egon44 Opublikowano 2 Czerwca 2018 #51 Opublikowano 2 Czerwca 2018 2 godziny temu, pozner napisał: Nie przesądzam, czy przyczyną jest sposób hodowli u hodowcy, czy sposób karmienia. Nie bardzo mi się chce po prostu wierzyć, że 2 z 4 gatunków, zbliżonych żywieniowo, mogą się słabiej rozwijać z powodu pokarmu. No może oprócz yellowka, bo on odstaje wymaganiami. Zaprzeczasz temu co piszesz ... Nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni czepiasz się ryb z hodowli Jarka, i na siłę próbujesz wmówić że to jego wina, bo paru osobom którzy zakupili u niego wspomniane saulosi/rdzawy nie rosły równo tak jak inne gatunki... 2 godziny temu, pozner napisał: Pochwalił się tu na Forum też kolega swoim akwarium, gdzie w 240l. pływało ponad 30 ryb. Akwarium było roczne, a ryby w tym czasie urosły mu z 3-4cm. do 5-6cm. Gdzie tu szukać przyczyny? Dostał poradę, żeby się nie przejmować, tylko cieszyć się rybami. Może i tutaj kolega nie powinien się przejmować? Ehh cały Pozner Hehe jak zawsze bijesz do mnie, bo ja napisałem żeby kolega cieszył się rybami i się nie przejmował Napiszę prosto z mostu... Nie mam ochoty na Twoje słowne zaczepki w moim kierunku, jak to źle komuś doradziłem,tylko nie ściemniaj że tak nie jest, bo właśnie takie mam odczucie... Tylko nie pisz czasem tak jak ostatnio że się obraziłem Z mojej strony to koniec mojej rozmowy z Twoją osobą... @fish_magic Jarek masz rację co do wielkości pokarmu którym kolega karmi ryby... Jest to zdecydowanie za duża gradacja...
pozner Opublikowano 2 Czerwca 2018 #52 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgadzam się, dla takich maluchów ten pokarm jest zbyt duży, szczególnie ta spirulina. Najlepiej takie maluchy karmić płatkami...albo najmniejszym granulatem. 13 minut temu, egon44 napisał: Hehe jak zawsze bijesz do mnie, bo ja napisałem żeby kolega cieszył się rybami i się nie przejmował Nie piłem do Ciebie, bo nie pamiętam, który kolega pokazał to akwarium, jak i nie pamiętam, kto mu tak doradził. Nie chciało mi się tego szukać. O ile pamiętam, to nie Ty jeden mu tak doradziłeś. 13 minut temu, egon44 napisał: Zaprzeczasz temu co piszesz ... Nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni czepiasz się ryb z hodowli Jarka, i na siłę próbujesz wmówić że to jego wina Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że NIE PRZESĄDZAM, czy powodem jest sposób hodowli, a konkretnie chów selektywny, czy pokarm. Nigdzie się przy tym nie upierałem. Pisałem, że to możliwe i zdania nie zmieniłem. Nie wiem, czy rdzawe i yellowki tak były hodowane. Podałem to jako jedną z możliwych przyczyn. Możliwe jest też niewłaściwe karmienie, ale tego też nie może być nikt pewny. Jakiś powód słabego rozwoju niektórych gatunków z tej hodowli musi być, więc dzielę się swoimi przypuszczeniami, czy to się komuś podoba, czy nie. Po to jest Forum i ten wątek.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Czerwca 2018 #53 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Panowie..bardzo proszę bez osobistych wycieczek. Dyskutujmy ale bez emocji.
przemo-h Opublikowano 2 Czerwca 2018 #54 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Czy ja dobrze rozumiem? Czy w poście nr.50 @fish_magicpokazał nam zbiornik autora postu?
fish_magic Opublikowano 2 Czerwca 2018 #55 Opublikowano 2 Czerwca 2018 51 minut temu, przemo-h napisał: Czy ja dobrze rozumiem? Czy w poście nr.50 @fish_magicpokazał nam zbiornik autora postu? Tak.Zamieścił go w innym temacie 7 maja.
przemo-h Opublikowano 2 Czerwca 2018 #56 Opublikowano 2 Czerwca 2018 1 minutę temu, fish_magic napisał: Tak.Zamieścił go w innym temacie 7 maja. No to mleko się wylało... Kolego @GOLUMN! Sugeruję obserwację ryb ze zwróceniem uwagi na tych kilka mniejszych osobników i dobór odpowiedniej karmy. 1
Robson79 Opublikowano 2 Czerwca 2018 #57 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Jeśli faktycznie jest to akwarium autora postu to wcale się nie dziwię że ryby nierówno rosną przy takim przerybieniu i w takim litrażu... W tych 260 litrach to widze 2 gatunki no max 3 a nie 5 jak w tym przypadku i jeszcze Acei, które w ogóle nie powinny trafić do tego akwarium... Trafiła się jedna ryba ze zdeformowanyn pyszczkiem, zdarza się; ale nie szukał bym przyczyny wolnego wzrostu poszczególnych gatunków w jakości zakupionych ryb u hodowcy... No ale najlepiej zwalić winę na hodowlę a u siebie błędów nie zauważać...
fish_magic Opublikowano 2 Czerwca 2018 #58 Opublikowano 2 Czerwca 2018 W dniu 29.05.2018 o 14:33, pozner napisał: Ryby powinny rozwijać się prawidłowo na tym pokarmie. Już była kiedyś dyskusja na temat tej hodowli i miałem negatywne zdanie na temat chowu selektywnego stosowanego w tej hodowli. Moim zdaniem hodowla pyszczaków (w ogóle ryb) powinna się opierać tylko i wyłącznie na rybach z odłowu, jako "najzdrowszymi" genetycznie. Każde następne rozmnażanie potomstwa osłabia i degraduje gatunek. Skutki mogą być takie jak widać...np. Nie poszedłeś w kierunku pokarmu żeby dowiedzieć się jaka jest jego granulacja tylko jak dobrze zauważył Andrzej w kierunku hodowli .Nie pierwszy raz. Jaki był tego cel wiesz tylko TY. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Czerwca 2018 #59 Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Panowie...! Czekałem cierpliwie i się wahałem. Ale temat zamykam. Z tej przyczyny ,że autor tematu mógł najpierw zadzwonić do Jarka , zapytać ,wyjaśnić czy też z reklamacją. Teraz zaczynają się osobiste wycieczki. Chciałem nawet wydzielić temat sposobu karmienia ale w ten sposób pozbawiłbym Jarka możliwości do obrony. Ale temat taki odnośnie karmienia można założyć a te posty dotyczące sposobu karmienia zawarte w tym temacie mogę przenieść na wyraźną sugestię. Temat zamykam. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez AndrzejGłuszyca 3 1
Rekomendowane odpowiedzi