Jump to content

Obsada docelowa

Recommended Posts

Witam na chwilę obecną  Moja obsada to I. sprengerae 13 szt C. hara 12 szt P. maingano 12 szt C. saulosi 13 szt

Docelowo jak myślicie ile powinienem zostawić?

20180410_205444.jpg

20180410_205453.jpg

Ryby niby nieduże, ale jak dla mnie to o jeden gatunek za dużo... Już błędnie zakładając litraż brutto masz zbiornik o pojemności 337,5 litra. Od tego należy odjąć grubość szyb, ilość wody, którą wyparły kamienie z piachem i już zostaje tego sporo mniej. Na rybę powinno przypadać przynajmniej 15 litrów wody, nie mówiąc już o jakiejś przestrzeni do życia. W związku z tym, jeśli byś się upierał przy tych czterech gatunkach to celowałbym maksymalnie w układy jednosamcowe, czyli 1+4 z każdego gatunku.

• Like 1

Również proponuję układy 1+4 jeśli chcesz pozostać przy tych czterech gatunkach... Ja mam akwarium 450l a w nim 3 gatunki: yellow 1+4, maingano 2+4 oraz Metriaclima Callainos OB 3+9 do redukcji ale nie mogę się zdecydować które odłowić... ?

Witaj Karolu, no tutaj na nowo Ameryki się nie odkryje. Przychyliłbym się do propozycji kolegów, przy założeniu, że będziesz chciał pozostawić 4 gatunki, to układy 1+4 to max. Maingano mogą zadecydować, że ma być inaczej i docelowo może być ich mniej, ten gatunek tak ma, to nie jest typowy haremowiec. :)

Ja mam 4 gatunki w 480l brutto i uważam, że to już dużo. Fakt, że acei i protomelas rosną większe od gatunków, które Ty posiadasz.

• Like 1

W dniu 23.05.2018 o 10:57, KarolM napisał:

Docelowo jak myślicie ile powinienem zostawić?

Docelowo sam powinieneś zorientować się co ma zostać. Każde akwarium jest inne i zachowania ryb w nim są inne. Na pewno masz swój ulubiony gatunek, więc obserwuj zachowania ryb i reaguj w odpowiednim kierunku. 1+4 to jest schemat i pewna wskazówka. Nie musisz nim się kierować. Może się okazać, że układ 1+4 i 4 gatunki będzie optymalny, ale może się okazać, że 2 lub 3 gatunki w układzie 2+4 będą lepszym rozwiązaniem. Osobiście kierował bym się w stronę mniejszej illści gatunków, ale wielosamcowo...jeśli to jest możliwe. Nie ma lepszego stymulanta w ubarwieniu samca alfa niż inny samiec w tym gatunku. Obserwuj i reaguj, bo może się okazać, że np. najlepszym rozwiązaniem będzie jednogatunkowe akwarium z maingano, albo pozbycie się tego gatunku. 

• Like 1