Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Połączenia gwintowane na nić teflonową. Bardzo komfortowo się robi i połączenie jest pewne i szczelne.

Ja używałem takiej.

f-bisan-nic-do-uszczelniania-gwintow-locker-30-mb-b870600.jpg.86e70452eccacf6d97eb34a967f6d64e.jpg

Tu jest mój wątek, w którym wszystko opisywałem krok po kroku, również odnośnie filtracji narurowej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Junior8 napisał:

Gdzie takie można kupić i jak wyglądają bo nie bardzo wiem o co chodzi.

Chce kleic instalacje i jak to się łączy z korpusami filtrów bo wszędzie  są śrubowe połączenia. Jakie najlepiej użyć  żebym  miał  najmniej problemów z połączeniem. 

Chodzi mi o takie rozwiazania zebys uzyl jak najwiecej. Gdzie kupić to nie wiem, musisz pogooglowac - ja kupowalem wszystko w holandii. 

Polaczenia oczywiscie albo sznurek teflonowy albo zwykly teflon. Nie ma znaczenia za bardzo. 

IMG_8220.PNG

Opublikowano

popytam u mnie w hydraulicznym o takie rurki.

co do dwóch układów to muszę to dobrze pomierzyć wszystko bo mam podpory pod akwarium z bloczków betonowych i nie wiem czy mi jedna sekcja się zmieści pomiędzy podporami.

a może faktycznie pompę dam tą mniejszą 25/40 i na początku zrobię jeden układ a za jakiś czas jak złapie oddech finansowy po budowie to dołożę drugi. wtedy bym dał tez 3 równolegle na biologi. a czy bajpass potrzebny na biologi?

Opublikowano

Bajpass na biologii przyda się. Możesz sik wyregulować aby mało przez biologię leciało a reszta - dużo bokiem.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, Sacrum napisał:

Bajpass na biologii przyda się. Możesz sik wyregulować aby mało przez biologię leciało a reszta - dużo bokiem.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja mam bajpasy i zawory na nich ale nic tam nigdy nie regulowalem. po prostu ile przeleci przez biologie tyle przeleci a reszta idzie przez bajpas. Taki system dziala u mnie od ponad roku. Tak czy inaczej aby zinimalizowac opory bajpas jest potrzebny. Kwestia jest w skonfigurowaniu jak go zrobic - w ktorym miejscu i jakie ksztaltki uzyc. To ma duze znaczenie.

Opublikowano

No ale jak bajpas bedzie otwary to prawie cala woda tam pojdzie bo jej będzie łatwiej proste. Wg mnie musiał by byc zdławiony przeplyw bo by biologia malo dawała.

Rekawiczka dzięki za linki. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Junior8 napisał:

No ale jak bajpas bedzie otwary to prawie cala woda tam pojdzie bo jej będzie łatwiej proste. Wg mnie musiał by byc zdławiony przeplyw bo by biologia malo dawała.

Rekawiczka dzięki za linki. 

Nie, przy odpowiednio  ulozonym trojniku i ksztaltkach nic nie trzeba dlawic. Jutro postaram się wrzucic zdjecie

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, szwagier1983 napisał:

Taśmy teflonowej nie używaj bo to dziadostwo najlepiej na konopi

Czemu taka panike wprowadzasz? Caly swoj uklad (i nie tylko) na tasme zlozylem i jakos nie mam prawa narzekac. Kumpel zrobil to samo i tez nie narzeka. U ludzi w domach od lat skladam instalacje a to na tasme a to na sznurek zalezy co mam akurat pod reka i nie narzekam.   

Edytowane przez mlody.czub
  • Lubię to 1