You can post now and register later.
If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.
Jakie ppi tej gąbki?
Usunąłem z Twojej wypowiedzi fragment odnośnie szklarza. Mamy na forum dział "sklepy, zakupy" i tam zadaj pytanie. Ten temat dotyczy filtracji i za chwilę zrobiłby się bałagan.
Witajcie!
Kasetowy jest trochę problematyczny, potwierdzam. U mnie gąbka po 2 dniach jest zatkana , a po tygodniu grubo na niej brudu. Z tym że filtr trochę za mały, a jakoś nie mogę się zmobilizować do podłączenia sumpa w tym zbiorniku.
Ale kubełek na pewno jest bardziej upierdliwy w czyszczeniu - mycie gąbki z podmianą 100l wody zajmuje mi max. 30min.
Przyczyna może być bardzo prozaiczna, może trafiłeś same samice? Zagraj w totka😉 Spójrz ile takich tematów już jest. Warto używać wyszukiwarki.
https://forum.klub-malawi.pl/search/?&q="wybarwianie saulosi"&search_and_or=or
Dziękuję za komentarz do moich rozterek.
Sump wciąż w grze. Miejsce i infrastruktura naszykowana właśnie pod taką filtrację. Mam też wstępnie filtrowaną wodę mechanicznie i możliwość dołożenia węgla.
Kaseciak przyciągnął mnie opcją braku otworów w akwarium i potencjalnie cichszą pracą. Sporo też zostałoby w kieszeni.
Jeżeli chodzi o ubytek miejsca w akwarium, to te zgrubnie licząc 25 L, jest do przeżycia. Zwłaszcza że i tak planuję wstawić czarną płytę na tło, zatem nie powinien się rzucać w oczy.
Jak napędzasz filtrację na korpusach narurowych?
Dzieci narobiły, ale nadal dwa samce okupują swoje rogi w akwarium, gdzie usypały wały z piasku. Obecnie nikogo nawet nie gonią, no może czasami. Siedzą i pilnują miejsca
jeżeli masz szansę na 700 litrów i miejsce na sumpa wolał bym sumpa (choć sam mam biologię w modułach). Zawsze to więcej wody w obiegu, a nie zabierzesz miejsca w akwarium na kaseciaka, jeżeli sump odpada to kaseciak bylby u mnie drugą opcją, jednak zrobił bym na kaseciaku biologię, a mechanikę na wkładach narurowych. Co do prostych zaworów kulowych, na pewno zdadzą egzamin, jednak nitka z kranówki, to potencjalne ryzyko jeżeli nie zrobisz jej bez wstępnej filtracji.
Recommended Posts