Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część

Obserwuje że za każdym razem jak mam tarło to ginie jakaś rybka. Obecny skład socolofi 1 samica 6 małych z chowu poprzedniego. 3 albinos 1 samica 2 samce chyba . Red samiec i samica. 

Rybki maja 5 do 6 cm małe koło 2 cm. Małe z dużymi są około 2 miesiące. Pierwotnie bylo 8 małych. W ciągu ostatniego tygodnia padły 2 małe i jeden Red chyba samiec. 

Obecnie albinos i Red inkubuje. Obserwuje że za każdym razem jakbinkubuja to coś ginie jest zagryzanie. 

Akwarium 150x33x50. Filtr narurowiec własnej roboty. 

Woda no3 10 reszta 0. Gh 5  KH 4. Wymiary co tydzień po 40 litrów. Chore nie są. 

Początkowo miałem 5 gatunków zredukowałem do 3 i nie jest lepiej . Pozbyłem się agresywnych samców i powinno być lepiej a nie jest. 

Kto intynsywnie kopie pod kamieniem samiec czy samica ? Tak jakby przygotowywal teretorium ? 

Ogólnie plan miałem taki aby z małych wychodiwac harem i uzupełnić do 3 gatunków po jednym samcu na gatunek. 

Opublikowano

Kopie każda ryba, która ma ochotę kopać, chętniej samce ale samiczki też potrafią. 

Akwarium masz długaśne ale bardzo wąskie. Podzieliłeś je jakoś kamieniami, żeby samce mogły obrać sobie rewiry a gnojone maluchy miały dokąd uciekać?  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z opóźnieniem zdjęcie. 

No czy ktoś ma jakiś pomysł? Zastanawiam się czy nie wyłowić albinos samca i zostawić resztę. Wykluły mi się mode albinos 14 sztuk. Są w małym akwarium.

Prawdopodobnie mam 2 lub 3 samce jeden Red i 2 albinos. 

Czy powinienem zlikwidować samce albinos zostawić samice. Wychodiwac z małych albinos 5 lub 6 samic. Zostawić socolofi  5 sztuk zostawić tylko samice .?

IMG_20180609_163215.thumb.jpg.e87e09f1c2218e920a8773a43c3b1397.jpg

Aha jak pisze Red to mam na myśli peszczaka rdzawego..  

• Zmieszany 1
Opublikowano

Przy takim ułożeniu kamieni to nic dziwnego że maluchy znikają...

W dniu 26.05.2018 o 09:30, farewell__ napisał:

Kto intynsywnie kopie pod kamieniem samiec czy samica ? Tak jakby przygotowywal teretorium ?

Oczywiście że samiec szykuje miejsce do odbycia tarła...

W dniu 26.05.2018 o 09:30, farewell__ napisał:

Akwarium 150x33x50. 

Troszkę wąski zbiorniczek...33cm to troszkę mało...

Sumując...

Mbuna preferuje gruzowisko...

Ty masz za mało kamieni,więc trzeba coś dołożyć...

Opublikowano

A czy jest możliwość że ten dominujący albinos zagonił tylko samce socolofi?mimo że były tak  małe że  nie dało  się rozpoznać płci.  Wygląda chwilowo się uspokoiło. Dołożyłem jeszcze jedna mała socolofi z chowu.

Więc jest 5 socolofi. 

Albinos znów inkubuje. A ja w zbiorniku 30 litrowym mam już 14 małych. 

Czyli zabudowac jeszcze kamieniami. Lub czymś innym żeby było wysokie i nie ciężkie.. ?