko na baipasie celowo. 4
marcinbon Opublikowano 29 Października 2018 #26 Opublikowano 29 Października 2018 Piotrek musze to u ciebie dokladnie obejrzec i mysle, ze wspolnymi silami postawimy takiego narurowca u mnie
biedronka Opublikowano 29 Października 2018 #27 Opublikowano 29 Października 2018 To jak już się rozkręcicie z budowa narurowców to zapraszam do mnie
Waclaw Opublikowano 29 Października 2018 #28 Opublikowano 29 Października 2018 Junior8- widzę ze zrobiłeś grzanie w narurowcu. Czy masz już jakieś uwagi co do efektywności takiego rozwiązania ? Zmierzam w tym kierunku, ale wciąż mam watpliwości co do stopnia stłumienia przepływów w instalacji.
Junior8 Opublikowano 30 Października 2018 Autor #29 Opublikowano 30 Października 2018 Co do grzania to za krótko to u mnie pracuje żebym się mógł wypowiadać. Akwarium jest w domu ja mieszkam jeszcze w mieszkaniu nie zdążyłem się przeprowadzic wiec utrudnia to bardzo wszelkie obserwacje. Za Kilka dni będę mieszkał na miejscu to popatrze jak to wszystko reaguje. Cos napisze napewno
severall Opublikowano 30 Października 2018 #30 Opublikowano 30 Października 2018 17 godzin temu, Waclaw napisał: Czy masz już jakieś uwagi co do efektywności takiego rozwiązania ? Zmierzam w tym kierunku, ale wciąż mam watpliwości co do stopnia stłumienia przepływów w instalacji. @Waclawja u siebie mam takie rozwiązanie z rury 32 mm ma przejście na 40 mm i tam dopiero grzałka czyli na ostatnim odcinku do baniaka (60 cm w górę) działa bardzo dobrze aczkolwiek jest to rozwiązanie kiedy nie grzeje piec bo jest jeszcze podłogówka ale jeszcze nie podłączona.
Rekomendowane odpowiedzi